nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Nőhet a problémás hitelek aránya oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Nőhet a problémás hitelek aránya
Tavaly háromszorosára emelkedett a kockázatos hitelek aránya, és amíg nem indul be a gazdasági növekedés, nem várható javulás

Nőhet a problémás hitelek aránya hazánkban

Tovább nőhet idén a problémás hitelek aránya hazánkban. Tavaly háromszorosára emelkedett a kockázatos hitelek aránya, és amíg nem indul be a gazdasági növekedés, nem várható javulás - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke.Az úgynevezett nem teljesítő hitelek, azaz a 90 napon túli hátralékkal rendelkező kölcsönök aránya a vállalati hiteleknél mintegy 10, a lakossági hiteleknél pedig 7,6 százalék volt az elmúlt évben..

Mint mondta, tavaly egy év alatt mintegy háromszorosára nőtt a hazai bankrendszer hitelállományában a nem problémamentes hitelek aránya.

A bankok sérülékenységét mutató hitel/betét arány ma már csökkenő tendenciát mutat, de ez nem a betétállomány emelkedésének, hanem a hitelezés visszafogásának a következménye.

Farkas Ádám kiemelte: a hazai bankrendszer likviditása megnyugtató képet mutat, ez annak tudható be, hogy a magyarországi bankok anyabankjai ott álltak a finanszírozásukkal az itteni leány hitelintézeteik mögött.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a magyarországi bankrendszer továbbra is nyereséges, bár a jövedelmezőség csökkenő tendenciát jelez, a veszteséges bankok száma tavaly 9-re nőtt az előző évi 6-ról.

Kérdésre a lízingpiacról az elnök kifejtette: a devizaalapú finanszírozás miatt a gépjármű-lízing gyorsan futott fel az elmúlt években, akárcsak a lakáshitelezés. Itt azonban a zuhanás is nagyobb volt, mert ha választani kellett, az ügyfelek inkább a kocsik hiteleinek törlesztését hagyták abba, és a lakáskölcsönök részleteit megpróbálták fizetni, ameddig csak tudták - elemezte a felügyeleti elnök.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2010.02.19. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-