nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Lyme-kór (Lyme borreliosis) oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Lyme-kór (Lyme borreliosis)
A megbetegedések 80%-a május-szeptember hónapban jelentkezik, terjesztőinek, a kullancsok előfordulási gyakoriságával szoros összefüggést mutat.

A Lyme-kór 1975-óta ismert megbetegedés. Legjellegzetesebb klinikai tünete a csípés helyén jelentkező vándorló bőrpír. A megbetegedések 80%-a május-szeptember hónapban jelentkezik, terjesztőinek, a kullancsok előfordulási gyakoriságával szoros összefüggést mutat.

A Lyme-kórt egy baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza. A kórokozót a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti, mely egy 1-4 mm nagyságú, lapos, ovális alakú, sárgásbarna színű, kizárólag vérszívással táplálkozó ízeltlábú. A kullancs erdőkben, erdei tisztásokon, bokros, bozótos, nyirkos helyeken, az aljnövényzeten, a növények, cserjék, bokrok és fák levelének fonákján él, legfeljebb 1,5 méter magasságban lógva várja táplálékát. A reggeli és az esti órákban a legaktívabb. Mivel a déli napsütést, a hőséget és a szárazságot nem kedveli, ilyenkor a nedves avar alá húzódik.

Kialakulása, okai
Az emberre kerülő kullancs a ruhán, illetve a bőrön mászik a vérszívásra leginkább alkalmas vékony bőrfelületre, főként a könyök- és térdhajlat, valamint a felkar belső felületére és a deréktájékra. Szúrása többnyire fájdalmatlan, ezért gyakran észrevétlen marad. A kullancs csak a fejét fúrja be a bőrbe, ahol szájszervével erősen megkapaszkodik, így eltávolítása nehéz. Magától néhány óra vagy akár 3-8 nap múlva esik le a bőrből, fejlődési alakjától függően. Az emberre esős, nyirkos időben, többnyire erdei kirándulás, kocogás, táborozás alkalmával vagy a kerti munka során kapaszkodik fel. A kertekbe a háziállatok, a földön fészkelő madarak és a vadon élő kisemlősök révén kerül be. A mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végzők, pl. vadászok, erdészek, favágók különösen veszélyeztetettek.

A kórokozó baktériumok hordozói a vadon élő rágcsálók és az erdei nagyvadak. A kullancs a fertőzött állatból szív vért. A kullancsban a baktérium szaporodik és beépül a petékbe. A kullancs következő fertőzési alakja szúráskor már fertőzőképes, így kerülhet az emberbe. Emberről emberre nem terjed, azonban a terhesség alatt fertőződő anyán keresztül a magzat is megfertőződhet. Megfelelő kezelés esetén a magzat nincs veszélyben. Kezeletlen esetekben azonban magzati elhalás, halvaszülés, koraszülés is előfordul.

Tünetei, felismerése
A fertőzést követően az első tünetek általában 2-32 nap múlva lépnek fel. Korai stádiumban a betegség tünetmentes lehet.

Legjellemzőbb korai tünet a bőrön fellépő elváltozás, az ún. vándorló bőrpír, latin kifejezéssel erythema migrans, jóllehet nem minden betegnél lép fel. Ha megjelenik, akkor sem mindig figyelemfelkeltő, mert egészen halvány is lehet. Az elváltozás a széli részeken tovább terjed, közepén halványuló gyűrűt formál. Ennek átmérője akár a 90 cm-t is elérheti. A folt legalább egy hétig, néha azonban egy évig is látható. Előbb-utóbb magától is elmúlhat. Amennyiben a kórokozó a vérárammal szóródik, a bőrpír a test más részén is jelentkezhet. A bőrelváltozást általános tünetek, fejfájás, levertség, láz, izomfájdalom, illetve a környező nyirokcsomók duzzanata kísérhetik.

A Lyme-kór gyakran okoz idegrendszeri elváltozásokat: agyvelő- és agyhártyagyulladást. Gyakori az arcideg bénulása, melynek hatására ébredéskor a beteg nyálcsorgást észlelhet. Egyéb idegek gyulladása következtében végtagzsibbadás, valamint izomgyengeség is felléphet. Az idegrendszeri tünetek mellett ízületi- és izomfájdalom is gyakori kísérője a betegségnek. Többnyire azonban csak 1-2 ízületet érint egyszerre. A betegség hullámzó, vagyis tünetmentes és panaszos időszakok váltják egymást. A fertőzés okozta tünetek olykor spontán gyógyulnak, ilyenkor a szervezetnek sikerül legyőznie a kórokozót. Az egyre súlyosbodó tüneteket okozó kórt azonban, igen gyakran csak idejében megkezdett antibiotikumos kezeléssel lehet megállítani, gyógyítani. Kezeletlen esetekben a betegség krónikussá is válhat, akár évekig elhúzódhat.

A klinikai tünetek változatosak, a diagnózis csak laboratóriumi eljárások segítségével állítható fel.

Kezelése, megelőzése
A betegség megfelelő adagban és ideig alkalmazott antibiotikummal (penicillin, tetracyclin, cephalosporin és makrolid szerekkel) általában jól gyógyítható. A szakember által kiválasztott, időben megkezdett, megfelelő adagban és kellő ideig történő kezeléssel a beteg gyógyítható.

A Lyme borreliosis megelőzésére hazánkban törzskönyvezett oltóanyag jelenleg nem áll rendelkezésre, ezért a megelőzés szerves része a kullancsok elleni védekezés. A csípés veszélyének kitett szabad bőrfelületre vagy a ruházatra juttatva a rovarriasztó szerek meggátolják a kullancs bőrbe fúródását. Célszerű a kezelést, a hatóanyag fajtájától függően 2-4 óránként megismételni. Annak érdekében, hogy a kullancsok nehezebben érjék el a bőrfelületet, tanácsos világos színű, hosszú ujjú, galléros inget, valamint sűrű szövésű nadrágot viselni. Az inget a nadrágba, a nadrág szárát pedig lehetőleg a zokniba vagy a csizmaszárba kell tűrni. Kerülni kell a füves, bokros helyeket, kiránduláskor javasolt az ösvényeken haladni.

Amennyiben megtörtént a baj, fontos a bőrbe fúródott kullancsot minél korábban felfedezni és eltávolítani. Ehhez gondosan át kell vizsgálni azokat a bőrfelületeket, elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat. A kullancs fejlődési alakjától függően eltérő méretűre nőhet. A fiatalabb alakok igen apró, gombostűfej nagyságúak lehetnek, még megszívott állapotukban is alig észrevehetőek. A kór terjesztéséért felelős kifejlett közönséges kullancs jóllakott állapotban akár az 1 cm-t is elérheti.

A kullancs a bőrből két köröm közé fogva, gyengén csavaró mozdulatokkal húzható ki, de csipesszel vagy speciális kullancs kanállal, az eltávolítás könnyebb. A kullancsot a bőrhöz közel, vagyis a feji részen kell megfogni a csipesszel. A potroh összenyomását el kell kerülni, mivel ez tartalmazza a kórokozót. Az eltávolítást követően 1-2 napig még apró, piros, esetleg viszkető bőrelváltozás jelezheti a csípés helyét.

Cseh Júlia

forrás: http://egeszseg.origo.hu


[ 2008.05.05. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-