nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Pálinka magánfőzés oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Pálinka magánfőzés
A saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége 2015. január 1-jétől megszűnik.

Tisztelt Lakosság!

A magán- és a bérfőzésre vonatkozó jogszabályok az idén jelentősen megváltoztak.


2015. január 1-től a magánfőzők a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül, a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket 2015. január 15-ig kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál. A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány a www.labatlan.hu - klikk! oldalon megtalálható. A bejelentésben a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelet, a desztillálóberendezés tulajdonszerzésének időpontját és a desztillálóberendezés űrtartalmát kell megadni, továbbá a berendezés tárolásának,
használatának helyét is, ha az eltér a magánfőző lakcímétől. Egy desztillálóberendezés több személy közös tulajdonát is képezheti, ilyenkor a tulajdonosok választása szerint kell bármelyikük lakóhelye szerinti önkormányzathoz megtenni a bejelentést.

A saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége 2015. január 1-jétől megszűnik. A magánfőző az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig (első ízben: 2016. január 15-ig) teljesíti a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőzésben előállított párlat adója évi ezer (1.000,-) forint, amit a magánfőzőnek kell megfizetnie. Amennyiben a magánfőző nem állított elő párlatot a tárgyévben, úgy a tárgyévre vonatkozóan adófizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Az előállított párlat utáni bevallási formanyomtatvány elérhető a már említett honlapon. Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogat-százalékos – vagy 86 liter 50 térfogat-százalékos – párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.

Magánfőzőnek mostantól az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
Az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
Értékesítéskor, vagy ha a magánfőző az általa előállított magánfőzött párlattal kíván részt venni párlatok számára meghirdetett versenyen, a bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolás igazolja a párlat eredetét. A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-től a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.

Polgármesteri Hivatal


[ 2015.01.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek