nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Parlagfű írtás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Parlagfű írtás

Az elmúlt évektől eltérően hetekkel korábban kezdődött meg a pollenszezon. A legfőbb allergén parlagfű növénykék az elmúlt hetekben keltek ki, és a meleg időjárásnak ’köszönhetően’ már július elején megkezdődhet virágzásuk.

A parlagfű elleni védekezés az ingatlantulajdonosok feladata, és a munkát június 30-ig el kell végezniük. Június 30. után az ingatlan tulajdonosának, használójának ismerete nélkül is el kell rendelni a közérdekű hatósági védekezést a kül- és belterületi ingatlanok esetében egyaránt, amire halasztó hatása még a benyújtott fellebbezésnek sincs. A hatósági védekezést elrendelő határozatok a helyi önkormányzat hirdetőtábláján kerülnek kifüggesztésre. A hatósági védekezés (kényszerkaszálás) eljárásának teljes költségét köteles a föld használója, tulajdonosa megtéríteni, mely hektáronként több tízezer forint is lehet. Ez nem azonos a növényvédelmi bírsággal, mely 20.000-5.000.000 Ft közötti összegben az eljárás költségén felül kerül kiszabásra.

A parlagfű elleni hatékony védekezés alapelve, hogy a virágzás, pollenképződés előtt kerüljön sor a kaszálásra, az oldalhajtások képződésének megakadályozására. Általában 3 kaszálás biztosít megfelelő eredményt, melyek közül az elsőt a virágzást megelőző időszakra – június végére – célszerű időzíteni. A második kaszálást augusztus, a harmadikat szeptember közepén kell elvégezni. A klímának, talajtani adottságoknak megfelelő természetes zárt növényzet kialakulásával a parlagfű 2-3 év alatt eltűnik.


[ 2007.05.23. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek