nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Kerti égetés-tájékoztató oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Kerti égetés-tájékoztató
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a környezetünk védelme érdekében égetés helyett a kerti hulladék kerüljön komposztálásra

Településünkön a háztartásokban keletkező kerti hulladék égetésének szabályait az önkormányzat 23/2004 (IX.22.) számú rendeletében határozta meg. A rendeletben 4 hónap - március, április, október és november - estében nem került korlátozás megfogalmazásra, és mivel magasabb rendű jogszabály nem tiltotta ezért engedélyezett volt a kerti hulladék égetése. Az év további hónapjaiban képviselői indítványra 2009-ben az égetéssel kapcsolatos birtokvédelmi ügyek megnövekedett száma miatt korlátozás került megfogalmazásra, így a rendelet módosítása január, február, május, június, július, augusztus, szeptember, december hónapokban havonta egyszer, bejelentési kötelezettséghez kötötte az égetést.

Ez a helyzet 2015. március 5-ig volt érvényes, mert a hatályba lépő 54/2014. (XII.5.) számú Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló BM rendelet az egész országra vonatkozóan a kerti hulladékok égetésének korlátozását írta elő. Lábatlanon március, április, október és november hónapokban a törvényi szabályozás miatt lett tilos az égetés, míg a fennmaradó 8 hónapban a helyi rendeletben szereplő bejelentés teszi lehetővé a kerti hulladék égetését.

Észlelve ezt a megváltozott jogszabályi helyzetet, a Polgármesteri Hivatalban folyamatban van a helyi környezet védelméről szóló rendelet módosításának előkészítése, melynek képviselő-testület általi elfogadására az áprilisi testületi ülésen kerülhet sor, így leghamarabb májusban lép hatályba és a változások csak az őszi hónapoktól alkalmazhatók.
Jelenleg tehát a rendelet módosításáig a településen január, február, május, június, július, szeptember, december hónapokban havonta egy alkalommal az avar és kerti hulladék elégethető. Az égetést 72 órával a tervezett tevékenység elvégzése előtt a Polgármesteri Hivatalban írásban be kell jelenteni. A tűzgyújtás engedélyezésért belterületen a jegyző a felelős. A bejelentéshez szükséges
nyomtatvány a http://labatlan.hu/egetes címszó alatt, vagy a Polgármesteri Hivatal 14. számú irodájában érhető el.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a környezetünk védelme érdekében égetés helyett a kerti hulladék kerüljön komposztálásra, vagy a Zöld Járat igénybevételével a hulladékkezelési közszolgáltatónak átadásra.


[ 2015.03.24. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek