nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Szántó József interjú oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Szántó József interjú
A 141 éve épített lábatlani cementgyárból utazik majd a szeptember végi fővárosi találkozóra Szántó József termelési koordinátor.

Az ükapa első nehéz zsákja

Családi napra készül a Holcim-cég. A 141 éve épített lábatlani cementgyárból utazik majd a szeptember végi fővárosi találkozóra Szántó József termelési koordinátor. Ükapja, dédapja, nagypapája és szülei cementes emlékeivel is.

Lábatlan. Szántó József apai ükapja a Duna menti lábatlani gyárban készített első zsák cement gyártásának is közreműködője volt. Nem ma történt, egészen 1868-ig kell visszalapozni a naptárakban a hazai ipartörténet jelentős eseményének dátumáig. - Ükapám fogatosként dolgozott. A dédapám és testvére szintén lovasfogatos volt. A követ szállították az üzembe. Életük valamennyi munkás évét a gyárban töltötték. Nagyapám időszakosan dolgozott itt segédmunkásként az 1930-as években. Édesapám, Kéhner József 1939-től volt cementgyári dolgozó. Először fizikai munkásként kereste a kenyérre valót, majd fokozatosan képezte magát. Végigjárta a ranglétrát, a cementgyártás szinte összes területén dolgozott.

Ez akkoriban a legtöbb munkásra igaz volt. Közben Szántóra magyarosította a nevét. 1980-ban osztályvezetőként ment nyugdíjba - végez kérésünkre gyorsan az izgalmas történelemóra egyik fejezetével a termelési kordinátor. - Úgy hallottam, édesanyja is dolgozott a cementgyárban. - Így igaz. Sőt anyai nagyapám is.

Diósi András 1926-tól mészégetőként, 1960-ban történő nyugdíjazásakor mészüzemvezetőként dolgozott. Édesanyám 1945-től harmincnyolc éven át volt a gyár dolgozója pénzügyi vonalon. Sokan ismerték csoportvezetőként. - Ilyen családi háttérrel nem csoda, hogy ön is itt dolgozik. - Miután szilikát-vegyipari gépész üzemmérnökként végeztem Pécsett, ez lett az első munkahelyem. Remélem, a cégtől mehetek nyugdíjba. Pályafutásomat technológusként kezdtem, majd végigjártam a cementgyártás technológiai sorának minden lépését.

A műszaki egyetem vegyészmérnöki karán szerzett környezetvédelmi diplomámat 1988-tól cementüzem-vezetőként jól tudtam hasznosítani, most termelési koordinátor a beosztásom. Feleségem, aki szintén szilikát-vegyipari gépész üzemmérnökként végzett, tizenhat éven át dolgozott a gyárban.

- Lesz folytatója a gyári dinasztiának?

- Gyermekeink más utat választottak, Budapesten élnek, dolgoznak. Zsuzsanna közgazdászkénk banki szakember, Tamás informatikus.

- A gyárban töltött harminckét év alatt melyek voltak a legfontosabb üzemi változások?

- Folyamatosan vívunk élet-halál harcot a gyár életben maradásáért. Említhetem, hogy a korábbi öt helyett, ma már csak két kemence működik.Optimalizálás után gazdasági mutatóik közelebb kerültek a korszerű nedves technológiájú cementgyárakéhoz. De leginkább azt szeretném kiemelni, hogy a Holcim cég érkezése óta a környezetvédelemben hatalmasat léptünk előre.

- Milyen cementes elképzelései vannak a következőre évekre?

- Egy modern, száraz technológiájú üzemben szeretnék dolgozni. Ennek időpontja talán nincs is nagyon messze, a szomszédos Nyergesújfalun épülhet meg egy korszerű új cementgyár. Szükség van rá, hiszen a lábatlani technológia napjainkra elavult. A gazdasági élet megélénkülése után több cementre lesz szükség. Az építőanyagipar jelenlétét szeretnénk az elkövetkezendő időszakban megőrizni ebben a térségben.

Fenyvesi Károly


[ 2009.09.11. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-