nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / TÁJÉKOZTATÓ oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
TÁJÉKOZTATÓ
Lakossági tájékoztató az árvíznél illetve a belvíznél alkalmazott homokzsákokról és a felhasznált homokról valamint fertőtlenítési eljárásokról

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat lakossági tájékoztatója az árvíznél illetve a belvíznél alkalmazott homokzsákokról és a felhasznált homokról - 2013. április 3.
1. A vízzel nem érintkezett, száraz homokzsákokkal és homokkal kapcsolatos teendők:
A homokzsákokból a homokot lehetőleg vízzel nem átázott, száraz talajra ürítsük ki. A zsákokat szintén száraz területen gyűjtsük össze. Az így összegyűjtött száraz homok építkezéshez felhasználható.
Gyermekjátszóterekhez, homokozókhoz, vagy egyéb területekhez a homokot felhasználni TILOS!
A kiürített, száraz homokzsákok hulladékgyűjtésre, építkezési törmelék gyűjtésére illetve hasonló célokra használhatók fel. Élelmiszerek (burgonya, zöldségek, alma stb.) gyűjtésére, tárolására a kiürített zsákokat felhasználni TILOS!
2. A vízzel érintkezett, átázott homokzsákokkal és homokkal kapcsolatos teendők:
Az átázott homokzsákok illetve ezek tartalma fertőzési veszélyt jelentenek, ezért sem a kiürített zsákok, sem a kiürített homok közvetlenül NEM HASZNÁLHATÓ FEL!
A homokot erre a célra kijelölt helyen kell gyűjteni és csak teljes kiszáradás után lehet építkezéshez felhasználni. Játszótereken, homokozókban, egyéb olyan helyen, ahol a homok közvetlenül emberi bőrfelülettel érintkezik, a fertőzöttnek minősülő homokot alkalmazni TILOS!
A kiürített homokzsákokat élelmiszerek (burgonya, zöldségek, alma stb.) gyűjtésére, tárolására felhasználni TILOS!
A kiszárított homokzsák hulladékok, építési törmelékek gyűjtésére, tárolására alkalmazható.
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

TÁJÉKOZTATÓ Fertőtlenítési eljárásokról
Használatos anyagok:

• Klórmész
• Oltott mész
• Háztartási Hypo (4 %-os klórtartalom)
• Nátriumhypoklorit-90 (9 %-os klórtartalom)

A fertőtlenítéshez törzsoldatok készítése:

Klórmészből:
0,5 kg klórmész +2 liter víz = 2,5 liter 20%-os klórmész oldat
2,5 liter 20%-os klórmész oldat + 2,5 liter víz = 5 liter 10%-os klórmész oldat
Behatási idő 6 óra (ezen belül felhasználandó)

Háztartási Hypoból:
6 dl háztartási Hypo + 9,4 liter víz = 10 liter 6%-os oldat. Behatási idő 24 óra.

Oltott mészből:
Egy rész oltott mészhez három rész víz adásával 20 %-os mésztej készíthető.
Behatási idő 6 óra

Nátriumhypoklorit-90
10 liter vízhez 2 dl Nátriumhypoklorit-90 = 2 %-os oldat. Behatási idő 24 óra.

Kézfertőtlenítés:

Higiénés kézfertőtlenítést kell végezni minden olyan esetben amikor a kéz/alkar bőre szennyeződött, illetve szennyeződhetett.

Ajánlott készítmények a közforgalomban is kapható fertőtlenítő hatású folyékony szappanok, Clarasept, Innosept, Ultra Sol…..stb…

A higiénés kézfertőtlenítés végrehajtása: Az adagolóból kijuttatott készítménnyel a kezeket és az alkart 30 másodpercen át bedörzsöljük, majd ezt követően a bőr felületét folyó vízzel leöblítjük.

Kézfertőtlenítéshez használható Neomagnol tabletta is, a fertőtlenítő oldat készítése: vízben literenként két tabletta Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható!

Talajfertőtlenítés:

A mezőgazdasági művelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl. udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött.

1) Átitatással: parkok, közlekedő utak, iskolák udvara, intézmények udvara esetében javasolt.

Kivitelezés: a fertőzött talaj felületét 10 cm mélyen 10%-os klórmész oldattal átitatni, vagy 20 %-os mésztejjel belocsolni oly módon, hogy a talaj 1 m2 -ére 5 liter fertőtlenítő oldat jusson. Nagyobb talajfelszín esetén célszerű locsolókocsival kijuttatni az oldatot. Ezt követően a talaj felszíne átforgatandó; majd a fertőtlenítőszeres kezelés megismétlendő.
Szilárd felületek esetében a kezelés száradás után megismétlendő.
Iskolák udvara, intézmények udvara esetében 6 %-os háztartási Hypoból készült oldat használata javasolt.

2) Beszórással: gazdasági udvarok, szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítéséhez ajánlott. Közlekedő utak esetében a kiporzódás miatt nem.

Kivitelezés: 1 m 2 felületre 1 kg klórmész kiszórása.

3) A füves közterületrészeken a lemosás után rendszeres, folyamatos fűnyírás végzése javasolt.

Házak mentesítése:

A fertőtlenítés végrehajtása abban az esetben lehetséges, ha a helyiségek falazata és padozata iszaptól, egyéb szennyező anyagtól megtisztított.

Kivitelezés:
1.) A mosható felületeken 2 %-os Nátriumhypoklorit-90-es oldattal, vagy 6%-os Hypos oldattal, melyek mindegyike 24 óráig a felületen maradva beszárad, azt követően ivóvíz minőségű vízzel lemosandó.

2.) A nem mosható felületeket (festett, meszelt fal) 10%-os klórmész oldattal, vagy 20 %-os mésztej alkalmazásával kell bemeszelni.

50 m2 fertőtlenítendő felületre 10 liter oldat igénnyel lehet számolni.

Ürgödrös árnyékszékek fertőtlenítése:

Kivitelezés:
Az árvízzel elöntött ürgödör tartalmát ki kell szippantani. Ezt követően az oldalfalakat, az építmény falait, ajtaját, padozatát 10 %-os klórmész oldattal, vagy 20 %-os mésztej oldatával kell bemeszelni A szintén bemeszelt ülődeszkát 2 órás behatási idő után ivóvízzel alaposan le kell öblíteni.
Az ürgödörbe a felületre összefüggően klórmész szórandó (1 m2-re 1 kg), vagy 20 %-os mésztejjel összefüggő rétegben kell belocsolni (1 m2-re 5 liter mésztej).

Az állattartó épületek, ólak fertőtlenítése az előzőek szerint 10%-os klórmész oldattal, vagy 20 %-os mésztejjel történjen.

Vízóraaknák fertőtlenítése:

Kitisztítás után (víz kiszivattyúzás, iszap eltávolítás) a falak és a csővezetékek szerelvények 10 %-os klórmész oldattal, vagy 20 %-os mésztejjel bemeszelendők.

Ásott kutak, fúrt kutak fertőtlenítése:

A kutak fertőtlenítését csak az árvíz teljes visszavonulása és a kutak többszöri kiszivattyúzása után lehet elvégezni.
Ásott kutak fertőtlenítése: A kútban meghatározott víz minden m3-re 100 ml Nátriumhypoklorit-90, vagy 300 ml háztartási Hypo, vagy 30 gr klórmész (10-20 liter törzsoldatban) használandó 24 órán keresztül.
A fertőtlenítés akkor kellő hatásfokú, ha utána a víz klórszaga és íze érezhető. Ezután a kút vize kiemelendő.
Fúrt kutak fertőtlenítése: Az un. anyacsőbe 300 ml Nátriumhypoklorit-90, vagy 900 ml háztartási Hypo bejuttatása, ezt követően a kézi vagy gépi szivattyú néhány percig történő jártatása. Majd újabb ugyanilyen mennyiségű fertőtlenítőszerrel a művelet megismétlése.
Tárolóaknás rendszernél az aknában lévő vízbe köbméterenként 100 ml fentiekben leírt fertőtlenítőoldat bejuttatása 24 órás behatási idővel.
A fenti eljárások legfeljebb 40 m mélységig végezhetők.

A fertőtlenített kút vizének megfelelősége és fogyaszthatósága laboratóriumi vizsgálat után mondható ki; mindezeket követően.

Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése

A fertőtlenítést úgy kell végrehajtani, hogy a szemétdomb, trágyadomb felületét klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk, majd vízzel bőségesen leöntözzük.
Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen erre alkalmas eszközzel, átkeverjük. Egy négyzetméter felülethez 1 kg klórmészpor szükséges.

Mésztej oldat elkészítésének módja: Egy rész frissen oltott meszet – pl. 1 kg – 4 rész vízzel – pl. 4 liter – erre a célra szolgáló eszközzel
(pl. fabot, műanyagpálca stb.) egyenletesen elkeverünk. Az oldat elkészítését úgy kell végezni, hogy az oldathoz szükséges vízmennyiséget fokozatosan öntjük az oltott mészhez állandó keverés mellett. A helyesen elkészített oldatban üledék, fel nem oldott oltott mész nem lehet.

Figyelem! A mésztej elkészítéséhez csak frissen oltott meszet szabad használni, állott, felületén megkeményedett, darabos oltott mész nem alkalmazható.

Az ilyen arányban elkészített mésztej oldat 20 %-os töménységű, mely – klórmész hiányában – kizárólag váladékok, főleg széklet és talaj fertőtlenítésére alkalmazható.

SZENNYVÍZ FERTŐTLENÍTÉSE

1 m3 szennyvízre 150 g klórmész, vagy 5 liter Natriumhypoklorit 90 szükséges.

I. Fertőtlenítés klórmésszel

Törzsoldat készítése:

A szükséges mennyiségű klórmeszet tízszeres mennyiségű vízben kell feloldani, a kapott törzsoldatot a szennyvízhez öntjük.

Behatási idő: 2 óra

Egy szennyvízgyűjtő átlagosan 10 m3 –es

II. Fertőtlenítés Natriumhypoklorit 90 –el

A szükséges mennyiséget hígítás nélkül keverjük a szennyvízhez.

III. Szennyvíztisztító telepről elfolyó tisztított szennyvíz fertőtlenítése:

Élővíz befogadás esetén maximum 10 mg / liter szabadklór.

IV. Trágyalé fertőtlenítése:

1 m3 trágyaléhez 2 kg klórmészpor, vagy égetett mészport adunk.

Behatási idő: 2 óra

Munkavédelmi, egészségvédelmi előírások:

Gumikesztyű, védőruházat használata és az általános munkavédelmi előírások betartása szükséges.

A klórmész használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, bőrre, testnyílásokba jutását kerülni kell.

A törzsoldat készítésekor, a fertőtlenítés kivitelezésekor a belélegezhetőséget, szembe jutást arcvédő eszközök használatával (szájmaszk, légzésvédő, védőszemüveg) szükséges biztosítani.

A mentesítést végző dolgozók részére kézmosáshoz (minden evés-ivás előtt, dohányzás előtt) kézfertőtlenítő szer biztosítandó (Clarasept, Ultrasol).

Külön erre a célra rendelkezésre bocsátott szociális helyiségben történhet a beöltözés, tisztálkodás, pihenés, étkeztetés.

A fertőtlenítési munkálatok előtt összegyűjtött szennyvíz iszap veszélyes hulladékként gyűjtendő, lehetőleg a település elzárható és körülírt nevesített helyén, kijelölt veszélyes hulladék gyűjtőhelyen. További sorsáról a Környezetvédelmi Felügyelőség útmutatása dönt.

A fertőtlenítéshez használt munkaeszközök, védőruházat utólagos tisztító fertőtlenítéséről a bázishelyen, vagy megsemmisítésről gondoskodni szükséges.

A mentesítésben résztvevő dolgozók sérülés esetén történő elsődleges ellátásához elsősegélynyújtó doboz biztosítandó a helyszínen. A mentesítésben résztvevő személyek legkisebb sérülése esetén orvoshoz irányításuk szükséges.

Összeállította:
Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet
2510 Dorog, Hantken Miksa út 8.

Dorog, 2013. június 07.


[ 2013.06.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-