nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Nem tudják az új KRESZ-t oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Nem tudják az új KRESZ-t
Január elsejétől több mint 60 ponton változott a KRESZ, a változások között van például gyalogátkelő helyre és vasúti átkelőre vonatkozó szabály

Az autósok még mindig nincsnek tisztában az új KRESZ szabályokkal

A legtöbb autós még mindig nem ismeri a KRESZ új szabályait. Január elsejétől több mint 60 ponton változott a KRESZ, a változások között van például gyalogátkelő helyre és vasúti átkelőre vonatkozó szabály, de új kiegészítő táblák is megjelentek. Az Autóklub főtitkár-helyettese szerint kevés volt a jogszabály jóváhagyása és bevezetése közötti idő arra, hogy az autósok elsajátítsák azokat.

Bár január elsején több mint 60 pontban változott a KRESZ, a legtöbb autós még mindig nem ismeri ezeket - állítják az autóklubnál. Az RTL Híradónak a rendőrök is elismerték, hogy hiába jelentek meg a változások közlönyben, az még nem jelenti azt, hogy az autósokhoz eljutott és be is tartják ezeket. A változások között van például gyalogátkelő helyre és vasúti átkelőre vonatkozó szabály, de új kiegészítő táblák is megjelentek. Az Autóklub főtitkár-helyettese szerint kevés volt a jogszabály jóváhagyása és bevezetése közötti idő arra, hogy az autósok elsajátítsák azokat.

Bár január elsején több mint 60 pontban változott a KRESZ, a legtöbb autós még mindig nem ismeri ezeket - állítják az autóklubnál. A szervezet kedden indította el országos balesetmegelőző kampányát, programjukat pedig az új táblákkal és szabályokkal is kiegészítették. A rendőrök is elismerték, hogy hiába jelennek meg a változások közlönyben, az még nem jelenti azt, hogy az autósokhoz eljutott és be is tartják ezeket - hangzott el az RTL Híradóban.

Több mint 60 újdonságot tartalmaz a KRESZ. Tilos például elindulni, ha piszkos a rendszám, vagy leesett a kocsiról. Megjelentek új kiegészítő táblák is: van olyan sebességkorlátozás, amit csak hóesésben vagy esőben kell betartani. Új a környezetvédelmi övezetet jelző tábla, ami azt mutatja, hogy kocsival nem lehet behajtani. Egy másik tábla a torlódásra figyelmeztet, és új jelölés van a telepített traffipaxokra.

Kürti István, az érdi rendőrség közlekedésrendészeti osztályvezetője az RTL Híradónak azt mondta: a gyalogátkelő helyre és a vasúti átkelő helyre vonatkozó szabályok is módosultak, amelyeket elsődlegesen be kell tartani. Emellett változott a jogszabályi környezet például a kerékpárosokra vonatkozó előírások esetében is.

Fontos változás, hogy zebra előtt lassítani kell. Ha odaér a gyalogos, meg is kell állni. A vasúti átjáróban viszont már nem kötelező 30-ra vagy 40-re lassítani, a sofőr dönti el, mekkora sebesség a biztonságos.

A biciklisek már szemből is behajthatnak az egyirányú utcákba. Sem nekik, sem a motorosoknak nem kell jobbra tartaniuk és a pirosnál előre mehetnek az autók között. Az autóklub szakértője szerint ez az autósok többségében még nem tudatosult.

Tóth István, a Magyar Autóklub főtitkár-helyettese szerint kevés volt a jogszabály jóváhagyása és bevezetése közötti idő arra, hogy az autósok az új szabályokat elsajátítsák. Véleménye szerint ezzel intenzíven kell foglalkozni.

Forrás: www.kekduna.hu

Összefoglaló a tudnivalókról


[ 2010.03.17. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-