nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Nyári hittanos napok oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Nyári hittanos napok
2011 nyarán 4 alkalommal várta a süttői és a lábatlani plébánia a környék gyermekeit és fiataljait, hogy lélekben is gyarapodjanak és töltekezzenek.
2011 nyarán négy alkalommal várta a süttői és a lábatlani plébánia a környék gyermekeit és fiataljait, hogy a fizikai pihenés mellett lélekben is gyarapodjanak és töltekezzenek.
Az első ilyen alkalomra július 7-én került sor Süttőn. Reggel 8 órakor szentmisével kezdtük a napot. Ezen a megjelent kb. 20 gyermek mind tett egy-egy ígéretet Istennek, melyekben megfogadták, hogy aznap milyen jócselekedetet fognak megtenni. Majd a plébánia kertjében reggeli torna és a reggeli elfogyasztása történt. Ezek után Sárdi Tibor tanár úr vezetésével a szentmisén elhangzott evangéliumi szakaszról beszélgettünk röviden és a gyerekek ennek kapcsán rajzokat készítettek. Mint minden hittanos napnak, ennek is volt egy aznapra választott szentje, akinek életéről és tetteiről többet megtudhattunk. Ezen az első napon Szent Lászlóról tudhattunk meg többet, korcsoportos beosztásban. Míg a kicsik mesésebb, játékosabb formában ismerkedtek meg vele, addig a nagyobbak egy filmrészletet nézhettek meg eme szent életéről.
Az ebéd előtti szünetben ismerkedős játékot játszottunk, hogy akik még nem jegyezték meg egymás keresztnevét, azoknak most alkalma legyen. Az ebédet már újra az udvaron, árnyékos helyen fogyasztottuk el. A kora délutáni órákat kézműveskedéssel és játékkal töltöttük. Volt aki pillangót hajtogatott és díszített, volt aki magokat ragasztott kartonpapírra, valamilyen mintát alakítva, megint mások rajzoltak, színeztek. Fontos a szépérzék fejlesztése is. Aztán előkerültek a társasjátékok, a csocsó, a ping-pong és más játékok is. A napot 4 óra körül egy közös hálaadó imával zártuk.
A következő hittanos napot a rákövetkező héten, július 12-én tartottuk. Ekkor is szentmisével indult a nap, melyen az előzőnél még több gyermek vett részt. Most a piszkei plébánia adott otthont az alkalomnak. A reggeli után – melyen gyorsan fogytak a lekváros és májkrémes kenyerek – megint az elhangzott szentírási szakaszt értelmezték a gyerekek Tibor bácsi vezetésével és annak mondanivalóját a mai korba átültetve, kisebb jelenetekben adták elő. Az egészen picikkel Rita néni foglalkozott. Ők inkább rajzba foglalták az elhangzott Mózes-történetet. Aztán az aznapi szentről, Szent Erzsébetről, az Ő életéről, munkájáról, hitéről hallhattunk Tóth Bertalan atya tolmácsolásában. Majd egy – a szenttel kapcsolatos - kvíz keretében bizonyíthatták tudásuk a gyerekek.
Dél körül ebéd következett, majd utána kézműves foglalkozás – melyen Szent Erzsébet szívet készítettünk – és játékok következtek. De e mellett volt gyöngyfűzés, üvegfestés is, melyeken nagy örömmel vettek részt a gyerekek és fiatalok. Hogy a meleg elől kicsit meneküljünk, lementünk a Duna partjára számháborúzni. Itt, a kellemes vízparti árnyékban a gyerekek kipróbálhatták ügyességüket az íjászatban is. Ezt a napot is hálával és örömmel zárhattuk a plébánia udvarán 4 óra tájban.
Az utolsó 2 hittanos napra Egy hónappal később, augusztus 18-án illetve 23-án jöttünk ismét össze. Hasonlóan az előzőekhez most is a süttői és a piszkei plébániák adtak helyet találkozásainknak. Megint csak szentírási részletekről való elmélkedéssel indítottuk a napot. Míg az egyiket – a „Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak” részletet - Bertalan atya magyarázta el az ismét szép számban összegyűlt gyermekseregnek, addig a másik napon hallott képmutató farizeusokról szóló rész mai életbe átültetett tanulságát már a nagyobb ifisek vezetésével, kisebb színdarabokban a gyerekek adták elő.
Ismét megismerkedhettünk két szent életével, munkájával. Mivel a süttői kápolna védőszentje Szent Ilona, a 'falusi' templomé pedig államalapító királyunk, I. Szent István király, a búcsújukhoz kapcsolódva az ő életükkel ismerkedhettek a gyerekek. A délutánok csapatversenyekkel, kézműveskedéssel és egyéb társasjátékokkal, jó hangulatban teltek.
Persze mindezekhez szükség volt és köszönet jár mindazoknak a szülőknek és segítőknek, akik az étkezésekről gondoskodtak és a foglalkozásokon a gyerekeknek segítettek, tanították őket. Az ő fáradozásaiknak is hála, hogy jókedvvel és lélekben töltekezve térhettünk haza e napokon.


Kiss Tamás


[ 2011.08.31. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-