nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Katolikus Híradás 2020.11.29 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Katolikus Híradás 2020.11.29
Hirdetések Süttő, Piszke és Lábatlan templomaiban - 2020. november 29. Advent I. vasárnapja

„Vigyázzatok tehát, legyetek éberek és imádkozzatok, mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő!” /Mk 13,33/(képforrás: ocarm.org)

Beköszöntött az új egyházi esztendő. Lendülettel, lelkesedéssel kezdjük újra hitünk titkainak ünneplését! E lendületben segít a »Szállást keres a Szentcsalád« régi hagyományának felelevenítése, melyet idén csak családi körben imádkozhatunk, az adventi hajnali Szentmisék, valamint a ferences atyák által összeállított 'lelki-menetrend', mely letölthető a http://orszagutiferencesek.hu/adventi-lelki-program/ világhálós címről. Néhány nyomtatott példányt hátul is találunk.

Ne feledkezzünk el szentgyónásunk elvégzéséről! Akik akadályoztatva vannak sajátos életállapotuk miatt, legalább az alapos lelkiismeret vizsgálattal és a bűnbánat felindításával kezdjék az új egyházi évet!

Gondoljunk otthon lévő betegeinkre is. Gondoskodjunk arról, hogy eljusson hozzájuk a lelkipásztor, - természetesen a járványügyi szabályok betartásával -, hiszen a készület öröméből ők sincsenek kizárva.
Külön gondunk legyen a nyolc hete Piszkén, illetve kilenc hete Süttőn (vagy éppen több éve) első Szentáldozáshoz járult gyermekekre. Buzdítsuk őket is, hogy még adventben végezzék el szentgyónásukat!

Az új egyházi évben az Úrfelmutatás után a következő felkiáltást fogjuk használni: Íme, üdvösségünk szent titka! Válasz: Üdvözíts bennünket világ Megváltója, ki kereszted és feltámadásod által megmentettél minket!

Imádkozzunk
többek között Fogyatékos embertársainkért, gyermekgyógyászatban dolgozókért, a modern-kori rabszolgaság megszűnéséért, a név-, születésnapjukat, házassági évfordulójukat ünneplőkért.

A Szentatya, a testvérek által küldött, valamint a plébános imaszándékait mostantól külön lapon olvashatjuk, hogy azt az imakönyvünkbe helyezve gyakran gondolhassunk rájuk.

Elhunyt szeretteinkért
még ma és holnap nyerhetünk teljes búcsút, vagyis kérhetjük Istent, hogy engedje el a hátralévő ideig-tartó büntetésüket, rövidítse meg lelki tisztulásuk idejét. Ezzel a lehetőséggel élhetünk, ha a kegyelem állapotában vagyunk (közelmúltban történt Szentgyónás és Szentáldozás), a Szentatya szándékára a lentebb jelölt helyeken és időkben elmondjuk az Apostoli Hitvallást, Miatyánkot, Üdvözlégyet és egy Dicsőséget, és nem ragaszkodunk a bűnhöz. Akik egy temetőben végzik az imádságot, összesen 8 alkalommal november hónapban, akik pedig valamely felszentelt templomban vagy kápolnában imádkoznak, novemberben egy alkalommal nyerhetik el ezt a búcsút.
Ha még nem éltünk a lehetőséggel, tegyünk jót. Ne feledjük, élőkért-holtakért imádkozni az irgalmasság cselekedete. Az év többi napján részleges búcsút nyerhetünk elhunyt szeretteinkért.

Az öregek és betegek, illetve mindazok, akik súlyos okból nem hagyhatják el otthonukat (...), szintén elnyerhetik a teljes búcsút. Ennek előfeltétele, hogy lélekben egyesüljenek a többi hívővel, szakadjanak el a bűntől és álljon szándékukban, hogy az első lehetséges alkalommal teljesítsék a négy megszokott feltételt (bűntől való teljes elszakadás szándéka, gyónás, szentáldozás, és a Szentatya szándékára való ima). A búcsú elnyerése számukra úgy történik, hogy Jézus vagy a Szűzanya képe előtt végeznek imádságot az elhunytakért, például a halottakért végzett zsolozsma reggeli vagy esti dicséretét, a rózsafüzért, az Isteni irgalmasság rózsafüzérét, vagy más, olyan halottakért való imát, amely kedves a híveknek. Választhatják azt is, hogy elmélkednek egy-egy olyan szentírási szakaszról, amely szerepel a megholtakért végzett liturgia szövegei között. Illetve élhetnek azzal a lehetőséggel is, hogy valamilyen irgalmas cselekedetet végeznek, felajánlva Istennek saját életük fájdalmait és viszontagságait.

A Püspök atyák ajánlásait, és az állami, szigorított rendelkezéseket is szem előtt tartva a következőket tartsuk meg:
– belépéskor használjuk a kézfertőtlenítőt;
– mindenképpen viseljünk maszkot; kivétel a felolvasók a felolvasás ideje alatt!!!
– csak az egy lakásban élők üljenek egymás mellett;
– csak kézbe áldozzunk, tiszta kézzel, és megtartva az ide vonatkozó szabályokat; a maszkot a kézfertőtlenítés előtt tá¬volítsuk el az arcunkról; a Szentáldozáshoz is másfél méteres távolságot tartva járuljunk;
– a perselygyűjtést továbbra is a Szentmise végén tartjuk, a kijáratnál.
– a közös szenteltvíz-használatot kerüljük, de bátran vigyünk magunkkal szenteltvizet otthonainkba;
– a kézfogást kerüljük;
Mindezt nem önmagunkért, vagy saját egészségünket féltve, hanem azon idősebb, vagy gyengébb szervezetű embertársainkra figyelve, akikkel találkozhatunk, és tudtunkon kívül továbbadhatjuk nekik a kórokozókat. Mindez feltétele, hogy továbbra is legyenek nyilvános Szentmisék, liturgiák!

Imaszándékok 2020. december

Adventi készület 2020

A polgári esztendő 49. hete Szentmise-szándékai, liturgikus rendje, alkalmai, gyóntatás


[ 2020.12.01. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-