nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Szupererős a forint oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Szupererős a forint
235 Ft közelébe csökkent az euró ára

Folytatódik a forint drasztikus erősödése, szerda délután már 235 forint közelébe csökkent az euró ára. Fényesen igazolva láthatja döntését a monetáris tanács: bár hétfőn meglepték a piacot azzal, hogy a várt, az államkötvények hozamába már be is árazott kamatemelés elmaradt, a piac átállt, a forint erősödik, a hozamok csökkenek.

Nem vesztett hitelességéből a jegybank, a forintárfolyam és az állampapírok hozamgörbéjének elmúlt napok beli alakulása (csökkenése) is azt mutatja, hogy a piac elfogadta: (az erősebb forintnak is köszönhetően) a 2009 végi inflációs cél bár bizonytalan, akár a jelenlegi kamatszint mellett, vagy később, egy kisebb emeléssel, a mostani kivárással is elérhető lehet. Az Indexnek nyilatkozó elemzők szerint ha hibát keresünk, az maximum az lehet, hogy a monetáris tanács tagjainak a hétfői döntést megelőző megszólalásai a májusi, újra emelkedést mutató inflációs adat után, fűtötték a kamatemelési várakozásokat.

A forint komolyabb gyengülésére nem számítanak a szakértők, hosszabb távon pedig további erősödésre van kilátás.

A forint a múlt hét végén törte át az egykori, februárban eltörölt sáv erős szélét, az euró ára becsúszott 240 egység alá [1]. A hétfői kamatdöntés előtt már a 238-as szinten mozgott a kurzus, majd a kamatdöntés váratlan elmaradása nyomán gyors gyengülés után újra 240 fölé kúszott az árfolyam. Hétfő este és kedden már újra erősödött a forint, a mai, szerdai reggelt 238 alatt kezdte az árfolyam. A délelőtti kisebbet délután ugrásszerű erősödés követte, négy óra után már 235 forint közelébe süllyedt az euró ára. A dollár ezzel párhuzamosan 151 forintra gyengült.

Meglepő a forinterősödés amiatt, hogy a Fed-kamatdöntés napján ilyen intenzív árfolyammozgás következik be, inkább oldalazó mozgásra lehetett volna számítani - jegyezte meg a Portfolio.hu-nak Örvös Mihály. A Commerzbank devizakereskedője hozzátette, hogy a 238-as szint áttörése volt a katalizátor a forint ugrásának, de nem pontosan látni, hogy milyen csatornákon keresztül izmosodik a magyar fizetőeszköz.

Egyértelmű meglepetéssel fogadták a pénzpiacokon hétfőn a monetáris tanács döntését [2]: miután májusban nőtt az infláció, ráadásul a tanácstagok előzetesen a várható szigorításról nyilatkoztak, mindenki a 8,5 százalékos szint emelésére számított. A tankönyv szerint is emelnie kellett volna a jegybanknak, az egyértelmű piaci várakozásokkal való szembemenetel következménye a legtöbbször a hozamok további emelkedése, a deviza gyengülése – mondta az Indexnek Barcza György. A K&H vezető elemzője szerint most azonban a jegybanknak áll a zászló: a döntés üzenete a piac számára az, hogy "túlspiráztátok a dolgot, nem is kell akkora kamat, és a piac most azt mondja, tényleg, igazuk van".

A döntés indokolható, és el is érte a célját – mondta az Indexnek Dunai Gábor, az OTP elemzője is. Szerinte a piacon már túlzottak voltak a kamatemelési várakozások, további több lépést áraztak az állampapírpiaci hozamokban, és a jegybank ezt a folyamatot joggal akarta megfogni. Szerinte a monetáris döntésében bár szerepet játszhatott az elmúlt hetek-hónapok forinterősödése, de ez nem lehetett meghatározó: a sáveltörlés nyomán a forinterősödésére számítani lehetett, és továbbra is számítani lehet. Márpedig egy 235 forintos euróárfolyam már jelentősen mérsékli az inflációt, az OTP számításai szerint ha nem változnak a körülmények, nem lesz újabb olaj- vagy élelmiszerársokk, 2009-re elérhető lehet a 3-assal kezdődő éves átlagos inflációs mutató.

Dunai Gábor szerint a forinterősödés egyik oka az, hogy megkezdődött az a reálfelértékelődés, mely a régiós vetélytársainkat már korábban jellemezte: a szlovák és a cseh korona, de a lengyel zloty is évente 5 százalék körüli mértékben erősödött. Ebből a folyamatból a forint eddig kimaradt, a reálkonvergencia az infláción keresztül jelent meg. A forint erejének biztos támaszt nyújt ugyanakkor az immáron évente GDP 4-5 százalékát elérő új folyósítású devizahitel-állomány. Az elemző nem számít gyengülésre, emlékeztetett: ha az elmúlt négy hónapot nézzük, a sáveltörlés óta, akkor mindig voltak olyan pillanatok, amikor arra lehetett volna számítani, hogy elkezd gyengülni a forint. Az olajár emelkedett, a kockázatvállalási hajlandóság ingadozott a nemzetközi piacokon, eközben a fejlett országokban erősödtek a kamatemelési várakozások (ami a magyar hozamelőnyt csökkenti), ráadásul volt egy kormányválság is: a forint azonban nem gyengült, sőt, erősödött. Ez Dunai Gábor szerint azt mutatja, hogy a jelenlegi árfolyam megalapozott, és hosszabb távon, a reálkonvergencia folytatódásával további erődösére van kilátás.

Fair értéknek tartja a 235-ös árfolyamot Barcza György is, aki szerint bár annak is van esélye, hogy kialakul egy hisztérikus forintvásárlási roham (ami tovább erősítené a forintot), de alapvetően most már stabilabb forintra lehet számítani.

Jöhet még kamatemelés, de csökkent az esélye – véli a K&H vezető elemzője, aki szerint most a piac arra is vár, hogy ezt az MNB is kimondja valamilyen formában. Értékelése szerint az MNB összességében jól járt el, bár Bebesy Dániellel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzserével együtt úgy látják, a hétfői döntést megelőző jegybanki kommunikáció erősített a kamatemelési várakozásokat.

Bebesy szerint sincs szó arró, hogy a kamatemelési ciklus befejeződött volna, a jegybank most vár, és megnézi, mi történik: a portfoliómenedzser szerint ez helyes döntés volt, ugyanis az elmúlt hónapok emelése nyomán az volt megfigyelhető, hogy a piacon minden emelés csak további újabb emelési várakozásokat indított el. Hűteni kellett a kedélyeket, és a monetáris tanács megtette ezt – értékelt Bebesy, aki szerint nem lehet hitelességvesztésről beszélni a döntés nyomán.

Forrás: www.index.hu


[ 2008.06.26. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-