nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Nem lesz ingatlanadó oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Nem lesz ingatlanadó
Megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal - az idei költségvetésből mintegy 50 milliárd forint bevétel esik ki
Keddi határozatában az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a lakóingatlanok adójára vonatkozó törvényi rendelkezéseket - olvasható a testület közleményében. Az Ab szerint a lakások adójának alapjául szolgáló, árként elérhető érték bizonytalan, akár 30-40 százalékos ingadozást mutathat. A törvény azonban önadózással párosítja ezt, amivel a forgalmi érték bizonytalanságából eredő kockázatot egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami sérti a jogbiztonságot.

Ugyanezért találta alkotmányellenesnek azokat a szabályokat, amelyekből nem egyértelmű, milyen értéket kell adóalapnak tekinteni, és több adóalany esetén hogyan kell közöttük megosztani az adófizetési kötelezettséget egyes esetekben.

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek csak a lakóingatlanokra vonatkozó részeit törölték el, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű autók adója ellen benyújtott indítványokat elutasította. Ez azt jelenti, hogy a lakóingatlanok után nem kell sem bevallást készíteni, sem adót fizetni idén tavasztól, a többi vagyontárgy után viszont igen.

Az Ab elöljáróban leszögezi: a vagyonadó és annak önadózással való megállapítása nem alkotmányellenes. A testület két ponton találta a jogbiztonságot sértőnek a 30 millió forintnál értékesebb lakóingatlanok adójáról alkotott szabályokat. Emlékeztetnek arra, hogy az APEH-nek joga lett volna arra, hogy utóbb az önadózással megállapított értéktől eltérően állapítsa meg a forgalmi értéket, és 10 százaléknál nagyobb - az állam számára hátrányos - eltérés esetén bírságot szabjon ki. Ez pedig bármikor előfordulhatott volna az Ab szerint.

A testület azt állapította meg, hogy a lakások adójának alapjául szolgáló, árként elérhető érték bizonytalan, gyakran akár 30-40 százalékos ingadozást mutathat. A törvény azonban önadózással párosítja ezt, amivel a forgalmi érték bizonytalanságából eredő kockázatot egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami sérti a jogbiztonságot. Ugyanezért találta alkotmányellenesnek azokat az ellentmondásos szabályokat, amelyekből nem egyértelmű, milyen értéket kell adóalapnak tekinteni, és több adóalany (vagyis tulajdonos) esetén hogyan kell közöttük megosztani az adófizetési kötelezettséget akkor, ha az ingatlant a földhivatalnál bejegyzett vagyoni értékű jog (vagyis például jelzálog) terheli, és az annak gyakorlására jogosult személy az adófizetés kötelezettje.

Az ingatlanadó eltörlésével az idei költségvetésből mintegy 50 milliárd forint bevétel esik ki, amelyet - ha nem pótolják máshonnan - a kormány a 206 milliárd forint tartalékból csoportosíthatja át, ellenkező esetben - hacsak a gazdaság teljesítménye nem lesz lényegesen jobb a most tervezett 0,6 százalék visszaesésnél - 0,2 százalékponttal növekszik az államháztartás hiánya.


(FH)

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2010.01.26. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-