nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Sebészek a fa tetején - famentés a Kálvárián oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Sebészek a fa tetején - famentés a Kálvárián

Sebészek a fa tetején


Amint az Nádasiné Balatoni Anna könyvében áll 1898-ban „a piszkei képviselő testület decemberi közgyűlésén a megdicsőült Erzsébet királyné emlékére, hogy kegyeletét némineműleg leróhassa, a Kálvária tetején 4 db hársfának a kiültetését egyhangúlag elhatározta és ezen fákat Erzsébet királyné emlékfa néven nevezte el.”
A négy fából mára két hárs maradt fenn. A közel 20 méter magas fák egyike jelentősen károsodott az eltelt évek során. A Kálvária domb nyugati részén álló fa több ága elszáradt és a törzse egy nagy repedés következtében szétvált, ami miatt egy ága letörött.
A fák megőrzése érdekében hosszas kutatás után a BAUMCHIRURGIE-Saller osztrák „fasebész” társaságot kértük fel. A Saller úr által alapított cég értékes öreg fák mentésével szerzett világhírnevet. Európán kívül Amerikában, és a világ számos országban parkokban mentik, gyógyítják a több száz éves történelmi emlékeket őrző fákat. Piszkén a munkálatok során a „fasebészek” a nyugati fa letörött ágát eltávolították, a kikorhadt részeket megtisztították és a szétvált törzset fém csavarokkal összefogatták. Mindkét fa száraz ágait eltávolították. A nyugati hárs koronaágai között teleszkópos rögzítő huzalokat helyeztek el, melyek csökkentik a széthasadt törzs terhelését. Ilyen volt: Ilyen lett:


A famentés célja, hogy településünk több mint száz évet megélt
hársfáit legalább további néhány évre megőrizzük.


[ 2006.05.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-