nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Mentőcsomag oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Mentőcsomag
Június végéig megszületik a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között a lakáshitelesek megsegítéséről.

Június végére elkészül a lakáshitelesek mentőcsomagja

Június végéig megszületik a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között a lakáshitelesek megsegítéséről. A törlesztés kiszámítható és fizethető lesz a készülő konstrukciókkal - mondta a témában rendezett parlamenti vitában a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára. Cséfalvay Zoltán hozzátette: a jövőben jobban megéri majd törleszteni, mint kiszállni a hitelből. Aki az anyagi helyzete miatt nem tud fizetni, az nem kerül utcára, a bankok pedig abban lesznek érdekeltek, hogy megegyezzenek az ügyféllel, mintsem hogy bedöntsék a kölcsönt.

Cséfalvay Zoltán elmondta: a lakáshitelesek helyzetét kezelő megoldások kidolgozásánál három csoportot érdemes kialakítani. Egyrészt azokét, akik jelenleg is törlesztik hiteleiket, de különösen az árfolyam-ingadozások miatt veszélybe sodródhatnak. Esetükben a cél az, hogy ne növekedjen a nem teljesítők száma, ennek eszköze pedig az árfolyam kedvezőtlen alakulásának kezelése. Azt kell elérni, hogy kilengésektől mentessé váljon a havi törlesztőrészlet. A tervek szerint a devizaalapú jelzáloghiteleknél a törlesztőrészletet meghatározó devizaárfolyamot adott időszakra rögzítik. A rögzített és a tényleges árfolyamból fakadó különbözetet egy elkülönített gyűjtőszámlára kell helyezni. A negatív egyenlegre az árfolyamrögzítés időszakára százszázalékos garanciát vállal az állam.

A másik csoport azoké, akik hiteltörlesztéseikben 90 napon túli késedelemben vannak, de az adósságból kilépve jövedelmi helyzetük miatt képesek lakáshelyzetük önálló megoldására. Az ő esetükben a cél az, hogy kikerüljenek az adósságból - mondta az államtitkár. A kormány azt javasolja, hogy ha a nemfizető adós értékesíti ingatlanát, akkor számára a bank engedje el a követelés ingatlanfedezet feletti részét, és a bank korlátozott időre nyújtson átmeneti lakástámogatást. Ebben a kategóriában indokolt az állam keresletélénkítő szerepvállalása.

A harmadik csoportnál, vagyis azoknál, akik tartoznak, de szociális helyzetük miatt tartósan fizetésképtelenek, az a cél, hogy lakhatásuk biztosítva legyen - folytatta Cséfalvay Zoltán, aki szerint ennek eszköze a legrászorultabb családok ingatlanának megállapodással vagy árverezési értékesítés utáni állami, illetve önkormányzati tulajdonba vétele, majd annak bérbe adása az adósnak.

Az új otthonteremtési politika 2012-ben indulhat el - tette hozzá az államtitkár.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2011.04.27. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-