nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / OpenStreetMap - Lábatlan oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
január 2021
előre
OpenStreetMap - Lábatlan
Az adatgyűjtéssel azonban nem ért véget Lábatlan térképezése, mert a hazaérkező szerkesztők a begyűjtött adatokat ezután kezdik feldolgozni a térképre.

2014. június 7-8. napján a OpenStreetMap („OSM”, http://openstreetmap.hu/) nyílt tartalmú közösségi térkép szerkesztői „térképezős bulit” tartottak Lábatlanon, ahová a helyi aktivisták segítségével és a polgármester meghívására érkeztek. Az OSM (a Wikipédiához hasonlóan) közösen, bárki által szerkeszthető térkép, melynek végeredménye szabadon felhasználható úgy magán mint üzleti célokra is.


Az OpenStreetMap csak annyira lehet jó, amennyire a résztvevők munkája azzá teszi. A projekt népszerűsítésére és az érdeklődők könnyebb bekapcsolódása érdekében a tagok térképezős bulikat rendeznek. Többféle térképezős buli létezik, de mindnek alapja a közös térképezés, kirándulás, ismerkedés, beszélgetés és életöröm. Ez egy szórakoztató esemény, amelyen profi OSM térképészek, kezdők és érdeklődők is egyaránt részt vesznek. Egy nagyszerű lehetőség, hogy többet tudjon meg valaki a projektről, és ha eddig még nem térképezett akkor egy nagyszerű lehetőség a beletanulásra.


A találkozón szép számmal jelentek meg érdeklődők: voltak törzstagok, kezdők, érdeklődők; idősebbek és kiskorúak, lányok és fiúk (bár ez utóbbiak egyelőre még túlsúlyban). A helyiek helyismeretükkel segítették a csapatokat.
A cél Lábatlan város minél teljesebb feltérképezése volt. A Gerenday arborétum árnyas kertjében a reggeli társalgást követően kis csapatok alakultak, kezükben Lábatlan és környékének az általuk megszerzett részeinek vázlatával, ahol volt egy- és kétszemélyes biciklis csapat (főleg külterületekre), egy-három fős gyalogos csapatok belterületre, majd megindult a minél részletesebb rögzítés; minden tagnál az elengedhetetlen GPS (sőt, leggyakrabban GPS-ek) mellett mindenféle kütyükkel írogatták, fényképezgették az utcák helyét, anyagát, a házszámokat, a kereszteződéseket, a tűzcsapokat vagy épp a villanypásztorokat és szent helyeket, gyakran olyan részletességgel ami az „alaptérképen” meg sem jelenik (mivel az OSM egyik lényge pont az, hogy a központi térkép adatbázisból nagyon sokféle, egyedi igényre alakított térképforma állítható elő). Emellett egy csapat (melyet két ifjú leány is erősített) még a szomszédos Karva szlovákiai településre is átment komppal azt felmérni.


Az időjárás kissé próbára tette a társaságot: 26-28 fokban gyakran árnyék nélkül haladtak a lelkes térképszerkesztők az erősen dimbes-dombos terepen, de este hét óráig mindenki hatalmas területeket járt vagy kerekezett be (a biciklis csapatok 20-40 km-t, a gyalogosok pedig 15-20 km-t fedtek le, aktív jegyzeteléssel és jelentős szintemelkedésekkel). A fárasztó nap méltó befejezése volt a helyi vendéglátók (a polgármester úr és a Teller pince) vacsorameghívása ami osztatlan csodálatot söpört be. Este illetve másnap reggel bekerültek az OSM adatbázisába a megtett utak GPS nyomvonalai így a szerkesztők láthatták hogy melyik területek maradtak ki.
A második napon a csapatok ismét ellepték a környéket: Bikolpusztától egészen Nyergesújfaluig haladtak a csapatok kiegészítve az előző napról kimaradt részeket. Délután négyre fáradt és igen vidám társaság jött össze a Hullám étteremben, ahol a vacsora mellett a tulajdonos szintén megkínálta borával a résztvevők azon részét, akiknek ezt a KRESZ lehetővé tette. Hazafelé menet még négy kis csapat alakult aki pár kimaradt utcát és egy sétautat mért fel, hazaindulás előtt.


Az adatgyűjtéssel azonban nem ért véget Lábatlan térképezése, mert a hazaérkező szerkesztők a begyűjtött adatokat ezután kezdik feldolgozni és felvinni a térképre. GPS nyomvonalak, fényképek tömkelege, útkereszteződés rajzok, jegyzetek, papírokra írt házszámok és megjegyzések, géppel felvett pontok; mind arra várnak hogy megfelelő módon a térképre kerüljenek. A következő napokban a környéken fokozatosan jelennek meg az új adatok, utak, házak, területek; mindenki igyekszik minél pontosabban felvinni azt, amit bejárt.
A lábatlaniak hamarosan részletes, pontos térképpel rendelkezhetnek, akár szórólapon, weblapon, de akár utcai információs táblákon használhatják, emellett a térkép része lesz a magyar és a világméretű OSM térképnek, mindenki számára. Ismét egy hiányzó településsel kevesebb, és ismét egy mintatelepüléssel több, amin meg lehet nézni mire képes a szabad közösségi térkép. Ezeknek a térképeknek a karban tartása is biztosított, hiszen minden javítást akár a helyiek, akár az arra járók el tudnak végezni, gyorsan és jogdíjaktól mentesen. --grin

Forrás.


[ 2014.06.16. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek