nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.04.12 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.04.12
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. április 12. Urunk feltámadása, Húsvétvasárnap
"Eddig ugyanis nem értették az Írást, amely szerint föl kellett támadnia a halálból.” /Jn 20,99/ (képforrás: ocarm.org)

1.1 Imádkozzunk a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért, az emléknapok naptárában jelölt szándékokra, valamint a járvánnyal sújtott emberiségért.

1.2 A Nagypénteken elkezdett Isteni irgalmasság kilencedét, »Fehérvasárnapig«, az Isteni Irgalmasság vasárnapjáig folytatjuk. Minél többen kapcsolódjunk be e szép imádságba. A közösségi oldalon is közvetíteni fogjuk a megjelölt időpontban.

1.3 A húsvéti időben a harangszóra a Regina coeli-t, azaz »Mennynek Királyné Asszonya« imádságot végezzük. Jámbor szokás, ha ebben az időben a »Feltámadt Krisztus! - Valóban feltámadt« fohásszal köszöntjük egymást!

1.4 Ma délben a Szentatya szavait, buzdítását hallhatjuk, majd »Urbi et Orbi« áldásban részesülhetünk. Ha élő, egyenes adásban hallgatjuk, követjük, teljes búcsúban részesülhetünk, a szokott feltételek mellett.

2.1 Köszönet mindenkinek, akik templomaink díszítéséről két kezük munkájával, adományaikkal gondoskodtak. Öröm megtapasztalni mindazok nyitottságát, akik a közvetítésekbe való bekapcsolódással, a meghatározott órákban a templomainkba való betéréssel, üzeneteikkel kifejezték, kifejezik, és a jövőben kifejezni szándékoznak, hogy plébániáink élnek, életrevalóak. Köszönet kántorunk, az asszisztencia, a közvetítést végzők, a sajtóapostolkodást végző testvérek áldozatosságáért!
Köszönet a kis húsvéti gyertyákért, melyeket Esztergomból, a kegytárgyboltból ajánlottak föl. Amikor betérünk a templomba, vihetünk belőle, amíg a készlet tart. Fogadják szeretettel!

3.1 A süttői templom a jelzett időszakban lesz nyitva magánimádság céljaira. A kijárási korlátozással arányosan – mivel meghatározott és fontos esetekben – a kormányrendelet 4. §-a – ki lehet jönni a lakásból, ezzel egyúttal a templomba is betérni, de szigorúan az alábbiak megtartásával:
– A 60 év fölötti, illetve krónikus beteg testvérek semmiképpen se jöjjenek, még a lakásukból se lépjenek ki! Az óvintézkedések értük is hozattak!
– A templomban egymástól tisztes, 3 méter távolságot tartunk!
– Egymással nem érintkezünk!!!

Mindez pedig a hatósági intézkedések tükrében. Ha azok szigorodnak, felelősen mi is ahhoz igazodunk.

3.2 A szentségek közül – a haldoklókat kivéve – a bűnbocsánat szentségét vehetjük, a templomkertben, tisztes távolságból. Szentáldozáshoz a liturgiákon kívül, megfelelő szabályok megtartásával járulhatunk. E szabályokat helyben ismertetem. Jelzem a táblázatban, amikor erre lehetőség nyílik.

3.4 Miközben felelősen viselkedünk, a fizikai eszközökön túl imádkozzunk, engeszteljünk!
Engesztelő imádságokat találunk a https://www.magyarkurir.hu/hirek/imadkozzunk-egyutt-naprol-napra-jarvany-megszunesert világhálós címen.

3.5 A Szentmiséket, liturgiákat a jelzett időpontokban továbbra is végzem, zárt ajtók mögött. A kezdetén azért fogok harangozni, hogy lélekben bekapcsolódhassunk. Időnként – amíg lehet – a közösségi oldalon (https://www.facebook.com/splplebaniak/) közvetítjük a Szentmisét, és más eseményeket, mint például a fentebb említett kilencedet.

A közmédiában és a Katolikus Rádióban is lesz Szentmise-közvetítés.

A közvetítéseknél is tartsunk meg néhány szabályt, hogy valóban gyümölcsöző legyen a részvételünk:
1. Tisztes ruhába öltözve – hacsak nem vagyunk betegek –, a liturgikus mozgásokat követve – kivéve a térdelést, ott állva -, a válaszokat mondva, énekelve veszünk részt.

2. Egy nap lehetőleg egy közvetítésbe kapcsolódjunk be, de abba az elejétől a végéig.

3. A Szentáldozásnál lelki áldozást végzünk, például ezekkel a szavakkal:
Lelki áldozásra:
Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben.
Mindennél jobban szeretlek és vágyom rá,
hogy a lelkembe fogadhassalak.
Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni,jöjj, legalább lelki módon, a szívembe!
Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled!
Ha a kegyelem állapotában vagyunk, vagyis ha jelen lennénk, és fizikailag is magunkhoz vehetnénk a Szentséget, kegyelmet nyerünk.

A kért miseszándékokat halasztom, kivéve, ha valaki kifejezetten kéri, hogy az adott napon végezzem azt.

3.6 Továbbra se feledjük, hogy a felmentésünk a vasárnapi Szentmisén való személyes részvételre vonatkozik, de a vasárnapot meg kell szentelnünk: imádsággal – beleértve egy Szentmise-közvetítésbe való bekapcsolódást, pihenéssel, egymással való törődéssel!
Amennyire lehet, tartsuk meg a korábbi napirendünkből mindazt, amit a körülmények engednek, éppen lelki egészségünk megőrzése érdekében. Ehhez tartozik a hitéletünk is, abból mindaz, amit megtarthatunk otthonainkban.

3.7. A családi liturgiákhoz segédanyagot , ötleteket találhatunk a
https://katolikus.hu/cikk/segedanyag-a-nagyhet-szemelyes-es-csaladi-imadsagaihoz
világhálós címen. Lehetőség ez az időszak, hogy újra felfedezzük a családi közös imádság szépségét, értékét. Azoknak is lehetőség ez az időszak, akik családjukban egyedüliként gyakorolják a hitüket. A gondokat bajokat türelmesen viselve, keresztényi derűt sugározva tehetünk tanúságot a hittől távolabb járó, illetve azt nem gyakorló családtagjaink felé.

Áldott, allelujás Húsvétot a testvéreknek és szeretteiknek!


A polgári esztendő 15. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje


[ 2020.04.14. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-