nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Kerekasztal Lábatlanon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Kerekasztal Lábatlanon
A csoport tagjai legközelebb előzetes egyeztetés után az epöli tájházban találkozmak. Összejöveteleinkre várunk minden a múltunk iránt érdeklődőt!

Helytörténeti Kerekasztal 54 -55. vándorgyűlése

Az 54. találkozóra a Gerenday Közösségi Házban került sor. A tartalmas találkozó Barakka Gábor Sédtőtől Süttőig című bővített monográfiájának bemutatásával indult. A kötet most jelent meg 1000 példányban bőséges fotómelléklettel.
Kovács Lajos meglepett bennünket a 44. Dorogi Füzetek példányával és egy nagyon szép kivitelű emléknaptárral, melyet Grundl Ignác emlékév kapcsán adtak ki.
Padányi Lajosnak tán még ez évben kiadják eddigi, a nyergesújfalui Hírmondóban megjelent írásait.
Izsó Károly a csoport figyelmbe ajánlotta az epöli tájházat, amit egy külön alkalommal, kb. november elején látogatnánk meg.

Szeptember 27-én a Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtárban gyűltünk össze. Egy remek előadást, visszaemlékezést hallgattunk Primusz Sándortól a Lábatlani Papíripari Vállalat, majd a későbbi Piszkei Papírgyár történetéről. Sándor negyven évet dolgozott a piszkei gyárban, gyáregység-vezetőként, majd üzemvezetőként egészen 1994-ig.
A gyárat 1908-ban Miskolczi József gépészmérnök alapította. Először palát gyártottak, majd mivel nem tudtak versenyezni az eterniti gyárral, 1925-ben áttértek a papírgyártásra. Ekkor már 20 és 50 grammos papírt tudtak gyártani, valamint kreppelt papírvattát a kórházak számára. Emiatt a II. világháború alatt kiemelt hadiüzemként működött. Megismerhettük lépésről-lépésre a papírgyártás folyamatát, minden mozzanatot mintákkal illusztrálva, a merített papírtól a legfinomabb mázolt papírig. Érdekességként megtudtuk, hogy az országban először itt gyártottak papír pelenkát a fiatal anyukák legnagyobb örömére.
Sajnos ma már nem termel évek óta a papírgyár, az un. Öreggyárat pedig szinte már teljesen elhordták, szétlopták.
A csoport tagjai legközelebb előzetes egyeztetés után az epöli tájházban találkozmak. Összejöveteleinkre várunk minden a múltunk iránt érdeklődőt!
Lábatlan, 2013. október 02.
Betákné Lampérth Gabriella

[ 2013.10.04. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-