nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Rendszám oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Rendszám
2009. április 1-től változnak a négykerekű segédmotoros kerékpárok - quadok, illetve mopedautók - közúti forgalomban való részvételének szabályai.

Rendszám kell a quadokra és a mopedautókra

2009. április 1-től változnak a négykerekű segédmotoros kerékpárok - quadok, illetve mopedautók - közúti forgalomban való részvételének szabályai. Kötelezővé válik az újonnan használatba vett, a közúti forgalomban való részvételre alkalmas kivitelű quadok, illetve a mopedautók rendszámmal való ellátása.

Aki már rendelkezik ilyen járművel, 2009. július 1-jéig kell eleget tennie a forgalomba helyezési kötelezettségnek. A szabályozás rendelkezik arról is, hogy az L6e kategóriájú, elsődlegesen terepmotorozás céljára készült quadok legalább „A1" vagy „B" kategóriás" jogosítvány birtokában, és így csak 16 éves életkortól vezethetők a közúti forgalomban.

A mopedautók vezetéséhez - a járművezetői felkészültségből fakadó biztonsági kockázat csökkentése érdekében - „B" kategóriájú jogosítvány szükséges (minimum 17 éves kor).

A közúti közlekedésben is használni kívánt négykerekű segédmotoros kerékpárok - quadok, illetve mopedautók - hatósági forgalmi engedéllyel és rendszámmal való ellátását a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2009. április 1-jén hatályba lépő módosítása írja elő. Ezzel biztosítható, hogy az ellenőrzés hatékonyabbá váljon, hiszen a nyilvántartásba vétel alapján lehetővé válik a járművel elkövetett szabálysértés esetén az üzembentartó azonosítása, és ezáltal az elkövetett szabálysértések - elsősorban a fokozottan védett természeti értékek rongálásához kapcsolódó cselekmények - szankcionálása is eredményesebben biztosítható. A járművek rendszámmal való ellátása ily módon lehetővé teszi, hogy a természeti területről kihajtó quad-használót a közúti forgalomban a rendőrhatóság azonosítsa, ellenőrzés alá vonja, illetve üzembentartóját az „objektív felelősség" elve alapján megfelelő szankcióval sújtsa.

A közúti forgalomban való részvételre csak azok a quadok alkalmasak, amelyek teljesítik a közösségi EK rendelet típusjóváhagyási követelményeit, vagyis a kifejezetten terepmotorozásra, sportolásra készülő quadok továbbra sem vehetnek részt a közúti forgalomban!

Forrás: www.magyarorszag.hu


[ 2009.04.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek