nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Munkanélküliség oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Munkanélküliség
Tizenhárom éves mélyponton a munkanélküliség - 16 174 álláskeresőt tart nyilván a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Miközben a regisztrált álláskeresők száma folyamatosan nő Komárom-Esztergom megyében, a betöltetlen álláshelyek száma csökken. Nem csoda hát, hogy hatalmas érdeklődés övezte szerdán Tatabányán a TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat és Megyei Módszertani Gyermekjóléti Központ álláskereső teadélutánját.

Megyénkben a legfrissebb, 2009. decemberi adatok szerint 16 174 álláskeresőt tart nyilván a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,1 százalékos a munkanélküliség. Ez a magas arány azonban még mindig elmarad az országos 13,7 százalékos átlagtól.

A 2008. decemberi kimutatásban ehhez képest még mindössze 9 469 álláskeresőt regisztráltak, a tavaly év végi adattal viszont az 1996 decemberi szintre emelkedett a számuk.
Ugyancsak érdekes adat, hogy az álláskeresők legnagyobb része, 15 296 ember elvesztette az állását és mindössze 878 fiatal pályakezdőt regisztráltak.

Az adatok szerint a munka nélkül élők 52,3 százaléka férfi, nagy részük, 13 478-an fizikai munkások.
Bizonyára a válságnak is betudható, hogy a munkanélküliek 87,3 százaléka kevesebb mint egy éve regisztrált álláskeresőként.
Mindeközben a bejelentett betöltetlen álláshelyek száma folyamatosan csökkent minden kistérségünkben. Megdöbbentő adatsor, hogy tavaly november 21-e és december 20-a között mindössze 464 állásajánlatot jelentettek be, ezek közül 224 volt az úgynevezett támogatott álláshely, és ezzel összesen a hónap folyamán 1090 álláshelyet tudtak ajánlani.

Azonban december 20-áig 791 ajánlat az érvényességét vesztette, ezek közül 289-et kiközvetítettek, így 20-án mindössze 299 állásajánlatot tudtak mutatni a 16 174 munkanélkülinek, vagyis egy állásra 54 jelentkező jutott.

A nehéz helyzetet a legjobban talán az mutatja, hogy a szerdai tatabányai álláskereső teadélutánon telt ház volt. A TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat és Megyei Módszertani Gyermekjóléti Központ tavaly január óta kéthavonta várja a munkanélkülieket ilyen tájékoztatóra. A rendezvényekre egy-egy munkaerő-közvetítő cég képviselőjét is meghívják. A szerdai előadó arról számolt be, hogy elsősorban operátorokat és betanított munkásokat keresnek.

Emellett szakképesítéshez kötött állásajánlatok (műszakvezetők, targoncások, gépkezelők, CNC-kezelők) találhatóak a kínálatban. Beszámolt arról is, hogy 2008 nyara óta egyre kevesebb ajánlatra egyre több munkanélküli jut, ebben a tekintetben decemberben minimális javulás mutatkozott. Felhívta viszont arra is a figyelmet, az álláshelyekre néhány óra alatt húsz-harminc jelentkezőt is találnak, így a gyorsaság elengedhetetlen.

Sándor hazatért, Richárd folyamatosan keresi a jobb lehetőséget

Oláh Sándor, Vértesszőlős: – Külföldről jöttem haza, és most munkát keresek. Villanyszerelő szakképzettségem van, és érettségit is szereztem. Elsősorban a saját szakmámban szeretnék elhelyezkedni, de logisztikai pályán is szívesen dolgoznék, hiszen Angliában ezen a területen voltam. Bízom benne, nem tart majd sokáig a keresés.

Tóth Richárd, Tatabánya: – Nekem szerencsém van, hiszen jelenleg is tudok dolgozni, eladó vagyok. De az ember mindig keresi a jobb lehetőségeket, azért is jöttem el, és regisztráltam már több fejvadász cégnél is. Eredetileg gépszerelő vagyok, és érettségiztem is, de dolgoztam már a postánál, könyvtárban és a színházban is.

Nyilvántartott álláskeresők életkora
25 éves és fiatalabbak 2689
26-35 éves 4270
36-45 éves 3898
45-50 1962
50 évesnél idősebb 3355

Nyilvántartott álláskeresők iskolai végzettsége
Nyolc általánosnál kevesebb 417
Általános iskola 5140
Szakmunkásképző, szakiskola 6105
Szakközépiskola, technikum 2435
Gimnázium 1422
Főiskola, egyetem 655

Mudri Anna

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.01.28. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-