nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Magasabb áfát, dohányzási tilalmat hozott az Újév oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Magasabb áfát, dohányzási tilalmat hozott az Újév
Magasabb áfát, dráguló energiát hozott az Újév. Emelkednek a postai-, személyszállítási-, autópálya-díjak is.

Tegnap óta az általános forgalmi adó kulcsa 25 helyett, 27 százalék. Az EVA, 30-ról 37 százalékra emelkedett. Drágult a gáz, a távhő, az áram és a víz díja. Az áramért átlagosan 2,7 százalékkal kell többet fizetnünk, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2 százalékkal lesz drágább. Az ÁFA-emelés miatt nő az üzemanyagok ára: a benziné hat, a gázolajé pedig hét forinttal.

A benzin átlagára így 408 forint, a gázolajé pedig 427 forint lesz. Emelkednek az autópályák úthasználati díjai is, átlagosan hét és fél százalékkal. Szigorú dohányzási tilalmat is hozott az Újév. Vasárnaptól szinte minden zárt, nyilvános helyen, és az oktatási és egészségügyi intézményekben sem szabad rágyújtani. A vendéglátóhelyek vendégei csak a bejárattól öt méterre vagy a kerthelységben cigarettázhatnak.

Az áfa emelése miatt és az inflációt is beleszámítva emelkedik több szolgáltatás ára 2012-től. Mintegy 6 százalékkal lesznek drágábbak a postai és a közlekedési szolgáltatások, valamint ennél kisebb mértékben növekszik a villamos energia és a földgáz ára.

A legjelentősebb változás az autópálya matrica árában lesz, itt amellett, hogy mintegy 7 és fél százalékkal nőnek az árak, megszűnik a négy napos matrica a D1, vagyis a személyautókra vonatkozó kategóriában, azaz a mostani 1650 forint helyett jövőre már minimum majdnem 3 ezer forintot kell fizetni csupán azért, mert használjuk egyszer az autópályát.

A vasúti és a közúti személyszállítások díja mindössze az áfa-emelés mértékével emelkedik, emellett megszűnik a nemrég bevezetett regisztrációs jegy. A helyi közlekedés ára Budapesten egyelőre nem változik, de vannak olyan vidéki városok, mint például Debrecen, ahol lehet számítani a vonaljegyek drágulására.

Drágábbak lesznek egyes postai küldemények, így a normál belföldi levelet jövőre a mostani 90 forint helyett 105 forintért adhatjuk fel, az elsőbbségi küldemények ára pedig 130 forintra nő. A képes- és levelezőlapokat viszont ugyanannyiért adhatjuk fel, mint idén.

Véget ért a rezsiköltségek befagyasztása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a villamosenergia-árak az egyetemes, azaz a lakossági szolgáltatásban 1,2 százalékkal növekednek, az áfa-emelést hozzászámítva az emelkedés mértéke ennél nagyobb, összességében 2,7 százalékos drágulásra számíthatunk. A földgáz ennél nagyobb mértékben emelkedik, 2,6 százalékkal, ami az áfával megfejelve 4,2 százalékos növekedést jelent. A távhőszolgáltatás árai szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2012.01.03. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-