nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Szent István -búcsú oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Szent István -búcsú
Az idén 75 esztendős templom búcsújára szépen megteltek a padok imádkozó, ünneplő emberekkel.

Kedves Olvasók!

Kicsiny templomunk szerényen bújik meg a Dózsa György út kanyarulatában. Az idén 75 esztendős templom búcsújára szépen megteltek a padok imádkozó, ünneplő emberekkel. A Szentmisén elmélkedhettünk első Szent Királyunk személyéről.

Az első kérdés, hogy miért nevezzük őt 'szentnek'? Hallgatva a kerekasztal beszélgetéseket, sokan megkérdőjelezik az ő 'szent' mivoltát, és életével, politikájával kapcsolatban kritikákat fogalmaznak meg.

Valóban, nem volt tökéletes, és biztos, hogy többmindent másként láthatott élete vége felé, mint uralkodása kezdetén. Mégis Szent, mert törekedett az Istennel és az embertársakkal való bensőséges kapcsolatra, és hűséges maradt élete végéig. Nem azért avatnak valakit szentté, mert mindenben tökéletes volt, mert nem követett el hibát, hanem azért, mert küzdött és küzdelme sikeres volt. Egy bajnoknak sem az edzésre fordított idejét, erőfeszítéseit nézik, hanem azt, miként teljesít a versenyen, vagyis végeredményt.

Hűséges maradt minden a nehézség ellenére. Ezeket a nehézségeket mi is átélhetjük. A múlt vasárnapi evangélium üzenete alapján, miként ő, mi is ellentétbe kerülhetünk a családunkkal, barátainkkal a hitünk, meggyőződésünk miatt. Miközben sem hitünket, sem családunkat nem tagadhatjuk meg, hűeknek kell lennünk hitünkhöz.

Mi is kerülhetünk kilátástalan helyzetbe, mint Szent István, amikor elvesztette az örökségének továbbvitelére kiszemelt fiát, Szent Imrét, de nem eshetünk kétségbe. Itt a keresztény ember egyik erőforrása: bízik Isten kegyelmében, abban, hogy Ő a végén mindent a javunkra fordít.

Azt is meg kell kérdeznünk, mi lett volna az Országgal kereszténység nélkül. Hiszen ma is vannak, sőt, többségben vannak azok a népek, akik Krisztus nélkül rendezték be életüket.
A közlekedésből vett példa mutatja, hogy ami működhet rövidebb távon és egy-egy ember esetében, az nem működőképes hosszútávon és sokak körében. Ha egy-egy ember a közlekedési szabályokat mellőzve, túllépve a sebességet, elfeledve az elsőbbségadás szabályait, figyelmetlenül közlekedik, célbaérhet egy-egy alkalommal. De ha rendszeresen így tesz, vagy ha sokan tesznek így, annak súlyos következményei lehetnek.
Kétségtelen, a kereszténység történelme nemcsak a szentek élete, hanem a gyarló emberek bűnei is ott vannak, de az irány jó és kívánatos. Mindazok az értékek, amelyek ma élhetőbbé teszik mindennapjainkat, és amelyek megmenthetik az emberiséget, Krisztus tanításából származnak. Ilyen értékek a szolidaritás, az irgalmasság, a megbocsátás. Ezek nélkül hosszú távon nem működhet a világ.

Mindegyikről sokat kellene szólni. Nézzük a szolidartást. Ha nem karoljuk fel a szegényebb embereket és országokat, mondván, nem a mi dolgunk, akkor a felgyüllemlő feszültségek robbanáshoz fognak vezetni. Soha nem látott vándorlás indul napjainkban a vízhiányos és terméketlen területekről az élhetőbb klímájú és termékeny területekre. Nincs jogunk azt mondani: ti ne szaporodjatok, legyetek kevesen, maradjatok otthon, és hiába is mondanánk, a többség győz. Ha bezárkózunk nyugati, kényelmes világunkba, akkor a gondok csak nőnek és elpusztul a ma ismert világ.

De gondolhatunk a megbocsátásra is. Sok történelmi bűnért kell bocsánatot kérni, és sokat kell megbocsátani. Ezek is feszültséget gerjesztenek. Az örmény népírtásért vagy az Ukránok ellen elkövetett holodomor-ért is bocsánatot kellene már végre kérni, és ennek nyomán meg kellene bocsátani.

Szent István hosszú távon gondolkodott. A hosszú távú gondolkodáshoz tartozik, hogy intézményeket hozott létre. Az intézmény, minden hibája és személytelensége ellenére a hosszútávú gondoskodás eszköze. A szerzetesek megtelepítése, az egyházmegyék és a tíz falunként építtetett templom is erre utal. Nem pillanatnyi lelkesedésre, hanem hosszú távra gondolkodott, gondoskodott népéről.

Az új kenyér kapcsán két dolgot kell átgondolnunk. Az egyik a dolgok, ajándékok megbecsülése. A kenyér mindig is kiemelt tisztelet tárgya volt népünk körében. Jelképe mindannak, amit kapunk. Ma, a globális túlfogyasztás ( a rendelkezésre álló víz-, energia-, földtermőerő és egyéb erőforrások újratermelődéséhez képest mindent elfogyasztottunk, fogynak a vésztartalékok ) napján, amikor az emberiség elkezdi felélni a jövő évre való erőforrásait, el kell gondolkodnunk, mennyire becsüljük meg azt, amit eleink építettek, gyűjtöttek, őriztek nekünk. Tovább tudjuk-e adni a következő nemzedékeknek?
A másik kérdés az éhség. Mire vágyunk? Szomorú tapasztalat, hogy a gyerekeknek nem ízlik a gyümölcs, a tej, a természetes ízek nem elég édesek és jók, annyira tönkre ment az ízlelő képességük a sok adalékanyagtól. Ugyanez vonatkozik a szellemi dolgokra is. Az igazán értékes dolgok már nem elég érdekesek, inkább a könnyen fogyasztható, tartalom nélküli dolgok kötik le figyelmünket. A mindennapi kenyér mellett a tiszta dolgok utáni éhséget és szomjúságot és kérnünk kell.

Ezekkel a gondolatokkal áldottam meg az új kenyereket, melyeket a Szentmise után hálás lélekkel fogyasztottunk.

A Szentmise végén a Polgármester úrral megkoszorúztuk Szent István szobrát, és a hívekkel a fehér asztal mellett örültünk, remélve, hogy a következő évtizedekben sem halványul el nagy Királyunk alakja és példája, aki Isten segítségével tudott a nehézségeken is úrrá lenni és népéért küzdeni.

Tisztelettel:
Tóth Bertalan plébános, Süttő, Piszke és Lábatlan szolgálatában

Távbeszélő/távmásolat: +36 33 474 389, villámlevél: szentlipot@gmail.com
Plébániáink Naplója: http://szentlipot.blogspot.com
Plébániáink naptára: http://www.google.com/calendar/embed?src=szentlipot%40gmail.com&ctz=Europe/Budapest

[ 2013.08.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-