nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.11.22 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
január 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.11.22
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. november 22. Évközi XXXIV., Krisztus Király vasárnapja
„Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek.” /Mt 25,45/(képforrás: ocarm.org)

Imádkozzunk többek között Vietnam népéért, a házasságra készülő fiatal lányokért, költőinkért, Palesztina népéért, a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért, különösen a jubilánsokért, akikért a mai Szentmisén imádkozunk.

Elhunyt szeretteinkért továbbra is teljes búcsút nyerhetünk, vagyis kérhetjük Istent, hogy engedje el a hátralévő ideig-tartó büntetésüket, rövidítse meg lelki tisztulásuk idejét. Ezzel a lehetőséggel élhetünk, ha a kegyelem állapotában vagyunk (közelmúltban történt Szentgyónás és Szentáldozás), a Szentatya szándékára a lentebb jelölt helyeken és időkben elmondjuk az Apostoli Hitvallást, Miatyánkot, Üdvözlégyet és egy Dicsőséget, és nem ragaszkodunk a bűnhöz.
Idén, tekintettel a járványügyi intézkedésekre, e búcsút egész november hónapban elnyerhetjük elhunyt szeretteinkért, az alábbiak szerint:
A nov. 1-8. közötti időszak egyes napjaira megengedett teljes búcsú – melyet azok nyerhetnek el, akik temetőt látogatnak, és legalább lélekben imádkoznak az elhunytakért –, áthelyezhető a hónap más napjaira is. Az egyes hívő szabad választására van bízva, hogy melyik lesz ez a nyolc nap, és nem szükséges, hogy ezek a napok egymást kövessék.
A Halottak napjához, november 2-hoz kötött teljes búcsú – melyet azok nyerhetnek el, akik templomot vagy kápolnát látogatnak és ott elimádkozzák a Miatyánkot és a Hiszekegyet –, nemcsak ezt a napot megelőző vagy követő vasárnapra, illetve Mindenszentek főünnepére helyezhető át, hanem az egyes hívő szabad döntése alapján, november hónap bármely más napjára is.

Az öregek és betegek, illetve mindazok, akik súlyos okból nem hagyhatják el otthonukat (...), szintén elnyerhetik a teljes búcsút. Ennek előfeltétele, hogy lélekben egyesüljenek a többi hívővel, szakadjanak el a bűntől és álljon szándékukban, hogy az első lehetséges alkalommal teljesítsék a négy megszokott feltételt (bűntől való teljes elszakadás szándéka, gyónás, szentáldozás, és a Szentatya szándékára való ima). A búcsú elnyerése számukra úgy történik, hogy Jézus vagy a Szűzanya képe előtt végeznek imádságot az elhunytakért, például a halottakért végzett zsolozsma reggeli vagy esti dicséretét, a rózsafüzért, az Isteni irgalmasság rózsafüzérét, vagy más olyan halottakért való imát, amely kedves a híveknek. Választhatják azt is, hogy elmélkednek egy-egy olyan szentírási szakaszról, amely szerepel a megholtakért végzett liturgia szövegei között. Illetve élhetnek azzal a lehetőséggel is, hogy valamilyen irgalmas cselekedetet végeznek, felajánlva Istennek saját életük fájdalmait és viszontagságait.

A Püspök atyák ajánlásait, és az állami, szigorított rendelkezéseket is szem előtt tartva a következőket tartsuk meg:
– belépéskor használjuk a kézfertőtlenítőt;
– mindenképpen viseljünk maszkot; kivétel a felolvasók a felolvasás ideje alatt!!!
– csak az egy lakásban élők üljenek egymás mellett;
– csak kézbe áldozzunk, tiszta kézzel, és megtartva az ide vonatkozó szabályokat; a maszkot a kézfertőtlenítés előtt távolítsuk el az arcunkról; a Szentáldozáshoz is másfél méteres távolságot tartva járuljunk;
– a perselygyűjtést továbbra is a Szentmise végén tartjuk, a kijáratnál.
– a közös szenteltvíz-használatot kerüljük, de bátran vigyünk magunkkal szenteltvizet otthonainkba;
– a kézfogást kerüljük;
Mindezt nem önmagunkért, vagy saját egészségünket féltve, hanem azon idősebb, vagy gyengébb szervezetű embertársainkra figyelve, akikkel találkozhatunk, és tudtunkon kívül továbbadhatjuk nekik a kórokozókat. Mindez feltétele, hogy továbbra is legyenek nyilvános Szentmisék, liturgiák!

Gyűjtés ma a Katolikus Szeretet Szolgálat javára gyűjtünk. E gyűjtés tavalyi eredménye 22,900.- (Süttő), illetve 22,225.- (Piszke) és 16,800.- (Lábatlan) Forint volt. A Katolikus Szeretet Szolgálat tevékenységéről a https://www.karitasz.hu oldalon olvashatunk bővebben. E gyűjtéssel, a 1356-os adományvonallal, illetve az oldalon található online adományozással országos és nemzetközi célokat szolgálunk, míg a Szent Antal perselybe helyezett adományok a helyi karitászmunkatársak helyi rászorulókon való segítését szolgálja. Idén, miután elmaradnak az adventi vásárok, csak e persely bevétele jelentheti a helyi csoport munkájának anyagi hátterét. Kifelé menet gondoljunk erre is.


A polgári esztendő 48. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, alkalmai, gyóntatás


[ 2020.11.25. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-