nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Leépít a Piszke Papír oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Leépít a Piszke Papír
A vállalat több millió forintos tartozása miatt hétfő délelőtt kilenc órától délután háromig szüneteltette szolgáltatását a cég felé a vízszolgáltatást.

Az Index.hu november 5-i cikke

A válság csak ürügy, a cég folyamatosan félreinformálja dolgozóit, a gyárban tegnap 9 és 3 között szó szerint szarban voltak – panaszkodnak az elbocsátásokra készülő cég dolgozói az Indexnek. A lábatlani papírgyár vezetése többszöri megkeresésünkre sem nyilatkozott.

Ahogy azt már megírtuk, körülbelül 200 ember elbocsátását tervezi lábatlani üzemében a Piszkei Papír Zrt. Az Index értesülései szerint a cég dolgozóinak fizetését már a nyár óta késve utalják, étkezési utalványt pedig legalább 3-4 hónapja egyáltalán nem kapnak, noha a bérlapjukon 6 ezer forintnyi étkezési bónt számolnak el minden hónapban.

Szerkesztőségünkhöz folyamatosan érkeznek beszámolók több dolgozótól is, vagyis első kézből értesülünk arról, hogy mi is zajlik a vállalatnál.

„A vállalat több millió forintos tartozása miatt a vízszolgáltató hétfő délelőtt kilenc órától délután háromig szüneteltette szolgáltatását a cég felé. A dolgozók nem jutottak ivóvízhez, a műszak végén nem tudtak tisztálkodni, így koszosan kellett felszállniuk a menetrendszerit közlekedő buszokra. A WC-t nem lehetett leöblíteni, így ha valaki elvégezte a kis vagy nagy dolgát, az ott marad hosszú órákon keresztül, ami közegészségügyi szempontból enyhén szólva aggályos. Kíváncsi lennék, mit szólna hozzá az ÁNTSZ. Ha pedig valaki rosszul lett volna munkavégzés során, hirtelen egy pohár vizet sem tudtak volna neki adni,”, mesélte az egyik ott dolgozó.

A papírgyár azóta kifizette adóssága felét a Hétforrás Kistérségi Vízmű Kft.-nek, és megegyeztek, hogy ebben a hónapban kifizetik adósságuk maradék 50 százalékát is, mondta el, egy, a neve elhallgatását kérő dolgozó a vízműcégnél. Ezt az információt Budavári Ákos, az ÁNTSZ Dorogi-Esztergomi Kistérségi Intézetének közegészségügyi felügyelője is megerősítette, aki a helyszínen járt.

Nélkülözés

Szintén az üzem egy másik alkalmozottjától tudtuk meg, hogy nem csak víz nem volt hétfőn, de már fél éve tisztálkodószert, másfél éve pedig munkaruhát sem kaptak a dolgozók. Fűtés és világítás is csak elvétve szokott lenni, a szomszéd településekről bejárok pedig gyakran a bejáráshoz szükséges bérletet sem kapják meg időben.

A létesítményi tűzoltók (akik mind gyári dolgozok) nem kapják meg a havi illetményüket, harminc embernek pedig 15-40 ezer forintokkal tartoznak, tudtuk meg ezt is az egyik dolgozótól.

A válság csak ürügy

Forrásaink azt is tudni vélik, hogy a nagyarányú elbocsátás nem a pénzügyi válságnak köszönhető. A világgazdasági helyzet csak ürügy, a pénzügyi problémák 3 évvel ezelőtt kezdődtek a cégnél. Az elbocsátások első hulláma november 14-én kezdődik, amikor is 104 főtől válnak meg, majd még 100 embert tesznek utcára a későbbiekben. „A jelenleg "levegőben lógo"emberek közel 1 hónapja nem tudják mi fog történni velük, mert a cégvezetés folyamatosan félreinformálja dolgozóit a szakszervezeten keresztül. Az öreg dolgozóknak pedig nem szeretnének végkielégítést fizetni. Ehelyett folyamatosan ellehetetlenítik a dolgukat, hogy maguktól mondjanak föl”, tájékoztatott minket forrásunk.

Krízismenedzsment

Pénteken még azt mondták, hogy hétfőn beszélhetünk a vezérigazgatóval, azonban hétfőn hiába próbálkoztunk, ismét csak az igazgatói titkárságig „jutottunk”, ahol egy női hang – valószínűleg a titkárnő – annyit mondott, hogy a lábatlani üzemben „vissza kell fogni bizonyos tevékenységeket ahhoz, hogy a cég továbbra is nyereségesen tudjon működni.” Semmi egyéb információval nem szolgáltak, és egy kérdésünkre sem válaszoltak.

forrás: www.index.hu

Korábban

Hvg.hu

 Hirado.hu

 Origo.hu

 Index.hu

 Szent Korona Rádió

Origo.hu

"Bizonyos tevékenységeket csökkenteni kell, hogy profitábilis maradjon a vállalat" - név nélkül nyilatkozva, összesen ennyit közöltek a Piszke Papír titkárságán a minden harmadik dolgozót érintő elbocsátás indokáról.

A napokban több helyen megjelent a hír, hogy a vállalat alkalmazottai nem kapják meg a nekik járó étkezési utalványt. Erről a cég több dolgozója elmondta, három hónapja nem vették kézhez az étkezési utalványt. A bérpapírokon szereplő megjegyzés szerint; "az étkezési bónok későbbi időpontban kerülnek kifizetésre." A munkások úgy tudják, ebben a hónapban megkapják az elmaradt juttatást.

A vállalat első lépcsőben már 104 fő leépítését bejelentette az esztergomi munkaügyi központban. A dolgozóknak november 10-én délben, a gyár területén kívüli szakszervezeti könyvtárban szerveznek állásbörzét, ahol kezelni próbálják a várhatóan megjelenő feszültségeket.

Index.hu

A városban terjedő hírek szerint nagyarányú elbocsátást hajt végre lábatlani üzemében a Piszke Papír Zrt. Az Index értesülései szerint a cég dolgozói már a nyár óta késve kapják meg fizetésüket, étkezési utalványt pedig egyáltalán nem kapnak, noha a bérlapjukon 6 ezer forintnyi étkezési bónt számolnak el. A cégnél csak a vezérigazgató nyilatkozhat, aki csak hétfőn lesz elérhető.

Egyes hírek szerint várhatóan 100 embert bocsát el karácsonyig a lábatlani Piszke Papír Zrt., a városban mások arról beszélnek, hogy akár 200 főt is utcára tehetnek még idén. Egy neve elhallgatását kérő dolgozó az Indexet arról tájékoztatta, eddig körülbelül 100 ember kapott tájékoztató levelet arról, hogy várhatóan 30 napon belül megkapja a felmondó levelet.

A fizetés késik, étkezési jegy nincs
Egy olyan lábatlani lakos, akinek rokonai dolgoznak a papírgyárban, azt mondta: a dolgozók már nyár óta késve kapják meg a fizetésüket. Emellett étkezési utalványt sem kaptak három hónapja, pedig a bérszámfejtési lapokon továbbra is feltünteti a cég, hogy 6 ezer forint értékben ad ki étkezési bónt a dolgozóknak (azt más is megerősítette, hogy nem kapnak étkezési jegyet). Ő egyébként úgy tudja, hogy az elmúlt héten 50-60 ember már nem tájékoztató levelet kapott, hanem a felmondást vehette kézhez. Azt is tudni véli, hogy a görög vezérigazgató csak azért nem bocsát el még több embert az egykor 1200 dolgozót foglalkoztató gyárból, mert akkor túl sok végkielégítést kellene kifizetni.

A dolgozók úgy tudják, hogy azért nem kapnak Sodexho utalványt, mert a vállalat már régóta nem fizetett ezekért a Sodexhonak, az pedig nem küld többet hitelbe. Az étkezési jegyeket forgalmazó cégnél nem adtak ki információt arról, hogy a Piszke Papír hány hónapja nem tudott fizetni az étkezési utalványokért, illetve, hogy pontosan mekkora összeggel tartozik.

Lábatlan polgármestere jelenleg betegállományban van, az önkormányzat jegyzője pedig nem rendelkezik semmilyen információval a papírgyárban történő elbocsátásokról.

100, 140, 200 - hétfőn megmondják
Egy helyi önkormányzati képviselő – aki szintén kérte, hogy ne nevezzük meg – úgy tudja, hogy a dolgozók létszámát 250-re csökkentik, ami körülbelül 200 dolgozó elbocsátását jelenti. A cég azért döntött a nagyarányú leépítés mellett, mert a vállalat a világpiaci válság hatására visszaszorítja termelését, és a kereskedelemre helyezi a hangsúlyt. Ezentúl nem a saját maga által előállított papírt csomagolja, hanem nagy kiszerelésben vásárol papírtekercseket, amelyekből csak a végtermékeket készíti el.

Egy helyi civil szervezet vezetője úgy tudja, hogy 140 embert bocsátanak most el. Az elbocsátási hullám már legalább három éve tart, folyamatosan állnak le a papírgyártó gépek, már csak egy üzemel.

Hiába próbálkoztunk többször, a Piszke Papír az ügyvezető igazgatójával nem tudtunk beszélni, a titkárságán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy hétfőn lesz elérhető, addig senki semmilyen információt nem adhat. Nyomatékosították, nem arról van szó, hogy nem kívánják kommentálni az állítólagos elbocsátásokról szóló híreszteléseket, hanem arról, hogy erről csak az ügyvezető igazgató adhat ki információkat, aki ma Budapesten volt.

Az első lábatlani papírgyártó gépet 1925 februárjában helyezték üzembe. 1950-ben az üzem felvette a Lábatlani Papírgyár nevet, 1973 tavaszán már 28 ezer tonnás kapacitással működött. 1990-tól önálló jogi személyként, leányvállalati formában működött, 1993-ban privatizálták, a görög Zeritis-csoport tulajdonába került, és részvénytársasággá alakult. Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a Szentendrei Papírgyár, és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt. A Piszkei Papír honlapja szerint a lábatlani cég 2000-ben a Zeritis-csoport több mint 150 millió dolláros árbevételének csaknem egyharmadát adta.

forrás: www.index.hu


[ 2008.11.03. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-