nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Révátkelő-sajtóközlemény oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Révátkelő-sajtóközlemény
A kapcsolatok reneszánsza-két új határkikötő.A Duna két partján fekvő település, Lábatlan (HU) és Karva (SK) között a kapcsolatot 1860-as évektől kikötő biztosította

Lábatlan (Magyarország) és Karva (Szlovákia) között
2013. június 21-én 10 órakor átadják a két új határkikötőt


A Duna két partján fekvő település, Lábatlan (HU) és Karva (SK) között a kapcsolatot 1860-as évektől kikötő biztosította, melyet a II. világháborúban felrobbantottak. Az igény a kikötők újjáépítésére folyamatosan megvolt, de a lehetőségre a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programig 2007-2013) a várni kellett.


A települések Lábatlan város vezetésével közös pályázatot adtak be, amely a „Partnerség a Jobb Határátkelés Érdekében” címet kapta. Célja a két település közötti közúti távolság lerövidítése mellett, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális kapcsolatok szorosabb ápolása, a Duna által kínált turisztikai lehetőségek kiaknázása lett. A pályázat támogatásban részesült, a költségek 85 %-át az Európai Unió ERFA forrásból, 10 %-át a hazai kormányzati társfinanszírozás, 5 %-át pedig a két pályázó település biztosította.

A hosszas előkészítő, engedélyeztetési és közbeszerzési eljárás befejezése után, 2012 augusztusában kezdődhetett meg a beruházás kivitelezése. A parti munkákat a lábatlani székhelyű Árkádok Kft. és alvállalkozói végezték el. A kikötőhöz gépkocsival érkezők számára a 10-es főútról közvetlenül elérhető parkoló épült. A parkoló és a kikötő közötti szakaszon felújításra került a járdaburkolat, a Duna-parton pedig az úszómű megközelíthetősége érdekében új járda létesült.
A szlovákiai oldalon nem volt szükség a parti infrastruktúra fejlesztésére. A Karva község tulajdonában lévő kishajó felújítási költségei és a biztonságos üzemeltetéshez szükséges új eszközök beszerzése képezte a pályázat részét. A hajó kívül-belül megszépült, új motorokat és korszerű radar készülékeket kapott. A hajóforgalom fogadására alkalmas úszóművek Pozsonyban készültek. A munkálatok 2013 áprilisában értek véget az úszóművek beállításával.

A kialakított két úszómű alkalmas a Dunán hosszirányban közlekedő nagyhajók fogadására is. A kikötők között a menetrendszerinti kishajójárat a dunai árhullám levonulása után a nyáron indul meg. A kishajó személyek, kerékpárok szállítását teszi lehetővé.
A menetrenddel kapcsolatos naprakész információk a települések honlapján érhetők el. www.labatlan.hu, www.kravany.sk.


Kapcsolattartó: Gönczi Marianna, pályázati referens,
Lábatlan Város Önkormányzat
2541 - Lábatlan, József Attila u. 60.
Tel: 33/517-500/2 mellék, fax: 33/517-508
e-mail: gonczimarianna@labatlan.hu


[ 2013.06.18. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek