nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Ne gyújts rá! oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
Ne gyújts rá!
A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják.

„Ne gyújts rá!” Világnap - 2012. november 15.

A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára. Célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. Az idei világnap témája a dohányzási szokások, illetve a dohányzás okozta társadalmi terhek ismertetése.

A 17 éven felüli felnőtt lakosság körében végzett kutatás legfontosabb eredményei:
- 2012-ben a felnőtt lakosság közel 30%-a tartozik a naponta dohányzók, 70%-a pedig a nemdohányzók körébe. Az alkalmi dohányosok aránya elhanyagolható, mindössze 1%.
- Az elszívott cigaretták száma közel 8%-kal csökkent 2009 óta. A gyári és sodort cigaretták aránya jelentősen megváltozott: 2012-ben a sodort cigaretták száma majdnem a duplájára növekedett, elérte az elszívott cigaretták mennyiségének egyharmadát.
- A dohányosok kétharmada (66%) gyújt rá a saját otthonában. A nemdohányzók 12%-a szív be dohányfüstöt otthon is.
A 13-15 éves fiatalok dohányzási szokásait vizsgáló kutatás (Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés - Global Youth Tobacco Survey: GYTS) eddigi három fordulójának (2003, 2008, 2012) összevetéséből származó legfontosabb eredmények:
- A dohányzást kipróbálók aránya a fiúk-lányok összességét tekintve 66%-ról 58%-ra, majd 32%-ra, a jelenleg cigarettázók aránya 28%-ról 23%-ra, majd 18%-ra csökkent.
- 2003-ról 2008-ra mintegy 5%-kal (5,5%-ól 13,8%-ra) többen fogyasztanak egyéb dohányterméket, a legutóbbi 2012-es felmérés eredményeiből pedig az derül ki, hogy 2008-hoz képest a szivar használat 4%-ról 6%-ra, a kézzel sodort cigaretta fogyasztása 6%-ról 9%-ra nőtt.
- Azok aránya, akik olyan háztartásban élnek, ahol az ő jelenlétükben dohányoznak 2008-ról 2012-re 43%-ról 76%-ra nőtt, nyilvános helyen dohányfüstnek kitettek aránya pedig 73%-ról 96%-ra emelkedett.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatályba lépése kapcsán aktuálissá vált az is, hogy a lehető legpontosabban ismerjük a dohányzás által okozott gazdasági kár nagyságát, összevetve azt a legfrissebb dohányzási szokásokra vonatkozó adatokkal. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2012 májusában készített elemzést ezzel kapcsolatosan „A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon” címmel
A kutatás és az annak felhasználásával készült elemzés főbb megállapításai:
- 2010-ben 20.470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás egy hatodát (16%) tette ki. Férfiak esetében az összes halálozás közel negyede (23%), nőknél a tizede (9%) volt a dohányzás következménye.
- A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.
A kutatás főbb megállapításai és módszertana elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján:
www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu

2012-ben megalakult az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ, ahol képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást a 06/80-442-044 telefonszámon, ami ingyenesen hívható az év minden napján 0-24 óra között.


Dorog, 2012.11.14.

Forrás: OTH hivatalos sajtóanyaga
Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos

[ 2012.11.14. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-