nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Pályázati sikerek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Pályázati sikerek
Turisztikai és kulturális célokat szolgáló felújítások, fejlesztések

Településünk önkormányzata a közösséget szolgáló fejlesztések megvalósítása érdekében rendszeresen készít elő és nyújt be pályázatokat, melyek közül az 2017-es év két legnagyobb jelentőségű fejlesztését, a postakocsi épület újjászületését és a Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár épületének energetikai korszerűsítését lehetővé tevő projekteket szeretnénk bemutatni.

A település központjában található, a történet szerint postakocsi állomásként, majd a Gerenday család kőfaragó műhelyeként, végül lakásokként használt épület hasznosítására az elmúlt évek során több elképzelés is született, a lebontástól egészen a pályázati forrásból történő közösségi házzá alakításig.

A Területfejlesztési Operatív Program 2016. évi társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés megnevezésű felhívásának megjelenésével, egy 2014 óta zajló több körös projektfejlesztés eredményeképpen Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont kialakítás Lábatlanon címet viselő pályázat került beadásra. Az elképzelések szükségességének, indokoltságának köszönhetően a pályázat az idei évben 240.000.000 Ft összegű támogatásban részesült.

Az elképzelések szerint a felújításra kerülő épület a település és környékének természeti értékeit, idegenforgalmi kínálatát mutatja be, és lehetőséget teremt akár nagyobb látogató csoportok fogadására. A kialakításra kerülő helyiségek között megtalálható egy nagyobb méretű előadóterem, kiállítótér, és kerékpáros pont is. A többcélú előadóterem vetítések, oktatások, foglalkozások lebonyolítására alkalmas. A kiállítótér 5 termének központi témáját a Lábatlanhoz köthető szakmák (cementgyártás, kőfaragás, papírgyártás) és a környék természeti értékei (Duna, Gerecse) adják. A kiállítások a hagyományos bemutatóeszközök mellett innovatív (pl: video box, suttogó fal) és interaktív elemekkel (pl: érintőképernyő, webes applikáció) kerülnek felszerelésre. A kerékpáros pont megnevezés egy kerékpár üzletet és szervizt takar, mely a turisták mellett a településen és környékén élők kerékpározással kapcsolatos igényeinek kiszolgálására hivatott.

A település önkormányzata 2008 óta, tervszerűen, pályázati támogatások felhasználásával valósítja meg a városi intézmények felújítását, ennek köszönhetően 2016-ra a Gondozási Központ és a Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár épületén kívül minden intézményünkben az elvárt színvonalon érhetőek el a szolgáltatások. A Területfejlesztési Operatív Program, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” megnevezésű felhívására 2016-ban a Könyvtár, 2017-ben pedig a Gondozási Központ épületének energetikai korszerűsítése céljából pályázatok kerültek benyújtásra. A Könyvtár esetében a döntés már megszületett, az Önkormányzat 44.956.552 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A tervek szerint a projekt megvalósítása során elkészül a Könyvtár épület homlokzatának utólagos hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszerének korszerűsítése és a villamos energia megújuló forrásból való biztosítása érdekében napelemek is elhelyezésre kerülnek. Az akadálymentesítés keretében pedig akadálymentesített bejárat és vizesblokk is kialakításra kerül.

A fejlesztésekkel járó munkálatok a Látogatóközpont esetén a közbeszerzési, míg a Könyvtár esetén a beszerzési eljárás lefolytatását követően várhatóan a jövő évben veszik kezdetüket.


[ 2017.09.20. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-
-
-
-