nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Ládák lesznek a lécekből oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Ládák lesznek a lécekből
Az esztergomi kistérséget is érintő komposztálási akció keretében tegnap Bajóton és Lábatlanon összesen kétszáz segédeszközt osztottak szét ingyen    -    a kiskerttulajdonosok között.
Tegnap dél körül a bajóti díszkútnál faléckötegeket osztogattak ingyen. Mindenki csak egy adagot kapott, miután papírra került néhány adata. Az asztal túlsó oldalán ülőkről kiderült, hogy a Határok Nélkül Kft. munkatársai. Eőry Boglárka és Keczán Norbert kérdésünkre a lécek előtörténetéről és további sorsáról árult el részleteket.

Komposztálási akció kezdődött a hatvani, a gyöngyösi és az esztergomi kistérségben. A program anyagi fedezetét az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap úgynevezett társfinanszírozással biztosítja. A gyakorlati teendőket a Határok Nélkül Kft. szervezi és végzi. Az esztergomi kistérségben Bajót, Dömös, Lábatlan, Mogyorósbánya, Nyergesújfalu, Pilismarót, Süttő és Tát településeken igyekeznek kialakítani a komposztálási kultúrát. A cél az, hogy ne égessük el zöld hulladékok jelentős részét, csökkenjen a térségben a kommunális hulladék – kerüljön vissza a természetbe komposzt formájában. Erre fel kell kelteni az igényt, és gyakorlati segítségre is szükség van. A komposztálást segítő ládák állíthatók össze néhány mozdulattal az ingyen szétosztott, előmunkált lécekből. Bajótra nyolcvan ládához elég alapanyagot hoztak, gyorsan elvitték az érdeklődők.

Minden helybelinek igazolnia kellett a lakcímét, aztán aláírta, hogy ezentúl három évig a zöld hulladékot a kapott, rendeltetésszerűen használt segédeszközben gyűjti legalább három évig, engedélyezi a szúrópróbaszerű ellenőrzést, folyamatosan vezeti, évi rendszereséggel visszaküldi az átadott adatlapot. Aki megszegi a megállapodást, attól elveszik a ládát.

Arrra felvetésünkre, hogy a keletkező komposztot nem mindenki tudja felhasználni, mert például nagyon idős, mozgáskorlátozott, nincs megfelő nagyságú területe, azonnal választ kaptunk. Együtt lehet működni a szomszédokkal, akik tudják hasznosítani a talajjavító anyagot, megszervezhető a komposzt helyi összegyűjtése és értékesítése. A megfelelő ismeretekhez mindenki gyakorlati tanácsokat tartalmazó tájékoztató anyagot kap.

Bajót után pénteken délután Lábatlanon 120 ládához való alapanyagot osztottak szét. Az akció idei következő két megyei állomása a jövő hét szombatján Mogyorósbánya, majd október 24-én Nyergesújfalu.

Mi nem kerülhet a komposzt alapanyagába?

- üveg, műanyag, fém
- porzsák és tartalma
- fertőzött növényi maradvány
- kemény, viaszos levél
- indás- vagy futónövények szára
- tarack
- egész kenyér
- dió-, gesztenye-, platán- és tölgyfa levele

Fenyvesi Károly

Forrás: www.24ora.hu


[ 2009.10.15. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek