nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Sebességjelző berendezések oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Sebességjelző berendezések
Az egységes elvek szerint elhelyezett, egységes megjelenésű berendezések alkalmazhatóak a hatékony sebességcsökkentés érdekében.

Tájékoztató

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, mint a „Az országos főutak átkelési szakaszain a forgalom csillapítására, a gyalogosok védelmének növelésére, a járművek sebességének csökkentésére alkalmas beavatkozások társfinanszírozására” vonatkozó pályázat kiírója megalapozó szakmai vizsgálatot végeztetett sebességkijelző berendezések és sebességkorlátra figyelmeztető berendezések hazai szabványának elkészítéséhez.

A vizsgálat célja az volt, hogy egyrészt felmérje az egyes berendezéseknek a járművezetők sebességválasztására kifejtett hatását, másrészt meghatározza a készülékek legfontosabb paramétereit, amelyek alapján egységes elvek szerint elhelyezett, egységes megjelenésű berendezések alkalmazhatóak a hatékony sebességcsökkentés érdekében.

A vizsgálat során több gyártó, különböző paraméterekkel rendelkező készülékét vizsgálták a forgalomra gyakorolt hatás szempontjából és több – a közlekedésbiztonságot befolyásoló – tényezőt is figyelembe vettek. A teljes vizsgálati anyag a www.biztonsagkutato.hu/szakanyagok.htm weboldalon tekinthető meg.

A vizsgált két alaptípus:
•    Sebességkorlátozásra figyelmeztető berendezés (rövidítése: SFB)
•    Sebességkijelző berendezések (rövidítése: SKJ)
A két berendezés alapvető különbsége, hogy amíg az SFB berendezés egy KRESZ tábla megjelenítésével „utasít” az azon az útszakaszon érvényben lévő sebességhatár betartására, addig az SKJ berendezés „csak tájékoztat” az aktuális sebességről, felhívja a figyelmet a sebességhatár túllépésére.

A kiválasztott berendezés

A berendezések kiválasztására a Magyar Közút Kht 2008. február 7.-én témakollégiumot tartott, amelyen a jelenlevő szakértők – a mérési eredmények figyelembe vételével - az alábbi jelzésképű berendezést választották ki.

 

A megalapozó vizsgálat alapján megállapítható, hogy ez a berendezés képes a leghatékonyabb sebességcsökkentés kiváltására. Ezen felül a készülék képes időszakos sebességkorlátozás kijelzésére, valamint a forgalom meghatározó adatainak (forgalomnagyság, sebességértékek) gyűjtésére. Döntés született arról, hogy a továbbiakban állami forrásból az ilyen kialakítású eszközök telepítését támogatjuk.

A Sebességkorlátra figyelmeztető berendezés műszaki paraméterei a következők:

Alapfeladat:
A berendezésnek az útra megengedett sebességhatárt – KRESZ 30. sz. ábrájával – a megengedett sebességérték 10% + 3 km/h-ás, vagy annál nagyobb túllépése esetén kell kijeleznie. A kijelzőket úgy kell elhelyezni, méretezni és olyan távolságból aktiválni, hogy a megjelenő számokat legalább 3 másodpercen keresztül figyelemmel tudja kísérni a járművezető.
•    Jelzési kép, ha nincs forgalom, vagy gyorshajtó: sötét (semleges állapot)
•    Jelzési kép gyorshajtó esetén: folyamatosan világítson a „LASSÍTS” felirattal együtt, csak a sárga lámpa-pár villogjon.

Jelzési kép:
•    A 30, 40, 50 (60, 70) km/h-s sebességhatárok közül bármelyiket ki kell tudnia jelezni a készüléknek (az ÚT 2-1.127 ÚME C-033 ábrája szerint).
•    Számok vastagsága normál, kialakítása az ÚT 2-1.124:2001 ÚME szerint.
•    Ábraméret D=600-as, (a számérték betűmagassága 210 mm legyen). A „LASSÍTS” felirat normál betűtípussal betűmérete M=140 mm
•    Jelzési kép színösszeállítása: alap fekete, keret piros, felirat fehér.
•    A tábla négy sarkában sárga színű fényforrást kell elhelyezni (D min.-max.= 115-140mm), amelyek közül a bal illetve a jobb oldali pár felváltva világít. Oldalanként A villogás frekvenciája  nem lehet kevesebb 80/perc és nem lehet több, mint 120/perc értékeknél.
•    Berendezés tényleges befoglaló mérete minimum 700x850 mm, és maximum 800x950 mm közé essen (a sebességérzékelő eszköz ezen kívül is eshet).

Egyéb követelmények:
•    A berendezésnek az ÚT 2-1.153 ÚME, a sebességmérő eszköznek az ÚT 2-1.117 ÚME előírásainak kell megfelelnie.
•    Optikai követelmények MSZ-EN 12966-1 szerint: szín C1, fénysűrűség L1 (nyugati vagy keleti tájolású jelzőtábláknál lehet L2 vagy L3 is), fénysűrűség-arány R2, sugárszélesség B4.
•    A berendezés induktív hurokkal és mikrohullámú radarral egyaránt működtethető.
•    Sebességmérés pontossága ± 5%
•    Energia ellátás hálózati/akkumulátoros (napelemes).
•    Garanciális követelmény 3 év.
•    Védettség legalább IP 54
•    Érintésvédelmi követelmény a hatályos előírások szerint.
•    Az aktivált jelzési kép fényerejét sötétedés után automatikusan csökkenteni kell.
•    Adatgyűjtés: a berendezés legyen alkalmas min. 250 000 mért sebességérték eltárolására. A mérési pontosság 10 %-os hibaszázalékon belül legyen bizonylatolva. Az adatok kiolvasáshoz a bluetooth kapcsolatot és amennyiben szükséges szoftvert (legalább 2 példányban) kell biztosítani.


[ 2009.02.25. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-