nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Kompjárat indul oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Kompjárat indul
Kékduna - A jövő nyár végére ismét komp közlekedik Lábatlan és Karva között egy európai uniós támogatásnak köszönhetően.

Kompjárat indul jövő nyártól Lábatlan és Karva között

A jövő nyár végére ismét komp közlekedik Lábatlan és Karva között egy európai uniós támogatásnak köszönhetően. Ennek kapcsán nyitókonferenciát tartottak a lábatlani Gerenday-kúriában. A rendezvényen részt vett dr. Völner Pál infrastrukturális felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője, és Dinnyés István, Lábatlan és Duka Gábor, Karva polgármestere. A nyitókonferencián dr. Völner Pál hangsúlyozta: Az Európai Unióhoz és a schengeni övezethez való csatlakozás lényegesen leegyszerűsítette a két ország két települése, Lábatlan és Karva közti rendszeres kompjárat elindítását. A találkozón számos előadás hangzott el a dunai hajózás lehetőségeiről, a borturizmusról, a kerékpárutak és a kompjárat kapcsolódása adta turisztikai távlatokról.

A gyönyörű Gerenday Házban tartották volna mindenképpen a Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 című pályázat nyitókonferenciáját, mivel közösségi házként szolgál a példásan felújított épület. Ám aktuálisabb nem is lehetett volna a helyszín, mivel a patinás kúria egykori tulajdonosa, Gerenday Antal személye közvetlenül kapcsolódik a lábatlani kikötőhöz. A kőfaragó vállalkozásból tisztes vagyonra szert tett Gerenday maga építette meg a hajóállomást 1863-ban, majd jelképes évi egy forintért adta bérbe a Duna Gőzhajózási Vállalatnak. A második világháborúban megsemmisült kikötőt nem építették újjá - korábban politikai okok miatt, aztán a pénzhiány okán. Most érkezett el az idő és a lehetőség, hogy a nagy folyó e részen is összekötő legyen, s ne elválasztó a két part között - mondta el dr. Völner Pál köszöntőjében.

Az Európai Unióhoz és a schengeni övezethez való csatlakozás lényegesen leegyszerűsítette a két ország két települése, Lábatlan és Karva közti rendszeres kompjárat elindítását, hangsúlyozta az államtitkár. Völner Pálnak szívügye volt megyei közgyűlési elnökként és országgyűlési képviselőként a vízi közlekedés megteremtése. A ma már testvértelepülés Lábatlan és Karva egy kilométernyire fekszik egymástól, szárazföldön, hídon megközelítve azonban 50 kilometernyi a távolság. A jövő nyárra felépülő pontonkikötő és a szükséges infrastruktúra kiépítésével azonban ismét csupán egy kilométernyi lesz a távolság!

A jó hangulatú találkozón felszólalt a két polgármester, emez és amaz partról, a karvaiak finom lepényeket, borokat és jóféle felvidéki mustot hoztak magukkal, a legnagyobb szlovák bortermelőtől. Számos előadás hangzott el a dunai hajózás lehetőségeiről, a borturizmusról, a kerékpárutak és a kompjárat kapcsolódása adta turisztikai távlatokról. A Duna Stratégia néven ismertté vált nagyszabású program jövőjéről is fontos információk birtokába jutottak a szinkrontolmácsolással zajló, kétnyelvű - magyar-szlovák - konferencián.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2011.01.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-