nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Slowfood - a minőséghez idő is kell oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Slowfood - a minőséghez idő is kell
Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy csak az idővel kell gazdálkodnunk, és megfeledkezünk magunkról, egészségünkről

Slowfood versa Fastfood - A minőséghez idő is kell

A mai kor háztartásainak csak egy része főz kisebb-nagyobb rendszerességgel. Jellemző trend a kész- és félkész ételek, a valamilyen tartósítási eljárással kezelt élelmiszerek fogyasztása. Aki nem félkész termékeket süt ki otthonában, az sok esetben gyors éttermekben, büfékben fogyasztja ebédjét. Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy csak az idővel kell gazdálkodnunk, és megfeledkezünk magunkról, egészségünkről, szeretteinkről, az életről.


HAGYOMÁNYOS KONYHA, SAJÁT RÉGIÓ
Ezt a kritikus helyzetet ismerte fel Carlo Petrini az 1980-as évek közepén Olaszországban, és létrehozta a gyorséttermek hegemóniája ellen fellépő Slow Food mozgalmat.
A Slow Food mozgalom célja, hogy egy ökorégión belül megőrizze a hagyományos konyhát, az ehhez kapcsolódó zöldségeket, háziállatokat és gazdálkodási módot. A mozgalomnak - melynek a csiga a jelképe - mára világszerte több mint 132 országban vannak hívei, 83.000 taggal. Minden helyi csoportnak van egy vezetője, aki helyi eseményeken keresztül segíti a helyi kézműveseket, gazdálkodókat. ízeket, s kóstoIókat, bemutatókat szervez különböző kiállításokon és a piacokon.

KENYÉR VAGY ANNAK LÁTSZÓ TERMÉK?
A fogyasztók szempontjából a mozgalom célja az, hogy az emberek ismerjék meg milyen veszélyeket rejtenek a gyorséttermek műanyag ételei, s informáltságuk következményeként egyre kevesebb gyors élelmiszert és egyre több fenntartható helyi ételt válasszanak. Úgy gondolom, hogy ez a mozgalom rólunk, tisztességes pékekről is szól, akik kenyeret készítünk, és nem ismeretlen származású és összetételű sütőipari terméknek látszó tárgyakat.
Bármilyen nehéznek tűnnek a harcos mindennapok, magunk, családunk és vállalkozásunk életben tartása a mi kezünkben van. A cél az lehetne, hogy összefogunk egy olyan élelmiszerláncot, melyben minden résztvevő tisztességes megélhetést biztosíthat magának.

CSALÁDI GAZDASÁGOK
Az apáról-fiúra szálló családi mezőgazdaságok az esetek többségében a fenntartható, megbízható, követhető, hosszú távon tisztességesen működni tudó vállalkozások. Ahol nem a minden áron megszerzendő profit a fő szempont, mint a most kialakulóban lévő nagy üzemi gazdaságoknál.

KISEBB ENERGIAFOGYASZTÁS, SZÁLLÍTÁS ÉS CSOMAGOLÁS
A nemzetközi Slow Food mozgalom igazolja, hogy ez a trend nem csak hazai magyar probléma, hanem világjelenség. A Slow Food mozgalom harcol a biogazdálkodás növeléséért és támogatásáért, a friss, helyben termelt élelmiszerek kínálatáért. Ez utóbbi kevesebb energiafogyasztással, szállítással és csomagolással jár és így kevesebb szemetet, kisebb szennyezést jelent a környezetben.

OTTHONI ÉTKEZÉS
A Slow Food mozgalom előtérbe helyezi az otthoni étkezést, hiszen a főzés nemcsak olcsóbb, hanem sokkal egészségesebb, mert tudjuk, hogy mit teszünk az ételbe. Fontos az is, hogy időt adjunk magunknak egy közös családi ebéd vagy vacsora keretében, s a tiszta étkek, a családi együttlét olyan kellemes örömérzést váltanak ki, ami sok erőt ad a további feladatok elvégzéséhez.

MAGYAR TERMÉK
A tőlünk nyugatra lévő országokban a vásárlók hétköznapi bevásárlásaik során is előnyben részesítik a hazai termékeket. Sajnos hazánkban még nem ilyen erős a magyar termékekhez való kötődés, de már egyre többen meglátják az igazi értéket, a hazait, a magyart. Bízzunk benne, hogy egyre többen vásárolnak majd helyi kézműves terméket. Sokan kérdezik, miért vegyem meg a magyar terméket, amikor a piacon van olcsóbb is? A válasz igen egyszerű: mert ez magyar embereknek, családoknak ad munkát, megélhetést, aki a jövedelmét szintén itt fogja elkölteni. Az sem lényegtelen, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre az értékes, fontos tápanyagok, valamint, hogy az egyes alapanyagok felhasználásánál ne keletkezzen felesleges környezetterhelés.

IDŐ KELL A MINŐSÉGHEZ

A minőséghez, a jó kenyérhez, a jó húshoz, a jó zöldséghez idő kell. A kovászos kenyér, a szerves trágyával támogatott zöldség, a nem tápszerezett csirke több időt vesz igénybe, mire az asztalunkra kerül, de sokkal egészségesebb és finomabb, mint gyors változatuk! A vásárlókkal pedig tudatosítani kell, hogy nem lehet minden időt megtakarítani, mert az a minőség és az egészség rovására megy!

Ollé Sándor, biopék

Pékmester | www.pekszovetseg.hu


[ 2012.11.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-