nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Méhnyakrák elleni oltás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
Méhnyakrák elleni oltás
December 15-én 40 fő ingyenesen kapta a méhnyakrák elleni védőoltást a Lábatlan Közösségi Céljaiért Alapítvány jóvoltából.

A védőoltás társadalombiztosítási támogatás híján- 90.000 Ft-ba kerül személyenként, mely a szükséges háromszori oltást foglalja magában. Az önkormányzatot megkereső oltóanyagot forgalmazó cég vállalta, hogy kedvezményesen, személyenként 47.500 Ft-ért biztosítja a vakcinát, melyet Kniebeiszer Anna doktornő térítésmentesen adott be az érintetteknek. A második és harmadik oltásra január 12-én és június 8-án kerül sor. Köszönjük az oltásban közreműködők segítségét.

Tegyünk együtt a méhnyakrák ellen!

Tájékoztató a méhnyakrák elleni védőoltásról

Egy újabb alkalom, hogy jobban odafigyeljen önmagára és egészségére

Kiket érint a méhnyakrák?

A méhnyakrák a 45 év alatti női korosztályban a második leggyakoribb daganattípus. . Azok körében, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászati szűrésre, a méhnyakrák csendes gyilkosként viselkedik: évek alatt fejlődik ki, miközben az érintett nő hosszú ideig semmilyen tünetet nem észlel. Mire a tünetek megjelennek, a betegség gyakran már előrehaladott stádiumánál tart. Hazánkban kb. 1200 új esetet fedeznek fel évente, és még mindig közel 450 nő hal meg méhnyakrákban.

A méhnyakrák okozta jelentős halálozáson túl a „túlélők” sokszor a meddőség súlyával a vállukon élhetnek csak tovább, ha a rákos szövet nagy kiterjedésű és műtéti eltávolítására van szükség.
Mi okozza a méhnyakrákot?

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő törzsei okozzák, ezek nemi érinkezéssel jutnak a szervezetbe. Sajnos az óvszer használata nem védi meg teljesen a nőket a HPV-fertőzéstől, mivel a vírus nemcsak közösüléssel, hanem az intim testrészek bőrfelületének érintkezésével is terjed.

A HPV-nek örülbelül 100 különféle típusát ismerjük, de ezek közül csak 15 okoz méhnyakrákot. A HPV 16-os és 18-as típusai együttesen az összes méhnyakrákos eset több mint 70 százalékáért felelősek.

A HPV nagyon elterjedt: a becslések szerint a nők közel 80 százaléka megfertőződik vele, és a fertőzések 50 százaléka során valamelyik rákkeltő típus jut be a szervezetükbe. Szerencsére a fertőzések többsége magától elmúlik, ám ha tartósan fennmarad, a méhnyakrák kialakulásának kockázata meredeken emelkedik. A rákkeltő típussal való tartós fertőzöttség a méhnyak sejtjeinek kóros és rákmegelőző elváltozásaihoz vezethet, amelyekből idővel kialakulhat a daganat.

A szűrés segít a betegség idejében történő felismerésében

A méhnyakrák elleni küzdelem egyik fegyvere a betegség időben történő felfedezése. Hazánkban a sejtkenetvétellel végzett rendszeres méhnyakszűrés minden nő számára térítésmentesen hozzáférhető, így a korai felfedezés jó lehetőségét jelenti. Bizonyítékhoz juthatunk általa a kóros vagy rákmegelőző elváltozáson átment sejtek jelenlétéről, és néhány esetben hamar el is lehet távolítani a beteg szövetrészt.

Bár a szűrés jó segítség rákhoz vezető elváltozások észleléséhez, a kóros esetek körülbelül 20 százalékát még ezzel sem lehet felfedezni. Az is igaz, hogy a pozitív lelettel való szembesülés minden nő számára megrázó és aggasztó „élmény”, akárcsak az érintett sejteket eltávolító műtéti beavatkozás.

Az igazi megelőzést a védőoltás alkalmazása jelenti


A méhnyakrák megelőzésének elsődleges módja a védőoltás alkalmazása,amely megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai által kiváltott fertőzés kialakulását. A tartós HPV-fertőzés kóros sejtek képződését idézheti elő a méhnyakon, és a hámelváltozások egy részéből évek alatt méhnyakrák alakulhat ki.
Az oltóanyag a HPV egyes immunválasz kiváltásáért felelős fehérjerészét tartalmazza, de nem tartalmazza a vírus örökítőanyagát, ezért az oltás soha nem okoz rákot.
A HPV elleni védőoltás három adagból áll, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie.

Mivel a HPV nem egy „közönséges” vírus, és különös veszélyt jelent azzal, hogy képes rejtve maradni az immunrendszerünk előtt, fontos elérnünk, hogy az oltás által keltett immunválasz egyenletesen erős és tartós maradjon, valamint hogy védelmet biztosítson a leggyakoribb és legagresszívebb rákkeltő vírustípusokkal szemben.

Kinek javasolt a vakcina?

A vakcina elsősorban a serdülő lányok részére javasolt, azonban a felnőtt nőknek is ajánlott, mivel minden szexuális életet élő nő ki van téve az onkogén HPV vírussal történő fertőzés és újrafertőződés veszélyének, továbbá az onkogén HPV-fertőzés tartóssá válása a szervezetben az életkor előrehaladtával nő. Felnőtt nők esetében az oltás alkalmazásának feltétele a negatív citológiai (méhnyakszűrés) lelet. A méhnyakrák elleni védőoltást 9-55 éves korú nőkön vizsgálták.
Bizonyított, hogy az oltás hatékony a rákkeltő HPV törzsek ellen. Fontos azonban tudni, hogy nem minden egyes törzs ellen véd, ezért a vakcinációt követően is ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. A méhnyakrák optimális prevenciós stratégiájának része a preventív védőoltás alkalmazása, amelyet szűréssel kombinálva kell alkalmazni.

Ma megvan a lehetőségük saját jövőjük védelmére azzal, hogy soha nem mulasztják el a nőgyógyászati rákszűrést, és megbeszélik kezelőorvosukkal a védőoltás előnyeit. Lehet, hogy az életüket mentik meg vele.

[ 2011.01.19. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-