nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Önmagát szanálja a lábatlani Holcim oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Önmagát szanálja a lábatlani Holcim
A Holcim Hungária Zrt. megkezdi a 20 hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását, közölte a Holcim kommunikációs igazgatója

A Holcim Hungária Zrt. megkezdi a 20 hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását, a munkára kiírt pályázaton 64 jelentkező közül az Alcufer Kft.-t választották ki - közölte a Holcim kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-vel.

A cég tájékoztatása szerint a két évig tartó bontás a gyár több mint 100 épületét, felépítményét és berendezését érinti. Elsőként a gyár régi raktárait, majd a Duna felé haladva az iszapkádakat, a klinker kemencét, az irodaházat, a szénalagutat, a csomagolóépületet, végül a silókat bontják el. A bontási és rekultivációs munkákat az önkormányzattal együttműködésben és a lakossági ellenőrző csoport felügyeletével végzik. A rekultivált terület a munkálatok végén a lábatlani önkormányzat tulajdonába kerül és barna mezős ipari területként hasznosítható. Márta Irén elmondta, hogy "a bontás mellett a Holcim épít is", egy jövőre megnyíló állandó kiállítással, szoborral, filmmel és könyvvel állít emléket az idén 145 éves üzem működésének. A Holcim eredetileg 2010-re tervezte a Lábatlani Cementgyár bezárását, az üzem működését az elmúlt években közel félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásokkal három évvel sikerült meghosszabbítani. A magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt az elavult és gazdaságtalan, nedves technológiával működő gyár leállítása azonban elkerülhetetlenné vált. A gyár bezárását 2012 októberének elején jelentette be a vállalat, akkori közlésük szerint a 94 dolgozónak a törvényi előírásokon és a kollektív szerződésben foglaltakon felül további 3 havi munkabért és 150 ezer forint értékű továbbképzési támogatást biztosítanak. A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg. A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó vállalata, amelynek 2012-ben elért nettó árbevétele 15,97 milliárd forint volt, 2012 végén 250 főt foglalkoztattak. Az Alcufer Kft. évek óta végzi különféle, fémet is tartalmazó építmények bontását. A vállalat a fém hulladékokon kívül a bontás során keletkező törmeléket is hasznosítja. Speciális daráló-berendezéssel dolgozzák fel a beton- és téglatörmeléket, amelyet útépítéseknél, építkezéseknél később feltöltő anyagként használnak fel. Referenciamunkái között megtalálható a Rába Vasúti Jármű telephely, a balatonfűzfői Nitrokémia, a Magyar Cukor Petőházi Cukorgyárának, az Almásfüzitői Timföldgyár vas- és acélszerkezetű berendezéseinek, építményeinek komplex bontása és a Mal inotai alumíniumkohó technológiai berendezésének bontása.
forrás: MTI

http://hidlap.hu/news/view/onmagat-szanalja-a-labatlani-holcim


[ 2013.10.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-