nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / „Megfogyva bár…” oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
„Megfogyva bár…”
A lábatlani Helytörténeti Kerekasztal 64. találkozója a Gerenday Közösségi Házban (Lábatlan, 2015. március 20.)

„Megfogyva bár…”

A téli szünet után, újabb oszlopos tagunk, Padányi Lajos elvesztése után nehéz szívvel, de annál nagyobb összetartással, szeretettel, jó légkörben zajlott legutóbbi baráti megbeszélés „törzshelyünkön”. Az ő emléke végig velünk volt, van.
Nádasiné Ancika tájékoztatójával indult a délután. Ő azzal kezdte, nagy öröm, hogy Nyergesújfalun a volt Felszabadulás tér ezután a Padányi tér nevet viseli, a három generációs helyi tanár dinasztia, köztük az általunk személyesen ismert Lajos emlékére. A Süttői Erdészet Turista szakosztálya március 21-én Gombás pusztán elhunyt tagtársai,- köztük Padányi Lajos emlékére fát ültetett. A szervezet a szokásos szeptember 6-i pusztamaróti megemlékezés keretében kopjafa állítását tervezi elhunyt barátunk, tagtársunk emlékére. Ismeretes, mennyire szívügye volt Lajosnak a pusztamaróti csata és a hely megismertetése szélesebb körben is.
Ancika tájékoztatójában megemlítette, hogy a városból kivonuló cementgyár kiállító terem létrehozását tervezi, amely várhatóan decemberben kerül átadásra. Itt a cementgyári relikviák, ipartörténeti emlékek mellett láthatóak lesznek helyi néprajzi és helytörténeti tárgyak, köztük a Szántó Istvántól vásárolt gyűjtemény is.
Elhangzott továbbá, hogy a lábatlani Sarlós Boldogasszony templom három harangját kilencven éve, 1925. július 02-án szentelték fel. Ebből az alkalomból, reménykedhetünk, hogy a Kossuth Rádióban e piszkei harang hangját hallhatjuk idén július első hetében, minden délben.
Elnök asszonyunk tájékoztatást adott Gerecsei Zsolt ácsi lelkész tagtársunk I. világháborús-, illetve a település középkori egyháztörténetével kapcsolatos kutatásairól.
Barakka Gábor a Süttői Értéktár Bizottság elnökeként a helyi temető-,100 évnél régebbi-, köztük szív alakú síremlékeinek megmentéséről, valamint az 1716 óta fennálló egyházközség anyakönyveinek kutatásáról számolt be. Beszélt a már említett gombáspusztai kirándulásról is.
Horváth Sándor az elmaradt Kecskekői bányalátogatásunkat szervezi, amelyre várhatóan áprilisban fog sor kerülni.
Bokros Zsuzsa szomorúan konstatálta, hogy tereprendezés címén természetkárosítás folyt a településen és számtalan hasznos, színes fészkelő madár, partifecskék, gyurgyalagok. lakóhely nélkül maradtak Nagysáp környékén
E sorok írója, a „legmesszebbről jött ember”, a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár helytörténészeként a helyi Jó szerencsét! emlékév (2016-17) kapcsán új helytörténeti kiadványok terveiről-, előkészületeiről szólt. Megemlítette továbbá, hogy a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezete szeptember elején szakmai utat tervez Lábatlanra és Karvára. Ezzel kapcsolatban, a tartalmas program kialakítását illetően megköszönte a helyiek segítségét.
Primusz Sándor,aki több mint negyven évet a papírgyárban vezető beosztásban töltött, kettős érzéssel mesélte, hogy tudomása szerint valaki megvásárolta az öreg papírgyári épület maradványát, amely már évek óta csúfította a városképet. Szerencse, hogy tagtársunk folyamatosan gyűjtötte az ipatörténeti dokumentumokat, így a múlt egy értékes darabja magántulajdonba kerülése után,- az ő munkája révén- megmarad az utókor számára.
Kovács Lajos, aki legtermékenyebb helytörténész talán az egész megyében-, a Dorogi Füzetek 46- és 47. példányával örvendeztette meg társaságunkat. Sajnálattal számolt be a Honismereti Egyesület gondjairól, a hatósági bürokrácia újjáalakítást kikényszerítő működéséről.
Menyhárt Csaba a Dorogi Füzetek társszerkesztője a Dorogi kerület választásainak 1848-1938 közötti történetét feldolgozó munkájával „írta be magát” körünk históriájába, tagtársaink közé. Ő Reviczky Károly egykori bikoli birtokos személye után kutatva került kapcsolatba társaságunkkal. Anyaggyűjtéseihez kért és kapott segítséget.
Izsó Károly, fáradhatatlan tagtársunk gyűjtőmunkájáról és az ezzel kapcsolatos élményeiről mesélt. Folyamatosan bővíti már meglévő anyagait. A nyári szünet előtt Bajnára várja a kutatókat, ahol a most folyó ásatásokkal is megismertet majd bennünket.
Májusban, Gerecsei Zsolt meghívására Ácson találkozunk. Itt és akkor e rövid összefoglaló elején említett egyháztörténeti kutatási eredményit tárja majd a Lábatlani Helytörténeti Kerekasztal kicsi-, de lelkes helytörténész csapata elé.

Dr. Horváth Géza


[ 2015.04.01. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-