nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Másodfok oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Másodfok
Igen az új cementgyárra


Másodfokon is zöld utat kapott a Holcim új cementgyára. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség újabb rendelkezésekkel kiegészítve, megerősítette az új cementgyár vonatkozásában kiadott első fokú, pozitív határozatot. A Holcim Hungária Zrt. a Főfelügyelőség jogerős döntését tudomásul vette és az abban foglalt előírások alapján folytatja az építés megkezdéséhez szükséges további előkészítő munkálatokat.

Az építési engedély megszerzése esetén - csaknem 70 milliárdos beruházással - Európa legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb cementgyára épül fel Nyergesújfalun. Az új cementgyár a lábatlani dolgozók megtartásával és 52 új munkahely létesítésével összesen 280 embernek nyújt közvetlenül munkát, alvállalkozóin keresztül pedig mintegy ezer munkavállaló megélhetését biztosítja.

 A Nyergesújfalu Ipari Parkba tervezett új Holcim cementgyár-beruházás fontosabb mérföldkövei

A tervezett új gyár alapadatai

Beruházás volumene: 300 millió euró
Munkahelyek száma: összesen 280 fő
(a teljes lábatlani foglalkoztatott létszám megtartásával, 52 új munkahely létesítésével)
Termelési kapacitás: évi 1,77 millió t
Építkezés tervezett kezdete: 2008
A termelés tervezett kezdete: 2010

Előzetes Környezeti Hatástanulmány - 2005. április 28.
A Holcim Hungária Zrt. beadta az előzetes környezeti hatástanulmányát tervezett új cementgyáráról

Elsőfokú Határozat - 2006. január 12.
Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség meghozta elsőfokú határozatát és előírta a Holcim Hungária Zrt. számára a részletes környezeti hatástanulmány elkészítését.

Ügydöntő helyi népszavazás - 2006. május 14.
Nyergesújfalu önkormányzata ügydöntő népszavazást írt ki az új cementgyár ügyében. A szavazás eredménytelen volt, ám a megjelentek túlnyomó többsége, pontosan 66,8 %-a igennel voksolt, azaz támogatta az új cementgyár megépülését. Így a népszavazás eredménye megerősítette Nyergesújfalu Önkormányzati Képviselőtestületének döntését, mely szintén a beruházás mellett foglalt állást.

Lakossági Ellenőrző Testület felállása - 2006. július 4.
Július elején megalakult az a civil tanácsadó és ellenőrző testület mely a tervezett gyár létesítése kapcsán szorosan együttműködik a Holcimmel. Amennyiben az új gyár megépülhet, úgy e testület ugyancsak ellenőrizheti, hogy a Holcim mindenkor betartja a környezetvédelmi előírásokat. A független tanácsadó és ellenőrző testület jelenleg nyolctagú és vegyes összetételű. A tagok közt megtalálható többek közt orvos, vízügyi mérnök és iskolaigazgató is.

Másodfokú határozat - 2006. július 29.
Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség helybenhagyta az első fokon eljáró Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség határozatát és kötelezte a Holcimet a részletes környezeti hatástanulmány elkészítésére.

Részletes Környezeti Hatástanulmány - 2006. augusztus
A Holcim Hungária Zrt. megkezdte a részletes környezeti hatástanulmány kidolgozását.

Szerződéskötés Nyergesújfalu Önkormányzatával - 2006. szeptember 5.
Nyergesújfalu önkormányzata és a Holcim Hungária Zrt. együttműködési megállapodást ír alá.

A részletes környezeti hatástanulmány beadása - 2007. március 5.
Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnek 120 nap áll rendelkezésére, hogy a szakhatóságok bevonásával meghozza határozatát. Amennyiben a Holcim megkapja a környezetvédelmi és egységes környezethasználati engedélyt, a Holcim beadhatja az építési engedélykérelmet.

Lakossági közmeghallgtások Nyergesújfalun és Táton – 2007. június 18-19.
Az Észak-Dunántúli Környezetédelmi éés Vízügyi Felügyelőség közmeghallgatásokat szervezett a tervezett új cementgyár ügyében Nyergesújfalun, illetve – kifejezetten az ellenző Tát település polgármestere kérésére – Táton is. A Holcim Nyergesújfalun mintegy 100, Táton közel 200 résztvevő előtt ismertette a terveket, s válaszolt a lakosság és a civil szervezetek által felvetett valamennyi kérdésre.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata – 2007. október 15.
A zöldhatóság első fokon megadta a környezetvédelmi és egységes környezethasználati engedélyt a Holcim új cementgyárának. Néhány zöld szervezet és önkormányzat a bejelentést követően jelezte, fellebbeznek a határozat ellen.

Együttműködés kidolgozása Lábatlan önkormányzatával – 2007. év vége

Megállapodás Bajót és Mogyorósbánya önkormányzataival – 2008. eleje
A Holcim Hungária Zrt. és a két település közti együttműködés tekintetében pozitív előrelépés történt, az együttműködésről megállapodást kötöttek a felek.

Másodfokú zöldhatósági határozat – 2008. június 27.
Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség másodfokon megerősítette az első fokon eljáró Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pozitív határozatát. A határozatban foglalt előírások teljesítése mellett a Holcim Hungária Zrt. folytatja az építés megkezdéséhez szükséges további előkészítő munkálatokat.

forrás: www.kemma.hu


[ 2008.06.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek