nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Szigorodnak az építési szabályok oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Szigorodnak az építési szabályok
Szigorodnak az építési szabályok hazánkban, miután áprilistól az egész Unióra érvényes, egységes szabályrendszert vezetnek be.

Az új szabályozás szerint az épületeket sokkal hosszabb időre kell tervezi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több betonacélt kell beépíteni, illetve sűrűbb megtámasztásokat és megerősítéseket kell alkalmazni. Ez a költségekben is jelentkezik majd, így 20-25 százalékkal drágulhat a szerkezetépítés.

Valószínűleg szigorodnak majd az építési szabályok, éppen az esetleges újabb földrengések miatt. Módosul a szabályozás Magyarországon is, csakúgy, mint az egész Unióban, mert április elsejétől egységes szabályrendszert vezetnek be.

Magyarországon évente átlagosan 4-5 olyan földrengés fordul elő, mely a lakosság számára is érezhető. Nagyobb épületkárokat okozó rengések 15-20 évenként vannak, míg erős, igen jelentős károkat is okozó, 5,5 és 6 közötti magnitúdójú rengés negyven-ötvenéves időtartamban történik. Legutóbb az elmúlt év november 25-én Berhida-Peremarton térségében volt egy hármas erősségű talajmozgás, melyet a lakosság is érzett. Nagy volt az ijedtség, hiszen Berhidán 1985-ben egy 4,9-es erősségű rengést mértek, ami már igen jelentős anyagi károkat is okozott. Felkészülni tehát nálunk is kell - mondja Rezsnyák Péter építészmérnök. Ezt mutatja az új szabályozás is, ami április elsején fog életbe lépni, noha már több mint 10 éve létező dologról van szó, ami kifejezetten felhívja Magyarországon a figyelmet és előírja a gyakorlott statikusoknak a földrengésre való méretezést.

Az új szabvány lényegesen erősebb földrengést feltételez, talán nagyobb gyakorisággal is, mint az eddigi, továbbá az épületeket sokkal hosszabb időre kell tervezi. Azzal gondolkozik, hogy egy családi háznak legalább 120 évig állnia kell. Ez megosztja a szakmát, mert a statikusok azt mondják, hogy talán kicsit túlzás amit be akarnak vezetni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több betonacélt, magasabb minőségű betont kell beépíteni, sűrűbb megtámasztásokat és megerősítéseket kell alkalmazni. Ez persze a költségekben is jelentkezik, 20-25 százalékkal drágul a szerkezetépítés – mondja a szakember.

Az európai harmonizált szabályokat tartalmazó ún. eurokódot várhatóan áprilistól vezetik be. Az ez után tervezett épületeket eszerint kell méretezni, de egy felújításnál is előfordulhat, hogy ez alapján inkább az épület lebontását javasolják majd - mondja a szakember.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2010.01.25. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek