nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Mennyi pénzből él meg egy négytagú család? oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Mennyi pénzből él meg egy négytagú család?
Budapesten a legmagasabb a havi átlagfizetés, megyénk a sorban a negyedik. A városok közül tavaly Oroszlány vezette a mezőnyt,

a megyeszékhely éppen csak lemaradt a dobogóról a negyedik helyével - derül ki a merces.hu (a felmérésben szereplő összegek önkéntes bevalláson alapulnak ezért nem feltétlenül egyeznek a hivatalos adatokkal) fizetési felméréséből.

Minden felmérésnek, statisztikának van „embere“, azaz minden ember a saját bőrén vagy inkább a pénztárcáján tapasztalja, hogy számára fontos-e, hiszi-e a valóság számba zárt tényeit. Befolyásolja saját egzisztenciáját, hogy mennyire iparosodott helyen lakik; van-e munkahelye vagy munkanélküli; és nem ámítás az sem, tudjuk jól, hogy nő vagy férfi. Kiderülhet, hogy az adott területen a munkavállaló szakmája mennyit ér, és akár összehasonlíthatja a bérét az ugyanabban a pozícióban és régióban dolgozó, hasonló iskolai végzettséggel rendelkező kollégáival.

Uniós ország állampolgáraként lehet böngészni a szomszédok keresetét, nagyon tanulságos. Néhány példa: a magyarországi bruttó átlagbér: 216 100 forint (800 euró). Szlovákiában 213 000 forintnak megfelelő (789 euró); Csehországban 244 860 forint (895 euró).

Visszatérve a nemek közötti különbségre: eltérés van a férfi és női munkavállalók jövedelmi szintjei között. A „teremtés koronái” 240 000 forintot vihetnek haza átlagosan, a nők mindössze 193 700 forintot.

Ahogy korosodunk, egyre kevesebbet keresünk


A pályakezdőket is magába foglaló 17-24 év közötti korcsoport bruttó országos átlagbére 157 800 forint. Megjegyzem, ezzel még a munkakereső friss diplomások többsége is kibékülne, amennyiben sikerülne elhelyezkednie.

Jellemző adatként érdemes elgondolkodni azon: minél idősebb, minél többet dolgozott valaki, annál kevesebb pénzt oszthat be. Mit mondjak, nem valami rózsás életpálykép! Hiszen a 24-34 év közöttiek átlagosan jobban keresnek (229 700 forint), mint a 35-45 év közötti korosztály (216 000 forint), nem beszélve a nyugdíjas életkorhoz egyre jobban közelítőkről (211 700 forint).

Az aktuális hatalmon lévők évek óta azzal nyugtatják magukat, hogy sikerül lefaragni a leggazdagabb és a legszegényebb rétegek közötti különbséget. Ha egy gyenge pillanatunkban elhinnénk nekik, jönnek a rideg tények: a cégvezetők 596 500 forintos bruttó országos átlagfizetésükkel az élen állnak, ehhez képest a segédmunkások átlagos bruttó 99 800 forintot keresnek. Ez bizony hatszoros jövedelem különbség.

Jóval több mint 300 000 forint megy bankszámlájukra a marketinggel, pr-rel és reklámmal foglalkozóknak; az információs technológia, a telekommunikáció vagy a gyógyszeripar területén dolgozó munkavállalóknak.

Az általános megállapítások után néhány szakma képviselőit arról kérdeztük, hogy soknak vagy kevésnek tartják a magyar átlagfizetést; hogyan turbóznák fel a béreket; egy négytagú családnak a normális, stresszmentes élethez mennyi fizetést „szavaznának" meg; elköltöznének a településükről magasabb fizetés reményében?

Az újságíró szerint a munkavégzés nincs megfizetve

Bakos Mónika, Dunaalmáson élő szabadúszó újságíró elfogadhatónak tartja az átlagfizetést. Inkább az alsó fizetési tartományba esők bérét emelné, hogy a fizikai és a szellemi munka közötti bérkülönbség csökkenjen valamelyest. Véleménye szerint, a tényleges munkavégzés ma nincs megfizetve Magyarországon, illetve a felső-közép és felső vezetők bérét túl magasnak érzi a dolgozókéhoz viszonyítva. Úgy gondolja, egy négytagú család 350 000 forintból már boldogul, és nem tartja kizártnak, hogy elköltözne, de nem szívesen tenné.

Munkanélküliként borúlátó

Apsitos István borulátó, de ennek oka van: - Kevés ez a fizetés, főleg az enyém, mivel nincs. Édesapám nyugdíjából tartjuk fent magunkat - ezt inkább vegetálásnak nevezném. Így banki hitelt és rezsit fizetni egyre nehezebb, sőt majdnem lehetetlen. Munkát vállalnék, de ötvenhárom évesen, úgy tűnik, senki sem tart igényt rám és a korosztályomra - holott a munkakedvem maximális. Bízom benne, hogy rövidesen kapok munkát, ami megfelel, és nem csak alamizsna fizetést kapok érte. Addig amíg hatalmas államadósságunk van, nehéz valamit felturbózni, ha nincs miből.

Mindenesetre érdemes lenne elgondolkodni kormányzati szinten azon, hol lehetne spórolni. Nem kellene az amúgy is szegény réteget tovább sarcolni. Olyan munkákra, amiknek nincs annyi értéke, nem kellene indokolatlanul magas pénzeket kifizetni.

A jelenleg munkanélküli, társadalmi megbízatásban (fizetés nélkül) a HIFI Számítástechnikai és Rádióamatőr Egyesület titkára, a klub vezetője minium nettó 300 000 forintot szavazna meg egy négytagú családnak.

- A bruttótól kiráz a hideg, amikor ezt látom leírva, mert az átlagember nehezen számolja ki, mennyi is marad ténylegesen a kezében. Általában kevesebb, mint hinné. Az édesanyáknak legyen lehetősége a gyermekeket nevelni, és ne kelljen munkába járniuk. Így sok társadalmi probléma megszűnne, a fiatalok devianciái csökkennének - véli Apsitos István és arról is beszél:

- Minden további nélkül elköltöznék Tatabányáról. Természetesen megfelelő biztosítékokkal, mert hiába költöznék el, ha egy év múlva, mondjuk, ott megszűnne az a munka, amit kapnék - nos ez nem lenne pozitív az életemben.

A tanárnő szerint az adótartamot kellene csökkenteni

Benyeczkó Ilona: - Nagyon kevésnek tartom ezt a bruttó átlagfizetést. Az árszínvonalhoz képest a vásárlóértéke semmi ennek a keresetnek. Én a sok adót, járulékot venném le róla, mert nem tudjuk, hogy hová kerül. Egy négytagú családnak - két kereső szülő és két diák gyermek - minimum 800 000 forint bruttó (ez körülbelül 400 000 nettó a mai levonások után) pénzt kellene kapnia. Ez nem álom, mert ma is vannak, akik egyedül jóval többet keresnek. Nálam nem csak a kereset határozza meg, hogy hol élek, hanem a kötődés a szülőkhöz, rokonokhoz, barátokhoz - foglalja össze a válaszokat a tanárnő.

És mintegy slusszpoénként még hozzáteszi: tanító és közoktatásvezetői végzettséggel, igazgatóhelyettesi beosztással, 27 év munkaviszonnyal, egy munkáltatónál - az összeg nem publikus - szégyenteljesen kevés fizetést visz haza havonta.

Tóth Ilona

Ön szerint mennyi pénz szükséges egy négytagú családnak a tisztességes megélhetéshez?

* Nettó 300-400 000 forint havonta.
37.04%
* Nettó 400-600 000 forint havonta.
55.56%
* Nettó 600-800 000 forint havonta.
7.41%

A szavazás állása 2010-október 19. 11:00

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.10.19. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-