nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Körülült helytörténeti kerekasztal oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Körülült helytörténeti kerekasztal
Elkezdődött a Duna-menti együttműködés kilencedik évfolyama Ács, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tát, Nagysáp, Bajna baráti, sőt szakmai kisközösségében

KÖRÜLÜLTÜK A HELYTÖRTÉNETI KEREKASZTALT

Történt mindez 2013. március 22-én a Gerenday-házban, immár ötvenegyedszer. Ezzel elkezdődött a Duna-menti együttműködés kilencedik évfolyama Ács, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tát, Nagysáp, Bajna baráti, sőt szakmai kisközösségének életében.
Nagyobb ceremónia nélkül zajlott a kis (nagyon is jelentékeny) jubileum. Készült egy nyolcéves emlékeztető listája a vándorgyűléseknek (Balatoni Anna volt a krónikás), abból mindenki láthatja: a kis csapat megyehatáron innen (de még túl is) bejárta (nem Tolnát-Baranyát, hanem) szinte egész Komárom-Esztergom megyét. Padányi Lajos fotói évente CD-n idézik a megyejárás minden eseményét.
Itt minden találkozáson kézbe kerül egy-egy új helytörténeti kiadvány, vagy szóba kerülnek helyi rendezvények, tervek, évfordulós ünnepek… Ilyenkor, márciusi évnyitón a Kerekasztal is megtervezi a maga éves (havonta szervezett) programjait – most éppen Tokodüveggyár, Tokod, Gyermely, Nyergesújfalu, Péliföldszentkereszt, Epöl ajánlásai kerültek a listára.
E sorok írója afféle „nagytestvér” szervezet, a megyei Honismereti Egyesület képviseletében élvezheti a Kerekasztal vendégszeretetét, s immár a hivatalos együttműködés előnyeit is. Évente közösen tartjuk meg – kirándulással egybekötve – a Honismeret Napját, másodszor lépünk ki a történelmi vármegye magyarlakta területeire újabb barátokat, magyar emlékhelyeket keresve.
De évente a Honismereti Szövetség országos elnöksége is kifejezi elismerését a megyei – kiemelten a Kerekasztal – szervezet honszerető, hagyományt őrző-mentő tagjainak. Ez is az elmúlt évek kapcsolatának eredménye, s most éppen Barakka Gábor süttői társunknak gratulálhattunk az országos elismeréshez.
Mindebből is látható: a „nagytestvérek” nagyon jól tudják, hogy a hely történészei a honismeret alapkövei.

Kovács Lajos
megyei elnök

[ 2013.03.28. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-