nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Képviselői vagyonnyilatkozatok oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Képviselői vagyonnyilatkozatok
Az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatait bárki megnézheti, arról viszont minden testület maga dönthet, hogy interneten is nyilvánossá teszik-e az adatokat


Nem zárhatóak el a képviselői vagyonnyilatkozatok

Az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatait bárki megnézheti - mondta el dr. Péntek Péter, a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat főjegyzője. Arról viszont minden testület maga dönthet, hogy interneten is nyilvánossá teszik-e az adatokat.

Központi jogszabály határozza meg a vagyonnyilatkozatok hozzáférhetőségét. Ennek rendjéről, technikájáról kértünk információt dr. Péntek Pétertől, a megyei önkormányzat főjegyzőjétől. A szakember kiemelte, hogy az egyes önkormányzatoknál, így a megyeinél is, a testület szervezeti működési szabályzata csak a nyilatkozatok technikai elérhetőségét, tárolását szabályozza.

A beazonosítható adatok nélkül a képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosak. Azokat – előzetes egyeztetés után – az illetékes ügyrendi és regionális bizottság elnöke, vagy annak megbízottja bárkinek hozzáférhetővé kell, hogy tegye. A nyilatkozatok kiadására nincs egyéb korlátozó rendelkezés.

Szűkebb hazánkban viszonylag kicsi a megyei képviselők vagyonnyilatkozata iránti érdeklődés, ezért nem került fel az internetre. Ha ez megnő, a főjegyző is úgy vélekedett, célszerű a honlapra ezeket az adatokat „kitenni”.

Az önkormányzatoknál a döntések előkészítésében résztvevő köztisztviselőknek is minimum két évente nyilatkozniuk kell vagyoni helyzetükről. Sőt, vagyongyarapodási vizsgálat alá is vonhatók a hivatal dolgozói, amennyiben feltűnő, jelentős mértékű vagyonnövekedés következik be náluk.

Petrik József

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.03.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-