nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Sörédi nyaraltatás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Sörédi nyaraltatás
A 80-as évek elejétől nyaralnak fogyatékos gyermekek és fiatalok Székesfehérvár közelében, a Vértes hegység lábánál fekvő kis faluban
A 80-as évek elejétől nyaralnak fogyatékos gyermekek és fiatalok Székesfehérvár közelében, a Vértes hegység lábánál fekvő kis faluban, Söréden, a római katolikus plébánia épületében. Néhai dr. Kovács István budapesti lelkipásztor és gyermekorvos kezdeményezésére indult meg ez a karitatív munka. A nyár folyamán több turnusban érkeznek a nyaralók és a segítők.
Idén ketten mentünk a plébániáról. Az egy hetes tábornak minden évben van kerettörténete, amihez a programok kapcsolódnak. Ebben az évben kalózok voltunk. A gyermekek szobáit, az udvart és a közös étkezőt igazi kalózhajóvá varázsoltuk. Volt árbóckosár, hajókötél, zászló, kincsesláda, melyben még kincs is akadt. Az ajtókon, ablakokon varázslatos hajók díszelegtek.
A táborba 17 gyermek jött el, akik 9-17 évesek. Ismét jó volt megtapasztalni, hogy sokféle betegségük ellenére nagyon jó közösséget alkotnak, szépen tudnak együtt játszani és odafigyelnek egymásra. Van közöttük autista, Dawn szindrómás, vízfejű, kerekes székes.
A napi programok a következő rend szerint zajlanak: Az ébresztő után reggeli torna, majd reggeli következik. Ezután a templomba megyünk szentmisére. A gyerekek ministrálnak, felolvasnak, zenélnek. Gyakran még a mise végén is ott maradunk énekelni egy kicsit. A délelőtt további részét kézműveskedéssel töltjük: távcsövet, iránytűt, gyöngyékszereket, kalózkendőt, csákót készítettünk. Ebéd után rövid csendespihenő következett. A délutánok különbözőképp teltek. Egyik nap közös játék, másik nap kincskeresés volt, amelyen a szülők is részt vettek. Megrendeztük a „Kalóz születik” című műsort, melyen minden gyermek bemutathatta különleges produkcióját. A zsűri minden résztvevőt jutalomban részesített. A vacsora után fürdetés, majd zászlólevonás, mese és alvás következett.
Az utolsó nap különleges volt, Kislángra látogattunk. A falubeliek mindig szívesen fogadnak, gulyáslevessel, palacsintával, jó kedvvel várnak minket. A játékokat és a lovaskocsizást a gyerekek és a segítők egyaránt élvezik. A bátrabbak a lóra is felülhetnek.
Az utolsó nap énekkel búcsúztatjuk a gyerekeket és egymást is. Az egyik kislány szavaival élve „azért jó ez a tábor, mert itt minden kérdésünkre választ kapunk”.
Tóth Bertalan


[ 2011.08.04. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-