nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Óvodáztatási támogatás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Óvodáztatási támogatás
Mohácsi Viktória roma politikus szerint a 20.e Ft-os támogatás csak a romaellenességet növeli.

 Az Országgyűlés még június elején fogadta el azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek után, ha szüleik még 5 éves koruk előtt óvodába íratják őket, meghatározott összegű támogatásra (20.000 Ft) jogosultak. E járandóság feltétele azonban, hogy a gyermek 3 éves koráig a szülőknek csak maximum nyolcosztályos végzettségük lehet.

Az Európai Parlament SZDSZ-es képviselője, Mohácsi Viktória - szinte egyedüliként a roma politikusok és érdekképviseletek közül - szintén diszkriminációt emleget, mondván, már most is biztosítottak a keretek a hátrányos helyzetű gyerekek óvodáztatására. Az új  megoldás az európai képviselő szerint csak a romaellenességet erősíti majd a magyar társadalomban, hiszen azt sugallja, hogy csak anyagi megfontolásból fogják gyermekeiket óvodába járatni az érintett szülők.

Mohácsi Viktória nyilatkozatának azonban van egy pontja, amely  összecseng a közismert romaellenes előítéletekkel és közhelyekkel: a képviselő szerint ez a döntés "ránevelheti a hátrányos helyzetűeket, köztük romákat, hogy pénzkereseti lehetőségnek tekintsék az iskola-előkészítő foglalkozásokat, ezzel mélységesen degradálva az óvodai fejlesztés fontosságát". Ez a mondat a "megélhetési gyerekszülés", az "ingyensegélyen élősködők", s további, alapvetően romaellenes társadalmi közvélekedések utólagos igazolásának is tűnhet.  Elvégre maga a politikus ismeri el, hogy bizony, a romák ilyesmire is képesek - rá lehet őket szoktatni arra, hogy pénzért vigyék óvodába a gyermekeiket.

Mohácsi Viktória kárhoztatja a döntést, ám a létező problémára nem kínál megoldást - miközben feltehetőleg ő is tudja, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyerekek jóval kisebb arányban járnak óvodába s vesznek rész a számukra létfontosságú fejlesztésekben. A politika ebben a helyzetben két eszközzel tud élni: az egyik a törvényi kötelezettség - márpedig erre ma nincs lehetőség, hiszen a tankötelezettség nem húzható ki a kisgyermekkora. Nem lehet olyan jogszabályt írni, mely szerint a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre más kötelezettségek vonatkozzanak. Marad tehát a pozitív diszkrimináció - amit Mohácsi kritikáival ellentétben nem "megélhetési óvodáztatásként", hanem inkább esélyként kellene feltüntetni.

A hvg.hu cikke alapján


[ 2008.11.23. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek