nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Mennyit visz Ön haza jövőre? oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Mennyit visz Ön haza jövőre?
Soványabb lesz a boríték: Mennyit visz Ön haza jövőre? Átlagos keresettel jövőre kevesebbet visz haza, akinek nincs gyermeke

Hiába csökken jövőre a jövedelemadó, nem mindenki fog örülni annak, amit a fizetési papírja mutat. Egy gyermektelen munkavállaló az idei bruttó átlagbérrel számolva havi ötezer forinttal kevesebbet kap majd kézhez. A családi adókedvezménynek köszönhetően már egy gyermek esetében is több marad a kasszában, igaz, ezt a növekedést az infláció és a gáz árának várható emelése viszi el.

Jövőre ugyan csökken a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, egységesen 16 százalék lesz, míg most évi ötmillió forintig 17, a fölött 32 százalék, ennek ellenére sokan nem lesznek boldogok, ha kézhez kapják a januári fizetésükről szóló kimutatást. Béremelés nélkül, márpedig a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben nyilván szép számmal lesznek olyan munkahelyek, ahol erre nem lehet számítani, aki idén bruttó 290 ezer forintnál kevesebbet keresett, az jövőre alapesetben kisebb nettó keresetre számíthat. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy jövőre 3,5-4 százalékos lesz a várakozások szerint az éves átlagos infláció, akkor ahhoz legalább 350 ezer forintos bruttó bér kell, hogy az adóváltozások eredőjeként a fizetés megőrizze vásárlóértékét. De lássuk, mire számíthat jövőre, akinek átlagos a keresete.

A KSH adatai szerint az idei első nyolc hónapban a bruttó átlagkereset 202 ezer forint volt, ezzel számolunk tehát mi is. Egy gyermeket nem nevelő munkavállaló egyértelműen vesztese lesz az adórendszer átalakításának. Esetében az éves adóalap a szuperbruttósítás miatt 2010-ben és 2011-ben is valamivel többmint hárommillió forint. Az adókulcs csökkenésének köszönhetően az ebből számított szja havi összege jövőre 41 046 forint, szemben az idei 43 612 forinttal. Csakhogy – a kormány korábban egyértelműen jelzett szándéka szerint –az igénybe vehető adójóváírás jelentősen visszaesik, ebben a jövedelemsávban 15 100 forintról 8815 forintra, így végül a fizetendő szja, vagyis amit levonnak a fizetésből, a 2010-es 28 512 forintról 32 231 forintra nő.

Ennél azonban valamivel kevesebb marad a borítékban. Az adótörvényekhez benyújtott és hétfőn a parlamentben megszavazott javaslat értelmében ugyanis a nyugdíjjárulék mértéke az idei 9,5 százalékról tíz százalékra emelkedik 2011-ben. E szerint jövőre – az említett példánál maradva – már nem 19 190 forintot, hanem értelemszerűen magasabb tételt, vagyis 20 200 forintot vonnának le a bruttó bérből. Ezek mellett a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a kétszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a másfél százalékos munkaerő-piaci járulék változatlan marad, vagyis ezek a terhek továbbra is 8080, 4040 és 3030 forintot visznek el a munkavállalótól. Számításaink szerint mindezek alapján a nettó bér 2011-ben 134 419 forint lenne, szemben az idei 139 148 forinttal. (Kérésünkre az KPMG is elvégezte a számításokat, azzal a különbséggel, hogy az adótanácsadó 200 ezer forintos bruttó jövedelemmel számolt, ám ők is hasonló eredményre jutottak.) Az adóváltozások mellett tovább csökkenti a családi kasszát a gázárak várható, a kormányzati kommunikáció szerint egy számjegyű emelkedése. Mivel egy átlagos fogyasztó havonta 105 köbméternyi gázt használ el, a jelenlegi mintegy 140 forintos gázárral számolva a havi költségek így 14 700 forintra nőnek, így a havi fűtésköltség 735–1323 forinttal emelkedik öt százaléknál magasabb drágulás esetén. Vagyis az említettek mellett a vázolt háztartásban lévő konyhapénz bizony ezzel az öszszeggel is mérséklődik. Ráadásul az infl ációról sem érdemes elfeledkezni, amely a kormány várakozásai szerint 3,5 százalék lesz. A Költségvetési Tanács ugyanakkor 3,7 százalékkal számol, vagyis az egyébként csökkenő jövedelem reálértéken még ennyit tovább veszít értékéből.

Persze sokkal jobb a helyzet, ha van a családban legalább egy gyerek. Ekkor a jövőre debütáló családi adókedvezmény 62 500 forinttal csökkenti az összevont adóalapot. Ez havi 10 ezer forint tényleges támogatást jelent, ahogy arra az APEH internetes oldala is felhívja a figyelmet. Mindezek alapján, az emelt nyugdíjjárulékot is figyelembe véve a nettó bér 147 654 forint lenne 2011-ben, míg idén ugyanebben a családban a szülő 139 148 forintot visz haza. Vagyis itt már egyértelműen jobb a helyzet. Ehhez jön még hozzá a családi pótlék, s ezek alapján a jövedelem idén 152 848 forint volt, ezzel szemben jövőre mindez 161 354 forintra emelkedhet.

Még jobb a helyzet, ha két gyereket nevel a család, s a 202 000 forintos bér mellett akad mondjuk egy 170 000 forintos bruttó bérrel rendelkező kereső is. Ebben a felállásban a két gyerek után ténylegesen havi 20 000 forint családi kedvezmény vehető igénybe. Az adójóváírás mértéke persze továbbra is 12 100 forint. Az alacsonyabb szja-sáv és az utóbb említettek következtében a nettó jövedelem már eléri a 154 419 forintot, amihez jön ismét a családi pótlék, így a család pénztárcájában 181 019 forint lesz. A korábban számolt tavalyi 139 148 forint ebben az esetben nem változik, hiszen nincs egyéb kedvezmény, ehhezmár csak a két gyerek után járó családi pótlék jön, így az elkölthető pénz – számításaink szerint – 165 748 forintra jön ki. A családi adókedvezmény ilyen fizetési kategóriák esetében azt jelenti, hogy a család másik keresője további kedvezményeket már nem tud igénybe venni.

Hasonló felállásban, de három gyerekkel számolva már akad ilyen további lehetőség. Ekkor a családfő helyzete igen egyszerűvé válik, miután a kedvezmény már olyan mértékű, hogy szja-t nem is kell fizetnie, maradnak az egyéb levonások. Így már csak ennek köszönhetően 166 650 forint marad a bruttó fizetéséből. A családi pótlékkal együtt a jövedelem már meghaladja a 214 ezer forintot. Kalkulációnk és értelmezésünk szerint azonban marad még a másik kereső esetében is kedvezményre lehetőség. Ez ráadásul még mindig olyanmértékű, hogy ebben a jövedelemsávban változatlanul „szja-mentességet” jelent, vagyis a 170 ezer forintos bruttó bérből is megmarad még valamivel több mint 140 ezer forint, szemben az idei 131 400 forinttal.

Forrás: www.nol.hu


[ 2010.11.17. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-