nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Szigorodó szlovák KRESZ oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Szigorodó szlovák KRESZ
A változások 2009 februárjától lépnek életbe, amelynek értelmében a szabálysértők lényegesen magasabb bírsággal kell, hogy számoljanak, mint korábban.

Szigorodik a KRESZ Szlovákiában

Szlovákiában új közúti közlekedési törvényt fogadott el a Szlovák Nemzeti Tanács. A változások 2009 februárjától lépnek életbe, amelynek értelmében a szabálysértők lényegesen magasabb bírsággal kell, hogy számoljanak, mint korábban.

A változások között említhető a téligumival kapcsolatos szigorítások, a fényszórók használata, amelyet egész évben, nappal is kötelező lesz feloltani, a sebesség korlátozás, lakott területen az eddigi hatvan kilométeres sebesség helyett csak ötvennel lehet haladni, a kerékpárosoknak pedig a védősisak használata lesz kötelező.

A Szlovák Nemzeti Tanács (parlament) elfogadta az új közúti közlekedési törvényt. Az elfogadott változtatások értelmében 2009 februárjától lakott területen az eddigi hatvan kilométeres sebesség helyett csak ötvennel haladhatunk, egész évben nappal is kötelező lesz a fényszórók használata, s lényegesen magasabb bírságokra számíthatnak a szabálysértők.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy a jelenlegi 60-ról 50 km/órára csökken a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül nem változik a sebességkorlátozás, marad a 90 km/óra, az autópályákon 130 km/óra, de mód lesz arra, hogy helyenként közlekedési táblával engedélyezzenek ennél nagyobb sebességet is. Az autóbuszok, teherautók, kamionok maximális sebessége 100 km/óra lesz. Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon ezentúl csak legalább 80 km/órával lehet haladni. Eddig a megengedett minimális sebesség 50 km/óra volt. Kamionok nem előzhetnek az autópályán, hétvégeken és ünnepnapokon pedig korlátozzák a teherforgalmat. Újdonság az is, hogy egész évben napközben is használni kell az autósoknak a tompított fényszórókat, nem csupán október 15-étől március 15-éig. A téli gumik használata csak abban az esetben kötelező, ha az úttestet összefüggő hóréteg vagy jég borítja. Ez tehát azt jelenti, hogy ugyan nem tették kötelezővé az ilyen gumiabroncsok felszerelését, de ha leesik a hó, tilos lesz nyári gumikkal közlekedni. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha ezek után a sofőr csúszós úton balesetet okoz, a biztosítók vizsgálni fogják, hogy volt-e téli gumi a kocsiján vagy nem. Az autóbuszoknak, teherautóknak, kamionoknak a hideg hónapokban kötelező a téli abroncsok használta.

A sofőröknek rendkívül szigorú bírságokra kell számítaniuk. Ha valaki visszautasítja a szondát, 300 eurótól (9037 korona) 1300 euróig (39 163 korona) terjedő bírságra számíthat. Ittas vezetésért 200-1500 euró (6025-36 151 korona) büntetés jár, gyorshajtásért 150-800 euró (4519-24 100 korona) a szankció. A jelenlegi két év helyett öt évre is bevonhatják azoknak a jogosítványát, akik gyakran sértik meg a szabályokat. Vezetés közben csak fejhallgató berendezés használatával lehet telefonálni, a tilalom megszegéséért magas büntetés jár. Tilos bármilyen más tevékenységet folytatni, ami nem függ össze a gépjármű vezetésével, viszont a törvény nem tiltja az evést, ivást és a dohányzást a volán mögött.
Védősisak használata is kötelező lesz a kerékpárosoknak - a felnőtteknek csak lakott területen kívül, gyermekeknek 15 éves korig viszont lakott területen is. Településen kívül biciklivel közlekedők kötelesek fényvisszaverő mellényt magukra ölteni.

Újdonság az is, hogy ha a sofőr nem tudja kifizetni a helyszíni bírságot, elkobozzák a jogosítványát és csak a tartozás kifizetése után kapja vissza. Erre az időre ideiglenes, 15 napig érvényes engedélyt kap a vezetésre, amely csak Szlovákia területén érvényes. A Belügyminisztérium ugyan szigorú büntetéseket vezet be, de akik nem tudják kifizetni, közmunkával le is dolgozhatják. Az „órabér" 3 euró, ennyit vonnak le a büntetéséből - 100 eurós büntetés esetén tehát valamivel több mint 33 órát kell ledolgozni (csak szlovák állampolgárokra vonatkozik).

Továbbra is lesz rá lehetőség, hogy a baleset résztvevői egymás között, megegyezéssel tisztázzák az ügyet. A rendőrséget csak akkor kell a helyszínre hívni, ha a baleset során valaki megsérül vagy meghal, illetve ha a keletkezett kár túllépi a 120 ezer koronát (körülbelül 4000 €). (2008.12.09.)

Tájékoztatjuk állampolgárainkat, hogy magyar nyelven is elérhető www.holidayinfo.sk honlap, amely aktuális információkat tartalmaz a szlovákiai síparadicsomok szolgáltatásairól, az általános hóhelyzetről, a sífelvonók üzemeléséről, a lesikló pályák állapotáról, valamint az időjárás alakulásáról.

A jelenleg hatályos közúti közlekedésről szóló törvényt 1996-ban fogadták el, azóta 27 alkalommal módosították. A kormány 2008 április 23-i ülésén elfogadta a jogszabály teljes módosítását. A parlament május ülése hivatott jóváhagyni az előterjesztést, amely 2008 őszétől lép hatályba.

Érdemes már a nyári kirándulások alkalmával megismerni és betartani az új szabályokat (bővebben lásd a GYIK menüpont alatt). 2007 június 1-jétől kötelező a biztonsági gyermekülések használata a gépkocsikban. Az előírás a 150 cm-nél alacsonyabb gyermekekre vonatkozik. Nem kell pótülés a hátul ülő harmadik gyermeknek, ha már elmúlt három éves és biztonsági övet használ. Az előírás megsértői 2.000 Sk bírság (kb. 15.000 Ft) kiszabásával számolhatnak.


Forrás: ORFK Szóvivői Iroda - police.hu/Külügyminisztérium


[ 2009.01.22. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-