nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Öko- és zöldturizmus oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Öko- és zöldturizmus
A téma felmerült a Lábatlanon tartott konferencián is, amelyet a kikötő létesítés kapcsán tartottak január 20-án a Gerenday Házban.

Turizmus kicsit másként: menjünk vissza a falvakba

A természetnek és saját magunknak is azzal kedvezünk leginkább, ha a turizmus „baráti” formáját választjuk, a bevásárló körutakat bakancsos felfedezésekre cseréljük. Komárom-Esztergom megyében sok különleges helyet talál.

Az öko- és zöldturizmust úri huncutságnak gondolók a múlt heti, Lábatlan városában megtartott konferencia e témát ismertető előadása után vélhetően változtattak álláspontjukon. Világossá vált ugyanis, hogy megyénk megfelelő adottságokkal és szabályozott keretekkel rendelkezik ahhoz, hogy a természeti területeket látogatók a flóra és a fauna sokszínűségét, a tájat és a kulturális értékek sokaságát testközelből, a környezetre mért csapások nélkül tekinthessék meg.

A lényegi különbség ezzel máris kiviláglik: az ökoturizmust a mára elkoptatott, de mindennél aktuálisabb fogalom, a fenntartható fejlődés jellemzi, szemben a fogyasztói társadalom beidegződött reflexeire építő „klasszikus” turizmussal. Ez utóbbi esetében, ha mással nem is, a hagyományos közlekedési formák igénybevételével bizonyosan méretesebb ökológiai lábnyomot hagy maga után az utazó, mint az kívánatos lenne, azaz a természetre gyakorolt „kizsigerelő” hatás fokozottabban érvényesül.

Czumpf Attila, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Gerecsei Tájvédelmi Tájegységének vezetője múltidézése során ennél elrettentőbb példával állt elő.

– Volt idő, amikor néhány legendás ornitológus nem távcső, hanem sörétes puska segítségével hozta közelebb a vizsgálandó barna réti héját – hökkentette meg közönségét.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerencsére gátat szab az effajta túlkapásoknak és világosan kijelöli a határvonalakat, aminek hasznos következménye az úgynevezett szelídturizmus térhódítása.

– Komárom-Esztergom megye a „műfaj” éltanulójának számít, hiszen hazánk első, ma is korszerű zöldturisztikai koncepciójával és programjával rendelkezik. Ez az úttörő munka több sikeres kistérségi pályázatnak is alapjául szolgált – mutatott rá Czumpf Attila, aki „helyi bibliaként” tekint az írásműre.

A szakembertől azt is megtudta a közönség, hogy a zöldturizmus törvényi felügyeletét a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága látja el. Akad munkájuk bőven, hiszen megyénkben a védett területi kategóriák mindegyike megtalálható. Az idegenforgalom legértékesebb „terméke”, az élő táj tehát várja a vele harmóniában együtt élni szándékozó embert.


Természetes Életmód Alapítvány: Fogadj örökbe egy ökofalut!

Nem kell mindenkinek öko-vega biofaluban lakni ahhoz, hogy megélje, megtapasztalja a környezettudatosságot. Az „ökofalu-érzés” már eljuttathat mindenkit az „előszobáig”, ahol megtörténhet a gondolatok rendezése és a „más” életminőségi csomag testre szabottan összeállítható.
Fogadj örökbe (vagy a szívedbe) egy ökofalut! De hogyan?
- „beíratja” gyermekét az erdei iskolánkba
- környezettudatos családi hétvégét szervez barátaival ismerőseivel Agostyán mellett, az Ágoston-ligetben
- zöldturizmus programunk keretében megismeri a helyi táji, természeti, kulturális értékeket
- tegyen egy sétát utcai ruhában a középkorban, egy épülő középkori faluban
-egyen, mulasson, hallgasson históriás énekeket, táncoljon reneszánsz táncokat, és játsszon egy jót középkori, 15. századi fogadónkban
- sétáljon, fusson, biciklizzen, íjászkodjon, lovagoljon az általunk óvott természeti környezetben
- ne tartson otthon lovat, disznót, birkát, kecskét, nyulat, baromfit ha nem lehet, inkább simogassa nálunk (a gyermek) és vigye haza (megsütni) a felnőtt
- ha pedagógus, küldje el kollégáját akkreditált továbbképzésünkre
- keresse föl az Európa-hírű Szent-László dombot (0 háttérsugárzás, az Attila-domb párja!)
- „gyalogolja ki testi vágyát, hogy utána Isten tenyerére érkezzen”, jöjjön el a Szent Ferenc oltalmába ajánlott – újra megtalált – történelmi zarándokutunkra (Tata – Baj – Agostyán – Tardos – Kis-Gerecse – Péliföldszentkereszt)
- kertészkedjünk együtt biokertjeinkben, kóstoljunk biobort
- építsünk házat természetes anyagokból
- használjunk otthonunkban is megújuló energiaforrásokat

És még csak a titkok kapujába érkeztünk, akkor hát lépjünk át! Megközelíthetőség: vonattal Tatáig, onnan helyközi autóbusz-járattal a „tábori” megállóig. Autóval Tatáról a tardosi úton a 7. km kő után jobbra a természetvédelmi sorompón át a parkolóig.
Bejelentkezés: telefon: 30/419-50-80, 30/663-46-51, e-mail: bakfitty@t-online.hu (x)

Barlangi Gergő

Forrás: www.kemma.hu


[ 2011.02.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-