nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Szépséges kertek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Szépséges kertek
Találkozzunk Lábatlanon 2008. augusztus 29-én! - Beszámoló a Helytörténeti Kerekasztal legújabb találkozójáról.

Állunk az iskola kovácsoltvas kapuja előtt, gyülekezünk és meséljük egymásnak, ki milyen konferencián járt, milyen volt az országos találkozó, ki mit látott jó ötletet – mert a helytörténeti kerekasztal tagjai a 4. évadot kezdik. A program része a két megújult kert a Bodrogai, (Tulassay - Sziklay?, kinek miként ismert a neve) és a Gerenday arborétum látogatása. Elsétálunk az első kerthez, ahol vendéglátónk ránk bízza a felfedezést. Lelkesen fotózzuk a tavacskákat, a fal játékosan hullámzó faragott köveit, megsimítjuk a hatalmas fatörzseket, felmászunk a várromra, hogy körbenézzünk a Dunát keresve. Mindenütt borostyán, szépen kialakított sétautak, csobogó patakocskák. Majd a szellős nyári lakban 2 cica és egy izgő-mozgó puli társaságában beszélgetünk az új év lehetőségeiről. Megtervezzük az első kirándulást, ahol csolnoki vezetőnk Wagenhoffer Vilmos, esztergomi helytörténész lesz. Kézről-kézre jár a kert megújítójának készült album, amit Fecske András író és Nádasiné Balatoni Anna szerkesztett össze. A pauszpapírra nyomtatott szép kőfaragványok, a gazdag barna-fehér képanyag jó kiegészítője a kerttörténetnek. Jó, hogy ez a míves könyv megjelenhetett városunk támogatásával!

A Gerenday arborétumban, amely körbeveszi a felújított kúriát, megint új csodát mutathattunk vendégeinknek, hiszen ez a kert mindenkié. Van itt is sétaút, esőbeálló, kis aranyhalas tavacska, szép örökzöld fák, virágzó bokrok, a szabadtéri színpad, amely sok programnak ad helyet (városi napok, reneszánsz fesztivál, blues találkozó ….).
A tanácsteremben a Gerenday család vesz bennünket körül, hiszen a falakon portréik, a nyitott emlékszoba ajtaján át Toto szobrára látni. Temetői fejfák, régészeti leletek, iskolatörténeti kutatás, néprajzi hagyományok, örökségvédő tábor diákokkal… mesélnek legújabb munkáikról Esztergom, Ács, Nyergesújfalu és a helyi helytörténészek. Fotókat nézünk és cserélünk (a karvai júniusi látogatás képeit), régi kiadványokat – végigolvasom az újságíró Lukácsy András könyvének egy részletét, amely Gerenday Béláról szól, megnézhetünk egy fénymásolatot a Sziklay fiú hajdani bizonyítványból a XIX. századból. Színes fénymásolatot látunk 1884-ből Lábatlanról. A rajzot Rádl János készítette a Duna túlpartján ülve, és még a házak és a foglalkozások is jól láthatóak – itt a kőfaragó üzem márványtömbjei, amott fatelep, és lám, a hatalmas pincénél fahordók, és a kikötőben zászlódíszes hajó.
Jó az első talákozás nyár után, új taggal is bővültünk, sok lehetőség van előttünk, érdekes dolgokat mutathattunk, a társaság aktív – kell ennél jobb kezdés?
Óvári Zsuzsanna

[ 2008.09.15. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-