nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Kétféle szolgálat oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Kétféle szolgálat
Egyre többször fordul elő, hogy valamilyen szolgálatot kérnek tőlem, de abban a formában, ahogyan azt kérik, nem tudok segíteni.

+!
Kedves Olvasók!
Kétféle szolgálat – mindig csak őszintén!

Egyre többször fordul elő, hogy valamilyen szolgálatot kérnek tőlem, de abban a formában, ahogyan azt kérik, nem tudok segíteni. Ezért próbálom összefoglalni ezzel kapcsolatban mindazt, ami a párbeszédhez szükséges.

A legtöbb embernek egyszerre kell helytállnia a munkahelyén és a családjában. Kétféle szolgálat, kétféle közösség, kétféle kapcsolat. Míg a munkahelyén minden jó szándékú embernek addig otthon a családjának él, értük hoz áldozatot. Az Egyház is kétféle szolgálatot végez. Vannak szolgálataink, melyekkel minden jó szándékú embert megszólítunk, és vannak olyanok is, amelyekkel a 'családtagoknak', vagyis a katolikus keresztényeknek tudunk segíteni.

Az egyik legnehezebb szolgálat az, amelyekkel az elhunytak és hozzátartozóik felé fordulunk.

Itt is kétféle szolgálat van.
Minden elhunytért imádkozunk, mutatunk be Szentmisét, ha kérik a hozzátartozók. Ez a legfontosabb, és a család hitéről is tanúskodik. A temetési szertartás azonban 'családi'szolgálat, vagyis a megkeresztelt és hitéhez hű maradt testvérünk lelkét kísérjük imádságunkkal, testét (vagy hamvait) szenteljük be, és helyezzük megszentelt földbe.

Ennek feltétele, hogy az elhunyt akaratát tiszteletben kell tartanunk. Vagyis itt nem elég a hozzátartozók kérése. De vajon honnan tudjuk ezt, ha egyszer erről nem beszélt. Ha valaki hirtelen, vagy fiatalon távozik, nem végrendelkezik, az életéből olvashatjuk ki.

Ha életében ragaszkodott hitéhez -, még akkor is, ha nem mindig nyíltan élte azt, vagy ebben egészsége akadályozta -, akkor feltételezhetjük, hogy nincs ellentétben az ő életével, szándékával a temetési szertartás. Akkor is feltételezhetjük ezt, ha elfogadja azt a szimbólum-rendszert, amelyet a temetési szertartás megjelenít. Ha azonban kijelentette, hogy ő más módon kívánja a végtisztességet – például nem akarja, hogy hamvai a földbe kerüljenek, hanem például szét akarja azokat szóratni a kertben -, vagy éppen teljesen csendes, szertartás nélküli temetést kér, akkor ezt figyelembe kell venni, és még akkor sem végezhetem a szertartást, ha egy hitét gyakorló katolikus keresztényről van szó, vagy a hozzátartozók elkötelezett hívők.

Nekem is volt olyan rokonom, akinek társadalmi temetésén papként vettem részt. Bármennyire szerettem volna 'beszentelni' nyughelyét, nem tehettem. De mutattam be érte Szentmisét mindazok jelenlétében, akik hozzám hasonlóan hiszik és vallják a holtak feltámadását. Ilyen esetben a szolgálat más módját kell választanunk.

Ilyen más mód, ha az elhunyt arcképének jelenlétében ajánlunk fel érte Szentmisét. Ezt a temetés helyétől és idejétől külön bármikor végezhetjük.

Fontos, hogy ebben a dologban mindig őszinték legyünk, hiszen épp az a tisztelet jele, ha meggyőződésből kérjük amit kérünk, és tiszteljük az elhunyt meggyőződését is.

Mindez vonatkozik az élet más területeire is. Írhattam volna a keresztelőről, a szentségi házasságról, de most úgy érzékelem – több környékbeli lelkipásztorral együtt -, hogy leginkább itt kell tisztán látni.

A hitoktatásról

Egy esztendő kevés, hogy az új hitoktatási rendről nagy tapasztalatokról beszéljünk – de elmondhatjuk, hogy a kezdeti nehézségek mellett vannak jó tapasztalatok.

Jó, hogy kedvezőbb időben hallhatnak kisebbek és nagyobbak Jézusról, hitről, teljesebb életről. Jó, hogy évfolyamonként összhangba kerültünk a többi tantárggyal, így amit más órákon hallanak, az kiegészíti a hittanórán hallottakat.

Még jobb lenne, ha többen élnének a lehetőségekkel, amelyek a hit élményszerűségét segítik. Vannak, akiknél ez adott, de a többi diáknak is fontos, hogy érezze, egy nagyobb közösséghez tartozik. Hasonlattal élve, ne csak képen lásson sportpályát, hanem kilátogatva oda, a sportszereket kipróbálva értse, amiről a tanteremben szó esett. A sporthoz hasonlóan itt is a gyakorlatért tanuljuk az elméletet.

Ha addig változás nem történik, jövőre is szívesen segítünk mindazoknak, akik szeretnék gyermekeiknek átadni a katolikus keresztény értékrendet.

Az 1%-ról
Köszönjük a segítséget! Tavaly 656 ezren ajánlották fel adójuk 1 %-át Egyházunknak. Sokat segítettek! Ebből nemcsak az országos célokat támogatják, de közvetve plébániáink, így a piszkei közösség és templomaink is részesülnek. Bővebbet ezzel kapcsolatban a http://cseppekbolatenger.hu// címen olvashatnak.

Húsvét közeledtével

Legnagyobb ünnepünkön Krisztus feltámadásának örvendezünk. Örömünket fokozza, hogy megújult a szabadtéri Kálvária. Köszönet mindazoknak, akik fáradtak, dolgoztak ezért a nemes célért! A nagyheti szertartások rendjét alább olvashatjuk.

Szent Háromnap - 2014

Mindannyiuknak kívánom, hogy hitük és meggyőződésük szerint tudják szépen, békében ünnepelni a Húsvétot, és valamit megérezzenek abból az örömből, ami beragyogja keresztény életünket.

Tisztelettel:
Tóth Bertalan plébános, Süttő, Piszke és Lábatlan szolgálatában


Távbeszélő/távmásolat: +36 33 474 389, villámlevél: szentlipot@gmail.com
Plébániáink Naplója: http://szentlipot.blogspot.com
Plébániáink naptára: http://www.google.com/calendar/embed?src=szentlipot%40gmail.com&ctz=Europe/Budapest


[ 2014.03.20. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-