nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.03.29 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.03.29
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. március 29. Nagyböjt V., »Fekete« vasárnapja

"Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog.” /Jn11,25/ (képforrás: ocarm.org)

1.1 Imádkozzunk a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért, az emléknapok naptárában jelölt szándékokra, valamint a járvánnyal sújtott emberiségért.

1.2 Várom a testvérek áprilisi imaszándékait.

3.1 A rendkívüli helyzetben a süttői templom a jelzett időszakban lesz nyitva magánimádság céljaira. A kijárási korlátozással arányosan – mivel meghatározott és fontos esetekben – a kormányrendelet 4. §-a – lehet kijönni a lakásból, ezzel egyúttal a templomba is betérni, de szigorúan az alábbiak megtartásával:
– A 60 év fölötti, illetve krónikus beteg testvérek semmiképpen se jöjjenek, még a lakásukból se lépjenek ki! Az óvintézkedések értük is hozattak!
– A templomban egymástól tisztes, 3 méter távolságot tartunk!
– Egymással nem érintkezünk!!!

3.2 A szentségek közül – a haldoklókat kivéve – csak a bűnbocsánat szentségét vehetjük, a templomkertben, tisztes távolságból.

3.4 Miközben felelősen viselkedünk, a fizikai eszközökön túl imádkozzunk, engeszteljünk! Egy új kezdeményezés szerint délben a Szentatya és a Bíboros atya engesztelő imádságát közösen végezzük. A https://www.magyarkurir.hu/hirek/imadkozzunk-egyutt-naprol-napra-jarvany-megszunesert világhálós címen olvashatunk erről.

3.5 A Szentmiséket a jelzett időpontokban végzem, de mindig zárt ajtók mögött. A kezdetén azért fogok harangozni, hogy lélekben bekapcsolódhassunk. Időnként – amíg lehet – a közösségi oldalon (https://www.facebook.com/splplebaniak/) közvetítjük a Szentmisét, és más eseményeket, mint például a keresztúti áhítatot.
Itt köszönöm meg a közvetítésben és a szükséges segédkezésben résztvevő testvéreink áldozatos munkáját, és mindazok érdeklődését, akik figyelemmel kísérik ezeket a közvetítéseket, különös tekintettel a fiatalokra.
A közmédiában és a Katolikus Rádióban is lesz Szentmise-közvetítés.

Itt is tartsunk meg néhány szabályt, hogy valóban gyümölcsöző legyen a részvételünk:
– Tisztes ruhába öltözve – hacsak nem vagyunk betegek –, a liturgikus mozgásokat követve – kivéve a térdelést, ott állva -, a válaszokat mondva, énekelve veszünk részt.
– Egy nap lehetőleg egy közvetítésbe kapcsolódjunk be, de abba az elejétől a végéig.
– A Szentáldozásnál lelki áldozást végzünk, a túloldalon írt imádságot mondva. Ha a kegyelem állapotában vagyunk, vagyis ha jelen lennénk, és fizikailag is magunkhoz vehetnénk a Szentséget, kegyelmet nyerünk.

A kért miseszándékokat halasztom, kivéve, ha valaki kifejezetten kéri, hogy az adott napon végezzem azt.

3.6 Továbbra se feledjük, hogy a felmentésünk a vasárnapi Szentmisén való személyes részvételre vonatkozik, de a vasárnapot meg kell szentelnünk: imádsággal – beleértve egy Szentmise-közvetítésbe való bekapcsolódást, pihenéssel, egymással való törődéssel!
{{Itt köszönöm meg a példamutató egymásra-figyelést, az irányomban is megnyilvánuló törődést – kertrendezés, érdeklődés, »maszkok« készítése –, és minden imádságot!}}
Amennyire lehet, tartsuk meg a korábbi napirendünkből mindazt, amit a körülmények engednek, éppen lelki egészségünk megőrzése érdekében. Ehhez tartozik a hitéletünk is, abból mindaz, amit megtarthatunk otthonainkban.

5.1. Tart a 'Szent Negyven-nap', vagyis a Nagyböjt. Most különösen is igyekezzünk jól felhasználni ezt a kegyelmi időt. Tudjuk, hogy egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. 5.2. Többek között (…) minden nagyböjti pénteken a betöltött 14. életévétől élete végéig tartózkodik a katolikus keresztény a húseledeltől. Ha azonban a rendkívüli állapotok miatt nem tudunk beszerezni húsmentes eledelt, úgy felmentésünk van, és más módon fejezzük ki a bűnbánatunkat. A jelenlegi helyzet nehézségeit is felajánlhatjuk bűnbánatunk jeleként, engesztelésül is. Természetesen nem az önsanyargatás, hanem megfelelő lelkülettel a bűnbánatunk kifejezése a cél.

6.1 A héten elsőpéntek. Mivel akadályoztatva vagyunk, a lelki-áldozást végezve nem szakad meg a nagykilenced.

7.1 Jövő héten megkezdődik a nagyhét. Ezek a szertartások sajátosak lesznek az idén. Mindazonáltal barkát szentelünk, de azokat eltesszük, és majd a járvány elmúltával vihetjük magunkkal otthonainkba.


A polgári esztendő 14. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, gyóntatás


[ 2020.03.31. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-