nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.04.05 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.04.05
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. április 05. Urunk Szenvedése, »Virágvasárnap«
"Áldott, aki az Úr nevében jön! !” /Mt21,9/ (képforrás: ocarm.org)

1.1 Imádkozzunk a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért, az emléknapok naptárában jelölt szándékokra, valamint a járvánnyal sújtott emberiségért.

1.2 A Szentatya, a plébánia és a testvérek áprilisi imaszándékait alább olvashatjuk.
Szentatya 2020., áprilisi imaszándéka: A függőségekből való szabadulásért: Imádkozzunk azért, hogy a függőségekben szenvedők segítséget és támogatást kapjanak.

A hónapra jelzett új szándékok: Lábatlan:
P Mné E.: -Azért, hogy Húsvét Ünnepének örömét, kegyelmét merjük kérni imáinkban, Jézus Krisztus feltámadásában! – Azért, hogy a betegek és a szomorkodók Jézus Boldogságos Anyjánál, Szűz Máriánál tudjanak vigasztalódni! – Azért, hogy a Világ összes papjai a járvány ellenére is tudjanak Szentmisét bemutatni, jó erőben, jó egészséggel!! B.I.: – Járvány megszüntetéséért, áldozataiért; – a megváltás értékének, misztériumnak felismeréséért; – püspökeinkért; – Európa megtéréséért;
– családjainkért; Plébános: Azért, hogy a szentáldozásra, bérmálkozásra készülők tartsanak ki, és ne veszítsék el lelkesedésüket; Azokért, akik krízis-helyzetbe kerülnek: kapjanak támogatást gondjaik megoldásához;

3.1 A nagyheti szertartások is rendhagyó módon, a kedves hívek távollétében tarttatnak meg. A rendkívüli helyzetben a süttői templom a jelzett időszakban lesz nyitva magánimádság céljaira. A kijárási korlátozással arányosan – mivel meghatározott és fontos esetekben – a kormányrendelet 4. §-a – lehet kijönni a lakásból, ezzel egyúttal a templomba is betérni, de szigorúan az alábbiak megtartásával:

– A 60 év fölötti, illetve krónikus beteg testvérek semmiképpen se jöjjenek, még a lakásukból se lépjenek ki! Az óvintézkedések értük is hozattak!
– A templomban egymástól tisztes, 3 méter távolságot tartunk!
– Egymással nem érintkezünk!!!

Mindez pedig a hatósági intézkedések tükrében. Ha azok szigorodnak, felelősen mi is ahhoz igazodunk.

3.2 A szentségek közül – a haldoklókat kivéve – a bűnbocsánat szentségét vehetjük, a templomkertben, tisztes távolságból. Szentáldozáshoz a liturgiákon kívül, megfelelő szabályok megtartásával járulhatunk. E szabályokat helyben ismertetem. Jelzem a táblázatban, amikor erre lehetőség nyílik.


3.4 Miközben felelősen viselkedünk, a fizikai eszközökön túl imádkozzunk, engeszteljünk!
A bíboros atya engesztelő imádságát megtaláljuk a https://www.esztergomi-ersekseg.hu/hirek/fopasztorunk-imadsaga-jarvany-idejen világhálós címen.

3.5 A Szentmiséket, liturgiákat a jelzett időpontokban végzem, de mindig zárt ajtók mögött. A kezdetén azért fogok harangozni, hogy lélekben bekapcsolódhassunk. Időnként – amíg lehet – a közösségi oldalon (https://www.facebook.com/splplebaniak/) közvetítjük a Szentmisét, és más eseményeket, mint például a keresztúti áhítatot.

Itt köszönöm meg a közvetítésben és a szükséges segédkezésben résztvevő testvéreink áldozatos munkáját, és mindazok érdeklődését, akik figyelemmel kísérik ezeket a közvetítéseket, különös tekintettel a fiatalokra.

A közmédiában és a Katolikus Rádióban is lesz Szentmise-közvetítés. Főegyházmegyénk központi eseményeit külön is feltüntettem, hogy azokat a jelölt csatornákon tudjuk követni.


A közvetítéseknél is tartsunk meg néhány szabályt, hogy valóban gyümölcsöző legyen a részvételünk:
1. Tisztes ruhába öltözve – hacsak nem vagyunk betegek –, a liturgikus mozgásokat követve – kivéve a térdelést, ott állva -, a válaszokat mondva, énekelve veszünk részt.
2. Egy nap lehetőleg egy közvetítésbe kapcsolódjunk be, de abba az elejétől a végéig.
3. A Szentáldozásnál lelki áldozást végzünk, például ezekkel a szavakkal:
Lelki áldozásra:
Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben.
Mindennél jobban szeretlek és vágyom rá,
hogy a lelkembe fogadhassalak.
Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni,jöjj, legalább lelki módon, a szívembe!
Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled!

Ha a kegyelem állapotában vagyunk, vagyis ha jelen lennénk, és fizikailag is magunkhoz vehetnénk a Szentséget, kegyelmet nyerünk.

A kért miseszándékokat halasztom, kivéve, ha valaki kifejezetten kéri, hogy az adott napon végezzem azt.

3.6 Továbbra se feledjük, hogy a felmentésünk a vasárnapi Szentmisén való személyes részvételre vonatkozik, de a vasárnapot meg kell szentelnünk: imádsággal – beleértve egy Szentmise-közvetítésbe való bekapcsolódást, pihenéssel, egymással való törődéssel!
Amennyire lehet, tartsuk meg a korábbi napirendünkből mindazt, amit a körülmények engednek, éppen lelki egészségünk megőrzése érdekében. Ehhez tartozik a hitéletünk is, abból mindaz, amit megtarthatunk otthonainkban.


3.7. A családi liturgiákhoz segédanyagot , ötleteket találhatunk a
https://katolikus.hu/cikk/segedanyag-a-nagyhet-szemelyes-es-csaladi-imadsagaihoz

világhálós címen. Lehetőség ez az időszak, hogy újra felfedezzük a családi közös imádság szépségét, értékét. Azoknak is lehetőség ez az időszak, akik családjukban egyedüliként gyakorolják a hitüket. A gondokat bajokat türelmesen viselve, keresztényi derűt sugározva tehetünk tanúságot a hittől távolabb járó, illetve azt nem gyakorló családtagjaink felé.

5.1. Tudjuk, hogy egyéni önmegtagadásaink mellett vannak közös, kötelező formái is a böjtnek. 5.2. Többek között (…) Nagypénteken a betöltött 14. életévétől élete végéig tartózkodik a katolikus keresztény a húseledeltől, az egészséges felnőtt ember pedig 18 – 60 éves koráig e napon csak háromszor ehet, és ebből egyszer lakhat jól! A jelenlegi helyzet nehézségeit is felajánlhatjuk bűnbánatunk jeleként, engesztelésül is. Megfelelő lelkülettel a bűnbánatunk kifejezése a cél.

6.1. Köszönetet mondok mindenkinek, aki a sajátos körülmények között is segített templomaink díszítésében, kertjeink, a szabadtéri kálvária rendbehozatalában!


A polgári esztendő 15. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, megjegyzés


[ 2020.04.06. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-