nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Párlat adójegy 2016 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Párlat adójegy 2016
Párlat adójegyet csak az a magánfőző igényelhet, aki a desztillálóberendezés megszerzését 15 napon belül előzetesen bejelentette
1. Párlat adójegy bevezetése
1. A párlat adójegy egy a magánfőző nevére kiállított, sorszámozott, papír alapú, vagy elektronikus vámhatósági igazoló szelvény, ami 1 liter magánfőzött párlat után 700 forint jövedéki adó megfizetését, valamint ellenőrzéskor darabonként 1 liter párlat eredetét igazolja. Formailag, illetve felhasználását tekintve nem azonos a zárjeggyel, adójeggyel.
2. Párlat adójegyet csak az a magánfőző igényelhet, aki a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül előzetesen bejelentette a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére.
3. A párlat adójegy után fizetendő jövedéki adót (adójegyenként 700 forint) a 942 jelzésű NAV egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű 10032000-01037313-00000000 számú bevételi számlára kell a magánfőzőnek befizetni. A magánfőzőnek a 2016. évi első igényléskor legalább 3.500,- forintot kell megfizetnie (tárgyévben első alkalommal legalább 5 db adójegyet kell igényelni).
4. A befizetést az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság vizsgálja, az igényléstől eltérő összegű befizetés, vagy befizetés hiánya miatt felszólítást kell küldeni a magánfőző részére. Amennyiben a magánfőző a felszólításban foglaltaknak nem tesz eleget, a párlat adójegy igénylésre vonatkozó eljárást meg kell szüntetni.
5. Az igényelt párlat adójegyet a magánfőző részére kizárólag a párlat adójegy ellenértékének megfizetését követően lehet átadni.
6. A jogszabály alapján a párlat adójegy utáni jövedéki adó 942-es jelzésű számlára való megfizetése banki átutalással és postai készpénz-átutalási megbízás használatával történhet, emellett azonban – igény esetén – az ügyfelek részére lehetővé kell tenni, hogy a befizetés teljesítésére készpénzben vagy bankkártyával is lehetőség legyen a megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségeiben. Készpénzfizetés esetén a magánfőző részére nyugtát kell kiállítani és a megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságnak – a hatályos pénzkezelési szabályok figyelembevételével – haladéktalanul gondoskodnia kell a 942 jelzésű számlára történő befizetés iránt.
7. A befizetést teljesítő magánfőző későbbi azonosításának érdekében mind a készpénz-átutalási megbízás, mind az átutalás közlemény rovatában szükséges a magánfőző adóazonosító jelének feltüntetése.
8. Amennyiben a magánfőző a tárgyévben valamilyen okból nem állít elő párlatot, vagy a tervezettnél kevesebb párlatot állít elő és az igényelt és szabályszerűen átvett párlat adójegyet nem használja fel abban az esetben a megfizetett jövedéki adó nem igényelhető vissza.

2. Párlat adójegy igénylés benyújtása és feldolgozása
9. A párlat adójegy igénylést formanyomtatvány felhasználásával a magánfőző a lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság részére kell benyújtani.
10. A Jöt. 64. § (6) bekezdésének módosítása kapcsán ezért egy új elektronikus nyomtatvány kerül bevezetésre „NAV_J27 – Magánfőzők párlat adójegy megrendelése” néven (továbbiakban: párlat adójegy megrendelő), amely elektronikusan és papír alapon egyaránt benyújtható (írásban személyesen, postai úton, telefaxon, vagy elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül) a lakóhely szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság részére.
11. A párlat adójegy megrendelő beszerezhető a megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságainál papír alapon, továbbá – 2016. január 1-től – letölthető lesz a NAV internetes honlapjáról elektronikus, illetve pdf formátumban is (a megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságainál történő személyes átvételi lehetőség megteremtése érdekében kérem a párlat adójegy megrendelő megfelelő példányszámú nyomtatását).
12. Az Egységes Képviseleti Nyilvántartás 2016. január 1-jei bevezetését követően a magánszemélyek – ügyfélkapus jogosultságuk birtokában – előzetes vámhatósági regisztráció nélkül is be tudják nyújtani beadványaikat.
13. Az adóazonosító alapján a feldolgozó program ellenőrzi továbbá, hogy a magánfőző nem szerepel-e az adott évben bérfőzetőként is a Jövedéki Rendszerben. Amennyiben a bérfőzetők között szerepel, abban az esetben párlat adójegy nem adható ki.
3. Párlat adójegy kiadása
14. A párlat adójegy sorszámának felépítése:
a) „PA” – „párlat adójegy” (állandó betűjelzés),
b) 1-től kezdődően, országosan folyamatosan 1-gyel növekvő, 10 számjegyű sorszám.

4. 2016. előtt magánfőzésben előállított párlat utáni adózási szabályok

15. Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőzőknek a 2015. évben magánfőzés keretében előállított párlat után 2016. január 15-ig kell adóbevallást benyújtani és a bevallással együtt az éves átalányadót (1.000,- forint) megfizetni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóság részére.

[ 2016.01.26. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-