nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Ne engedjük, hogy mindent kifizettessenek velünk oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Ne engedjük, hogy mindent kifizettessenek velünk
Gyakran előfordul, hogy más árat olvasunk ki a katalógusból vagy látunk a polc mellett, mint amit a pénztárnál beütnek a gépbe.

Legyünk résen! Ne fogadjuk el a ránk tukmált összeget, az előírások szerint ugyanis a vásárlóval az alacsonyabb árat szabad kifizettetni.

Vásárlásnál fontos szempont, hogy mennyibe kerül a kiválasztott termék. A nagyobb áruházakban bóklászva mindenkivel előfordul - a reklámszakemberek pedig direkt erre építenek -, hogy valójában nincs is égető szükségünk kerti garnitúrára vagy egy újabb karton sörre, de most hogy akciós áron kínálják, nem engedhetünk a csábításnak, hisz megéri most megvenni! A kasszánál is legyünk viszont épp ugyanilyen szemfülesek: mindig figyelni kell, mit üt be a pénztáros, ilyenkor meg különösen. Nem ritka ugyanis, hogy a vonalkód alapján mégsem az akciós, hanem a normál árat számítja fel. Mi viszont jogosan reklamálhatunk, mivel a szabályok szerint, ha több ár van egyidejűleg feltüntetve, a kereskedő mindig az alacsonyabbat köteles alkalmazni.hirdetés

Nem a vevőnek kell számolgatni

A másik fontos előírás, hogy az akcióknál nem csak a kedvezmény mértékét kell feltüntetni, azaz, hogy most 30-50 vagy netalán 70 százalékkal olcsóbban vehetjük meg a szezonvégi kiárusítás keretében a nyárról megmaradt fürdőruhákat, hanem magát a ténylegesen fizetendő összeget is meg kell határozni, ki kell írni. Pontosan azért, hogy ne a vevőnek kelljen osztani-szorozni, hogy megtudja, valóban van-e nála annyi. Akár akciót hirdetnek, akár nem, mindig a bruttó, azaz áfás árakat kell feltüntetni, és fontos az is, hogy az eladási ár mellett az egységárat is meg kell jelölni. Így könnyen eldönthető, hogy a tucatjával kínált akciós dobozos tejet vagy üdítőt tényleg megéri-e épp most megvenni. A reklámokban nem kötelező az árakat is közzétenni, ellenben, ha mégis megteszik, akkor mindig egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és jól olvashatóan, vagyis nem miniatűr, elmosódott számokkal kell megjeleníteni.

Szervízdíj, szállítási költség és hasonlók

Az eladási árat a terméken, annak csomagolásán, vagy a termékhez egyéb módon rögzítve (pl. polcra helyezett címkén) kell feltüntetni. Ha az áru jellege, vagy a forgalmazás körülményei ezt nem teszik lehetővé (pl. éttermekben kínált ételek, italok esetén), akkor közvetlenül az emellett elhelyezett egyedi árkiíráson vagy árjegyzéken, árlapon kell tudatunkba vésni. Ha az áru forgalmazásával közvetlen összefüggésben nyújtott szolgáltatásáért külön díjat számítanak fel (legtöbbször a felszolgálási, szállítási, kiszállási díjat), akkor ezt az áru árával együtt (ugyanazon az árkiíráson, árjegyzéken vagy árlapon) kell szerepeltetni.

Sok áruházban találunk vonalkód-leolvasó készüléket is, ez azonban nem mentesíti a kereskedőt a hagyományos ártájékoztatás, kiírás alól. A vonalkód-leolvasó ugyanis csak azt a célt szolgálja, hogy a magunk megnyugtatására könnyedén ellenőrizhessük, hogy tényleg annyiba kerül a kiválasztott áru, mint ami a polc melletti címkén szerepel.

Keményen bírságolnak

Az árakkal kapcsolatos panaszok kivizsgálása, az árak feltüntetésével kapcsolatos szabályok betartatása a fogyasztóvédelmi felügyelőségek feladata. Honlapjukon rendszeresen közzéteszik az ellenőrzésekről született határozatokat: ezek szerint például egy ruházati üzletet 200 ezer forintra büntetettek a közelmúltban azért, mert a próbavásárlásnál kiderült, hogy az egyedi árjelzést sem áruként, sem listán, sem táblán nem tüntették fel - vagyis az üzlet teljes árukészleténél hiányzott az árak megjelölése. Volt olyan eset is, amikor pusztán azért bírságoltak, mert a polccímkén szereplő ár nem a polcra felrakott termékre vonatkozott. Harmincezer forintjába került egy kereskedőnek, hogy a féláron kínált akciós termékek címkéjére a konkrét összeget nem írták rá, annak ellenére, hogy a kedvezményt a pénztárnál levonták. Félmillióra büntették a közelmúltban a Tescót, mert a kipécézett árunál sem az eladási, sem az egységárat nem tüntette fel, valamint a termék egy részét nem árazták át új árakra, ebből adódóan megkárosították a vásárlókat.

dr. Farkas Katalin

Forrás: www.noilapozo.hu


[ 2009.10.07. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-