nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Riport Schrenkné Simon Ildikóval oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Riport Schrenkné Simon Ildikóval
Schrenkné Simon Ildikó Polgármesteri Dicséretben részesült a 2015. évi Városi Napok keretein belül - a vele készült riport:

- Polgármesteri Dicséretben részesültél a legutóbbi városi napokon, a lábatlani sportéletben, azon belül a kajak sport népszerűségéért kifejtett szép teljesítményedért, amihez gratulálok. Kérlek, mutassuk be az olvasóknak, hogy mi is ez a munka, amit a főállásodon kívül végzel?

- Köszönöm, igazán jól esik az elismerés, ami nagyon meglepett, hisz munka közben, „munkaruhában” ért a Duna parton. Viccesen csak azt mondhatom, talán én vagyok az első, aki rózsaszín gumicsizmában vett át kitüntetést jégesőtől ázottan. Persze ez már részben utal a munkámra is. Tavasztól őszig a Duna part ad otthont edzéseinknek. Márciusban már vízen vagyunk a gyerekekkel és októberben, ha az időjárás engedi, még eveznek. Ők a versenyzők, akik már elsajátították a technikát és kellő biztonsággal ülnek a hajóban, róják a kilométereket, rajtolnak, versengenek. Az igazi kihívás ezt megtanítani nekik. Ilyenkor én is térdig gázolok a vízben, segítek beszállni a hajóba, majd elindulni, azután a parton sétálok mellettük, tanácsot adok a fordulásnál, javítom a mozdulatokat, ha borulnak, együtt kiöntjük a vizet és közben bíztatom őket, hogy kitartás- hamarosan menni fog. Nagyon ügyesek és szerencsére nagyon gyorsan megtanulják a” vízen járás tudományát”. Késő ősztől aztán beköltözünk az iskola tornatermébe és konditermébe, ahol megalapozzuk a következő versenyidőszakot. Erősítünk, sokat futunk, de játszunk is. Sportágunk elengedhetetlen feltétele a biztos úszástudás, ebben az időszakban a Dorogi uszodába járunk, hogy ezt megszerezzék és tökéletesítsék a gyerekek.

- Sokat jártok versenyekre. Erről mindig beszámolunk az újságban. Ez mennyi munkát jelent neked, és ez a befektetett munka megtérül-e eredményekben (és a gyerekek élményeiben)?

- Igen, évente 10-12 versenyen veszünk részt, ezek legtöbbje két vagy három napos. Ilyenkor az indulás előtti utolsó edzésen a gyerekekkel együtt utánfutóra pakoljuk a hajókat, lapátokat, mentőmellényeket és mindent, amire még szükség lehet. Aztán a Velencei tónál, Szolnokon vagy éppen Oroszlányban lepakolunk, vízre tesszük a versenyzőket a rajtnál és szurkolunk, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Nem az a fontos, hogy az én munkám megtérül-e, sokkal inkább, hogy a gyerekeké milyen eredményt hoz - nekik. Minden érem, vagy jó helyezés mögött rengeteg leevezett és lefutott kilométer van, így minden kicsi sikernek együtt örülünk.

- Rendszeresen táboroztok is. Milyen táborokban szoktatok részt venni?

- Az edzőtábor minden nyáron egy biztos pont. Ilyenkor sátorozunk valamelyik hazai kajak-kenu pálya mellett. Napi 2-3 edzést tartunk, de emellett jut idő a fürdésre, kikapcsolódásra is. Ide leginkább az igazolt versenyzőink jönnek velünk, hisz ez egy kemény munkával teli hét. Játékos, kirándulós, strandolós hetet is szoktunk tartani a gyerekek által csak Panoráma tábornak nevezett rendezvényünkön, de sajnos ez az idén elmaradt, helyette a Balaton partján töltöttünk egy Erzsébet tábori hetet és egy hétvégén Patincére eveztünk strandolni.

- Matematika- testnevelés szakos tanárként tanítasz a lábatlani iskolában. Ez végül is szerencsés dolog, hiszen jelenlegi és volt tanítványaid „vannak a kezed alatt”, ez nyilván az utánpótlásban is jelentős szerepet játszik.

- Az iskolában kicsit más oldalukról is megismerhetem a gyerekeket, de itt is a sportolásra, a mozgás szeretetére buzdítom őket. Persze tartottam már kajakos tesi órát és sárkányhajós osztálykirándulást is, hogy minél többüknek jöjjön meg a kedve a kajakozáshoz. Az utánpótlásunk szerencsére folyamatos, bemutató foglalkozásokkal, sportversenyekkel toborozzuk a gyerekeket.

- Képezted magad, hogy kajakedző lehess, vagy a lelkesség visz még mindig előre?

- Tulajdonképpen a saját gyerekeimnek köszönhetem, hogy most ezzel a sportággal foglalkozom. Ádám fiam kezdett el kajakozni és én, mint lelkes szülő vettem részt az egyesület életében. Később Máté is beállt a sorba, és úgy alakult, hogy szükség lett a segítségemre a foglalkozásokon. Ekkor még csak a testnevelő tanári tudásomat használtam fel, de szerettem volna többet tudni a kajak-kenuról, ezért beiratkoztam Ábrahám Attila olimpiai bajnok Akadémiájára, ahol 2012-ben edzői képesítést szereztem. Tavaly pályáztam a Kajak Kenu Szövetség utánpótlás edzői programjába, így idén már szövetségi Patrónus edzőként végzem a gyerekek felkészítését.

- Milyen eredményeket céloztatok meg, lehet-e még túlszárnyalni az eddig elért eredményeket?

- Nincs egy konkrét kitűzött cél. Minél több gyereket szeretnénk a partra csalogatni és megszerettetni velük a vízi sportokat. Nem az a fő, hogy mindenki élsportoló legyen, inkább olyan mozgásélmény biztosítása, ami akár felnőttként is megmarad, amit szívesen csinál az egészsége megőrzéséhez, vagy amit szívesen mutat meg a gyerekeinek. Ha eközben tehetségekre akadunk és sikerülne válogatott versenyzőt nevelnünk, az már tényleg igazi siker lenne.

- Mire vagy a legbüszkébb a lábatlani kajaksport terén végzett munkádat illetően?

- Tulajdonképpen így egyben az egész CSAPATRA, kivétel nélkül minden kicsi Sirályra. Örömmel tölt el, amikor látom, hogyan örülnek egymás sikerének, hogyan segítik egymást, hogy a szabadidejüket is együtt töltik, hogy bármilyen feladat van, abból kiveszik a részüket és örömüket lelik abban, hogy együtt sportolhatnak. Büszke vagyok rájuk!

Naszák István


[ 2015.10.06. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-